Viedoklis

Duncis mugurā: ASV pārmet Ukrainai nodevību

© Sputnik / Николай Лазаренко / Pāriet pie mediju bankasASV un Ukrainas karogi
ASV un Ukrainas karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu mediji apsūdz Kijevu par ASV interešu nodevību. Iemesls – kara lidmašīnām paredzētu dzinēju piegāde Ķīnai. Vērā ņemams fakts: publikācijas parādījušās vienlaikus ar informāciju par militārās palīdzības piešķiršanu Ukrainai. Tagad Vašingtona varētu arī pārdomāt.

Amerikāņu žurnālisti pieķēruši Kijevu — tā pārdevusi kara lidmašīnām paredzētus dzinējus Ķīnai, kas neatbilst ASV interesēm, teikts The Washington Times rakstā. Izdevums vēsta, ka Zaporožjes uzņēmums "Motor Sič" jau piegādājis 20 dzinējus Ķīnas Gaisa kara spēku mācību un kaujas lidmašīnām. Kopumā kontrakts paredz 250 aviācijas dzinēju piegādi par 380 miljoniem dolāru, vēsta radio Sputnik autore Jevgēņija Krasilova.

Varētu domāt: tikai bizness, nekā personīga. Kijeva meklē un atrod iespējas nopelnīt. Taču ASV šo darījumu jau dēvē par "dunci mugurā". Pirmkārt, tur Ķīnu uzskata par galveno ekonomisko un militāro pretinieku. Vēl vairāk, Pentagons pat atklāti pārmet Pekinai — tā trenējoties uzbrukt ASV.

Farmaceitisko preparātu ražošana - Sputnik Latvija
Skandāls Ukrainā: morfīns no Latvijas ukraiņu kareivjiem

Otrkārt, publikācijā iekļauts amerikāņu analītiķu viedoklis, kuri taisnīgi atzīmē, ka patlaban Ukraina dzīvo uz ASV rēķina. Tā nu iznāk, ka Vašingtonai ir tiesības prasīt, lai amerikāņu nauda netiktu tērēta aviācijas dzinēju ražošanai lidmašīnām, kas apdraud amerikāņu intereses.

Uzmanība jāpievērš kādai niansei. Šī publikācija nāca klajā vienlaikus ar ziņām par ASV plāniem piešķirt 250 miljonus dolāru militārajai palīdzībai Ukrainai. Šī summa minēta ASV aizsardzības budžetā 2019. gadam. Dokumentu nesen parakstīja ASV prezidents. Vai tā būtu vienkārša sakritība?

Vienlaikus daži analītiķi ir pārliecināti, ka Baltais nams diezin vai ignorēs aviācijas dzinēju piegādi Ķīnai no Ukrainas. Viņi uzskata, ka Vašingtona pat varētu atteikties sniegt militāro palīdzību Kijevai.    

Ziņu lente
0