Viedoklis

ASV vēl ir par maz: Amerika lems, kas lietojis dopingu, kas – ne

© Sputnik / Игорь Михалев / Pāriet pie mediju bankasЗдание конгресса США, архивное фото
Здание конгресса США, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Kongress secinājis, ka WADA un citas starptautiskās iestādes netiek galā ar cīņu pret dopingu. Tāpēc pie darba ķersies ASV.

ASV Kongresā iesniegts "Rodčenkova antidopinga likuma" projekts. Dokuments nosaukts par godu kādreizējam Maskavas Antidopinga laboratorijas vadītājam, Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) informatoram Grigorijam Rodčenkovam, raksta radio Sputnik autors Ņikita Voronkovs.

Серена Уильямс - Sputnik Latvija
WADA atļāvusi māsām Viljamsām lietot dopingu

Autori piedāvā par aizliegtu preparātu izgatavošanu, izplatīšanu un lietošanu starptautiskās sacensībās sēdināt uz 10 gadiem vai piespriest naudas sodu līdz 1 miljonam dolāru. Pie tam neatkarīgi no pārkāpēja tautības un sacensību norises valsts, taču par labu "apmānītajiem amerikāņu sportistiem", kuriem, acīmredzot, tiek piešķirts neaizskaramo statuss. Starp citu, projekts paredz, ka "tīrie sportisti" saņem tiesības iesūdzēt "netīros sāncenšus" civilajās tiesās. Tas pats attiecas uz kompānijām – sponsoriem, kas cietušas, sadarbojoties ar "dopingistiem". Lai pamatotu ASV jurisdikcijas eksteritoriālo statusu, dokumentā norādīts, ka Savienoto Valstu ieguldījums WADA budžetā ir lielākais – 2,3 miljoni dolāru. Kongresmeņi parūpējušies arī par nākamajiem informatoriem-atmaskotājiem. Lai aizsargātos no atmaskoto atriebības, viņi var iesniegt prasības ASV apgabala tiesā, un tad "taisnās tiesas mašīna" satrieks pāridarītājus jebkurā vietā uz Zemes.

Vērā ņemami ir divi fakti: "antidopinga likuma" projekts iesniegts izskatīšanai burtiski pirms Pasaules čempionāta futbolā atklāšanas Krievijā, un tā autori ir politiķi, kas aktīvi piedalījās tā saucamā "Magņitska likuma" sagatavošanā. Un man šķiet, ka par tīro sportu projekta iniciatori domājuši pavisam maz. Žēl gan.

Ziņu lente
0