Viedoklis

Rasisms, huligānisms, homofobija… Cik taisnīgi ir ļaunākie stereotipi par Krieviju?

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasБолельщики сборной России на матче-открытии ЧМ по футболу 2018 в Москве
Болельщики сборной России на матче-открытии ЧМ по футболу 2018 в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visa pasaule uzmanīgi sekos līdzi tam, vai Krievijai izdosies aizvadīt čempionātu bez incidentiem…

— Pirms Pasaules čempionāta futbolā pastāv bažas par tā rīkošanu Krievijā.

— LGBT sabiedrība, antirasisma asociācijas un līdzjutēji baidās no vardarbības.

— Mēs uzmanīgi izskatām visus šos jautājumus, raksta franču izdevums "20 Minutes".

Žuljēna Laluā raksta tulkojumu krievu valodā piedāvā InoSMI.

No sākuma izjūtas no Pasaules čempionāta nebija tās patīkamākās, lai gan tagad čempionāts izraisa sava veida skaudību. Taču lieta tāda, ka tas vienmēr to izraisa. Vai arī šoreiz mazāku, nekā parasti? Pirmām kārtām, tas ir saistīts ar esošo atmosfēru un sliktajām atmiņām. Piemēram, atmiņas par patiesu Krievijas līdzjutēju militāro operāciju Marseļā, jeb par pērtiķu kliedzieniem pēdējā franču izlases biedru mačā Sanktpēterburgā. Tiksim beidzot skaidrībā ar skaidrām, taču ne obligāti pamatotām raizēm sakarā ar 21. Pasaules čempionāta futbolā saimnieci.

Vai LGBT sabiedrības pārstāvjiem obligāti jāuzvedas atturīgi?

Vispirms palūkosimies uz likumiem. Jautrajā Krievijas demokrātijā, ko mēs šeit nevērtēsim, pastāv izpratnei sarežģīts homofobisks likums. Īsumā, tas aizliedz homoseksuālisma propagandu nepilngadīgo vidū. Burtiskā izpratnē tas liek domāt par to, ka skūpstīšanās mazās Nastjas vai Ļenas priekšā Gorkija parkā nozīmēs biļeti vienā virzienā uz pāraudzināšanu kaut kur Sibīrijā.

Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Ohlobistins izsmēja Rinkēviču par aizliegumu iebraukt homofobijas iegansta dēļ

Praksē viss nav tik briesmīgi. 2017. gadā sakarā ar šo likumu tika aizturēti tikai septiņi cilvēki (visi no LGBT sabiedrības – autora piez.), un trim no viņiem izrakstīja sodus. Tātad, ārzemju līdzjutēji diez vai nokļūs aiz restēm.

"Pasaules čempionāta rīkotāji vairākkārt apgalvoja, ka pret seksuālo minoritāšu pārstāvjiem izturēsies labi, un ka viņiem būs tiesības nākt uz stadionu ar varavīksnes karogiem. Tie ir tikai mutiski apgalvojumi, un likums joprojām paliek spēkā, taču man liekas, ka policija saņēmusi instrukcijas sakarā ar iespējamajām sekām," — apgalvo Krievijas LGBT sporta federācijas vadītājs Aleksandrs Agapovs.

Tad būtu jāizskata homoseksuālisma morālā uztvere Krievijā, kur ir ārkārtīgi konservatīvi uzskati šajā jomā. Neviens nav aizmirsis teju atklātos viena no pazīstamākajiem Krievijas huligāniem Aleksandra Šprigina draudus, ko viņš izteica sarunā ar "Parisien" (Le Parisien): "Gejiem ir jāciena valsts kultūra, uz kuru viņi dodas. Tu vari atbraukt ar draugu un paņemt vienu numuru, taču nevajag skūpstīties un turēties aiz rokas Sarkanajā laukumā."

Tātad viendzimuma pāris nevar staigāt rokās sadevušies pa slavenāko Krievijas laukumu, neriskējot sastapties ar agresiju? Tiesa vai pārspīlējums?

"Atsevišķas pilsētas un vietas ir labvēlīgākas par citām. Jābūt gataviem atsevišķu Krievijas pilsoņu homofobijai un ksenofobijai. Vai jūs domājat, ka pēc visa, kas tika pateikts, uz Pasaules čempionātu Krievijā brauks daudz viendzimuma pāru? Man liekas, ka tādu būs maz, un viss aizritēs labi, kas pēc tam ļaus Krievijai paziņot: "Redziet, nekas slikts nenotika. Tas viss atkal ir Rietumu mediju propaganda," — skaidro Agapovs.

Rukaberu ģimene Karlsrūē - Sputnik Latvija
"Meitai mācīja lesbiskas attiecības". Kāpēc krievi pamet Vāciju

Lai kā tur nebūtu, NVO "Futbols pret rasismu Eiropā" publicēja mājaslapā rekomendācijas etnisko un seksuālo minoritāšu pārstāvjiem pirms brauciena uz Krieviju. Atzīmēsim sekojošas:

— Nepiedalīties visā, kas atgādina LGBT tiesību aizsardzību demonstrāciju.

— Uzmanīgi izturēties pret lietojumprogrammām un iepazīšanās portāliem homoseksuālistiem, jo atsevišķi profili pieder agresīviem anti-LGBT aktīvistiem.

