Viedoklis

Solis pret demokrātiju Latvijā: par ko Drošības policija atriebjas Gapoņenko

Портрет Гапоненко перед дверью зала суда
Портрет Гапоненко перед дверью зала суда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varētu domāt, ka tiesībsarga Aleksandra Gapoņenko trakās konspiroloģiskās idejas reiz būtu novedušas pie Drošības policijas plānu izgāšanās. Līdz kam specdienestu novedīs atriebības kāre, kuras dēļ ignorētas Latvijas sabiedrības intereses un sabojāts valsts starptautiskais imidžs.

Mana laba paziņas, īsta Dullā Daukas, konspirologa un zinātņu doktora Aleksandra Gapoņenko arestu aizvien vairāk līdzinās absurda teātrim. Rīgas apgabaltiesa izskatīja apelācijas sūdzību par viņa arestu, noraidīja to un atstāja Gapoņenko arestētu kā īpaši bīstamu noziedznieku.

Intelektuāli, vairāku grāmatu autoru Gapoņenko apsūdz par darbībām, kas vērstas pret valsts suverenitāti, Latvijas teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu, ne vairāk, ne mazāk. Tas ir, par valsts apvērsuma sagatavošanu. Gluži kā Nadeždu Savčenko Ukrainā, kurai inkriminēti plāni par Radas ēkas apšaudi ar mīnmetējiem un valdības ložas apmētāšanu ar granātām.

Interesanti, ka Drošības policija (DP) klusē kā ūdeni mutē ieņēmusi un neizpauž, par ko tieši Gapoņenko tiek turēts aizdomās – tiesībsarga aresta patieso iemeslu nosaukt ir pārāk neērti.

Drošības policijas atriebība

Iemesls slēpjas DP atriebībā Gapoņenko par to, ka viņš marginalizējis sākotnēji sekmīgo specdienesta projektu Staņislava Bukaiņa popularizācijas lietā. Pēc iknedēļas izdevuma "Rossijskije vesti" informācijas, viņš ir DP aģents.

Олег Сысолятин и Валентина Муратова во время заседания Рижского окружного суда по делу Александра Гапоненко - Sputnik Latvija
Gasparjans: nepilsoņus Latvijā vēl piespiež pie sienas, bet Gapoņenko jau sēž cietumā

Tieši Gapoņenko paveica visu iespējamo, lai nepieļautu pērnā gada 13. janvārī Rīgā nekārtību atkārtošanos, kas notika Latvijas galvaspilsētā 2009. gadā. Tieši Bukainis mēģināja organizēt "tautas sanākšanu", bet Gapoņenko aicināja nepakļauties provokācijām. Acīmredzot DP tas bija nepieciešams, lai sarīkotu represijas pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem. Atgādināsim, ka tieši 2017.-2018. gg. Latvijas varasiestādes "ķērās" pie tiesībsargiem: sarīkoja kratīšanas pie Eināra Graudiņa, Jurija Aleksejeva (viņam tika "piespēlēta" patronu kārbiņa) un paša Gapoņenko.

Starp citu, šajā aspektā saprotama Gapoņenko absolūti konspiroloģiskā ideja par koncentrācijas nometni tiesībsargiem "Skonto" stadionā. Es viņam publiski skaidroju, ka šī versija ir nereāla. Taču viņš acīmredzot saņēma kaut kādu informāciju no saviem paziņām un nolēma katram gadījumam to publicēt. Citādi, tāpat kā gadījumā ar Bukaiņa mēģinājumu 2017. gadā organizēt maidanu un nekārtības Rīgā, versija izrādītos patiesa.

Vai profesors patiešām ir traks?

Jā, nevar noliegt, ka Gapoņenko dažkārt atgādina universitātes profesoru ar apsēstu skatienu un ticību savām teorijām. Taču jāpiezīmē, ka daļa teoriju, kā bija gadījumā ar Bukaini, ir zināmā mērā pamatota. Starp citu, ja Gapoņenko nebūtu marginalizējis Bukaini, nav zināms, pie kā šis stāsts būtu novedis. Bukainis taču publiski skaidroja, ka jāpasauc pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas zemessargi bilingvālo skolu aizstāvju atbalstam. Protams, tā bija klasiska provokācija.

Rokudzelži - Sputnik Latvija
Spēlītēm reizēm pienāk gals: DP parunāja ar Karajevu par "politisko darbību"

Bet tagad padomāsim par "Gapoņenko lietas" perspektīvām. Pagaidām viņam izdevies paziņot žurnālistiem tikai to, ka viņš piekauts un 11 stundas turēts rokudzelžos. Grupā Facebook tīklā izskanēja pieņēmums, ka Gapoņenko varētu nogalināt cietumā. Ņemot vērā DP klusēšanu par aizturēšanas iemesliem un DP vēlmi atriebties Aleksandram Gapoņenko par Staņislava Bukaiņa marginalizāciju, domas ir visai drūmas.

Patiesībā DP ir nospļāvusies par Latvijas sabiedrības interesēm atbalstīt demokrātiju valstī, un nolēmusi upurēt Latvijas starptautisko imidžu savu kompleksu apmierināšanai. Tikai laiks rādīs, cik tālu aizies šī atriebība un vai Gapoņenko iznāks no cietuma dzīvs.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0