Viedoklis

Eiropa nevēlas, ASV – nevar. NATO liktenis nav prognozējams?

© Foto : NATONATO
NATO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un Eiropas Savienības valstu domstarpības ir sasniegušas līmeni, kurā apdraudēta ir NATO tālākā pastāvēšana. Alianses vadītājs publiskojis briesmīgu atzīšanos. Viņam zināms, kas pie visa vainīgs.

Amerikai un Eiropai ir jāapvienojas, lai nepieļautu transatlantisko partnerattiecību sabrukumu, aicina NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Izdevums The Guardian vēsta: alianses vadītājs ir pārliecināts par to, ka ASV un Eiropas Savienības valstu domstarpības ir sasniegušas līmeni, kurā apdraudēta ir NATO tālākā pastāvēšana. Neredzēto spriedzi Eiropas un Amerikas attiecībās provocējis Donalds Tramps, raksta radio Sputnik autore Jeļena Gliščinska.

Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель - Sputnik Latvija
Politika
"Raganas medības". Merkele atgriezusies no ASV pavisam citāda

Vai iespējams, ka NATO, kuras mērķis ir aizsargāt no ārējiem draudiem, var izjukt no iekšpuses sīkumainu strīdu dēļ par to, kurš nav samaksājis? Baltā nama iepriekšējā administrācija nepiešķīra īpašu uzmanību šiem "sīkumiem", un katrs maksāja, cik uzskatīja par vajadzīgu. Statūtos paredzētos 2% budžeta ieguldīja tikai Lielbritānija un ASV. Skaidrs taču: nauda nav galvenais, svarīgāk ir saliedēties pret kopējo ienaidnieku.

Taču Donalds Tramps ir uzņēmējs un nolēma reizi par visām reizēm savest kārtībā grāmatvedību. Viņa pragmatiskās aplēses liecina, ka visādas alianses, padomes, klimata līgumi tikai apēd nodokļu maksātāju naudu.

Savā priekšvēlēšanu kampaņā Tramps vairākkārt apšaubīja NATO lietderību mūsdienu pasaulē: sabiedrotie pārāk maz naudas tērē aizsardzībai, viss gulstas uz amerikāņu pleciem, turklāt NATO uzdevumi ir novecojuši. Pat ievācies Baltajā namā, viņš turpināja kritizēt NATO un teica, ka tā ir novecojusi.

Pirmā rēķinu saņēma Angela Merkele buķetes vietā jau pirmās tikšanās laikā. Gada laikā pie kārtības tika saukti arī citi alianses locekļi — Rumānija, Grieķija un Baltijas valstis. Ja kāds palicis nemanīts, NATO samitā jūlijā katrs saņems pēc nopelniem. Varbūt tas jau iepriekš biedē eiropiešus?

Флаги США и ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tas nav jauns ekonomiskais karš. Tā ir jauna pasaule

Jenss Stoltenbergs minēja virkni iemeslu, kuru dēļ NATO veidojas plaisa. To starpā ir tirdzniecība, klimata izmaiņas un kodoldarījums ar Irānu. Taču vēl ir arī Palestīnas un Izraēlas problēma, bēgļi, attiecības ar Krieviju, Krima, arī Turcijas un ASV domstarpības bruņojuma iepirkumu jautājumos. Lai nu būtu, kā būdams, taču pirmo reizi Ziemeļatlantijas alianses pastāvēšanas 70 gadu laikā tā vadītājs atzīst institucionālo krīzi, taču tūlīt pat aicina darīt visu iespējamo, lai aliansi saglabātu. Pilnīgi iespējams, ka visas šīs frāzes ir tikai prelūdija, lai kārtējo reizi reklamētu "Krievijas draudus". Pēc NATO samita kļūs skaidrs, vai tā patiešām ir. Tiesa, The Times piezimēja: ja Trampam Briselē šķitīs, ka attieksmē pret viņu trūkst pietātes, viņš var gluži vienkārši iznīcināt militāro bloku ar vienu pašu tvītu. Teksts varētu būt sekojošs: "Nupat pametu vārgās, neveiksmīgās NATO pēdējo samitu. Mūsu tā saucamo sabiedroto, nīdēju un lūzeru laiks ir beidzies. Jūs gribat, lai ASV jūs aizsargātu, kad jūs par to neko nemaksājat un krāpjat mūs tirdzniecībā? Neparko! Mūsu valsts pamet Eiropu ar visām tās problēmām. Pierodiet!"    

Ziņu lente
0