Viedoklis

Viktors Alksnis: Baltijas atgriešanās Krievijā ir neizbēgama

© Sputnik / Sergey MelkonovBaltija kartē
Baltija kartē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijai neaizsalstošā izeja Baltijas jūrā ir dzīves nepieciešamības jautājums. Un ja kāds domā, ka Krievija gadsimtiem cīnījusies, lai vienkārši nomazgātu zābakus Baltijas jūras ūdeņos, tad viņš ir naivs cilvēks…

Es esmu cilvēks ar imperiālu domāšanu. Precizēju — ar Krievijas imperiālo domāšanu. Esmu pārliecināts, ka Krievija ir unikāla impērija. Taču esmu tāls no domas, ka daudzu teritoriju iekļaušanas process Krievijas sastāvā bijis nesāpīgs, bez upuriem un asinīm. Bet…

Ar grūtībām varu iztēloties situāciju, kad Lielbritānija būtu ieguldījusi Indijas attīstībā vairāk līdzekļu, nekā izpumpēja no tās. Bet Krievija līdzīgā situācijā vairāku simtu gadu laikā tieši ar to arī nodarbojās.

Ar grūtībām spēju iztēloties situāciju, ka britu zinātnieki sāktu izstrādāt rakstību jakutiem un čukčiem. Bet krievi to gan darīja. Un līdztekus tam būvēja rūpnīcas un universitātes, gleznu galerijas, bibliotēkas, kā arī operas un baleta teātrus, kurus šodien atsevišķās bijušajās padomju republikās Vidusāzijā slēdz kā pretrunīgas nacionālajai pašapziņai.

Esmu latvietis. Un es zinu, ja nebūtu bijis krievu, tad šodien latviešu nācija nepastāvētu.

Tieši krievi sava "krieviskuma" varā pēc uzvaras Ziemeļu karā 1721. gadā, genocīda un asimilācijas vietā, sāka sūtīt latviešu cilšu (uzsveru — nevis nācijas, bet tieši cilšu) bērnus uz labākajām Krievijas augstskolām. Tieši krievi izdeva pirmo avīzi latviešu valodā 1861. gadā Sanktpēterburgā. Tieši krievi atklāja pirmo teātri un pirmo gleznu galeriju Rīgā. Tieši krievi atvēra pirmo augstākās izglītības iestādi Latvijā — Rīgas politehnisko institūtu.

Latvijas karogs - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Vai nu zābakus laizīt, vai pa purnu..." Baltijas rusofobu tukšās cerības

Tieši krievi pārvērta Latviju industriālā teritorijā. Tieši krievi 19. gadsimta vidū izveidoja latviešu nāciju, kuras pārstāvju vidū parādījās tie, kuri šodien cenšas padzīt krievus no Latvijas vai, vismaz, aizliegt viņiem runāt un iegūt izglītību krievu valodā. Un vispār kuru kvēlākais sapnis ir Ivanovu un Sidorovu asimilēšana, pārvēršot viņus IvanovSos un SidorovSos.

Un es saprotu, ka agri vai vēlu manai tautai nāksies par to atbildēt krievu tautas priekšā. Un es lūdzu Dievu, lai krievi izrādītu savu "krieviskumu", piedodot neprātīgajiem.

Baltija vienalga atgriezīsies Krievijā. Tā vienkārši ir ģeopolitika. Un ģeopolitika ir nežēlīga lieta, kura sentimenti ir sveši. Jo Krievijai neaizsalstošā izeja Baltijas jūrā ir dzīves nepieciešamības jautājums. Un ja kāds domā, ka Krievija gadsimtiem cīnījusies, lai vienkārši nomazgātu zābakus Baltijas jūras ūdeņos, tad viņš ir naivs cilvēks…

Pirmavots. Autora viedoklis var neatbilst redakcijas pozīcijai.    

Ziņu lente
0