— Negaidītas "pazušanas" gadījumam, vienmēr brīdināt tuviniekus par braucieniem vai tikšanām.

Vai mēs izdzirdēsim pērtiķu kliedzienus no tribīnēm?

Par to ir citas Krievijas varas iestāžu raizes. Laikam, tās pat ir nopietnākas, jo tās redzamība potenciāli ir visaugstākā. Runa ir par pērtiķu kliedzieniem, kuri nereti skan Krievijas čempionāta mačos un skaidri dzirdami televīzijas translācijas laikā.

Krievijas futbola varas iestādes apgalvo, ka jau ne pirmo sezonu cīnās ar šo parādību, taču īpašs progress pagaidām nav manāms. Tiesību aizstāvji saskaitīja ne mazāk kā 89 rasisma incidentus 2016.-2017. gada sezonas maču laikā.

Pēdējais no tiem guva plašu sabiedrības rezonansi, jo notika Krievijas un Francijas biedru izlases mača laikā martā. Francijas fotogrāfi apgalvo, ka dzirdējuši rasistiskus kliedzienus, kad bumba izrādījās pie Usmana Dembele (Ousmane Dembele), savukārt televīzijas skatītāji varēja pamanīt tos pēc Pogba iziešanas laukumā spēles beigās.

Sods KFS

Šie kliedzieni (daļa Francijas līdzjutēju, gluži kā uz sola sēdošais izlases personāls, apgalvo, ka vispār neko neesot pamanījuši – autora piez.) noveda pie liela mēroga izmeklēšanas. "Pēc detalizētas izmeklēšanas un video pierādījumu noskatīšanās" ne vien Krievijas Futbola savienībai piesprieda 25 tūkstošu eiro sodu, ņemot vērā "augstu incidenta smaguma pakāpi", bet arī atsevišķiem līdzjutējiem, kuri tajā piedalījušies.

Pēc "SOVA" centra darbinieka Iļjas Artemjeva domām, kurš nodarbojas ar rasu diskriminācijas jautājumiem futbolā, šāda uzvedība diez vai atkārtosies Pasaules čempionāta laikā:

"Rasisma incidenti Krievijas un Francijas mača laikā mani ļoti pārsteidza, jo nacionālās izlases auditorija nav tā pati, kā Krievijas klubiem ar to visradikālākajiem faniem. Varas iestādes, spriežot pēc visa, pieņēma nepieciešamos mērus un izstrādāja gudru akreditācijas sistēmu ar līdzjutēja apliecību, kam būtu jāattur visradikālākie elementi tālāk no mačiem. Tie, kas tomēr nokļūs stadionā, visticamāk sēdēs tālu viens no otra un paliks nepamanīti."

Jebkurā gadījumā, pirmām kārtām, nedrīkst aizmirst par kultūras atšķirībām. Krievijā pabijušies līdzjutēji un spēlētāji jau stāstījuši par neveiklo ziņkārību pret citas ādas krāsas cilvēkiem atsevišķās valsts daļās, kur 99% iedzīvotāju ir baltādainie. Tādējādi, tūkstoši Āfrikas komandu līdzjutēji varētu nest līdzi īstu kultūršoku nelielās pilsētās, kuras līdz šim palikušas malā no multikulturālisma.

NVO "Futbols pret rasismu Eiropā" brīdina arī mazākumtautību pārstāvjus par to, ka "Krievijas pilsoņi mazāk uztver rasistiskus aizvainojumus, un atsevišķos gadījumos var uzvesties samērā netaktiski attiecībā pret melnādainajiem un aziātiem. Vārds "nēģeris" tur tiek lietots melnādaina cilvēka apzīmēšanai un tam nav nekāda negatīva zemteksta".

Vai vietējie huligāni sarīkos izrēķināšanos ar angļu "kolēģiem"?

Futbola fani no Anglijas - Sputnik Latvija
Futbola fans kaunina britu medijus pēc brauciena uz Krieviju

Visiem atmiņā vēl dzīvas līdzjutēju kaujas Marseļas vecajā ostā 2016. gada Eiropas čempionāta laikā, kad Krievijas huligāni nolēma satikties kaujā ar labākajiem no labākajiem. Kā viņi paši uzskatīja. Taču britu kaušļi kļuvuši veci, savukārt Skotlendjarda darīja savu darāmo atšķirībā no Krievijas varas iestādēm, kas īpaši netika skaidrībā ar savu līdzjutēju dosjē izpētīšanu pirms mačiem.

Šoreiz visam jābūt savādāk. "Nedomāju, ka Anglijas izlases līdzjutējiem kaut kas varētu draudēt. Varas iestādes darīs visu, lai noturētu aktīvākos huligānus mājās. Vairumam cilvēku šeit nav nekāda naida pret angļiem, turklāt visur ir policisti ar skaidrām instrukcijām," — uzskata Iļja Artemjevs. Citiem vārdiem sakot, tēvoča Vlada (Putina – red. piez.) valstī policija noskaņota daudz izlēmīgāk un jau sākusi rīkot kārtību. Atsevišķos rajonos tai palīdz kazaki, kuri šodien kļuvuši par sava veida ultralabējo kustību varas iestāžu dienestā.

Ziņu lente
0