Viedoklis

Krievija neatslēgs Baltijas valstis no kopīgās energosistēmas priekšlaicīgi

© Sputnik / Артем Креминский / Pāriet pie mediju bankasElektrības pārraides līnijas
Elektrības pārraides līnijas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas nekad nav šantažējusi Baltijas valstis ar atslēgšanu no kopējās energosistēmas "BRELL", norāda Maskava, komentējot Lietuvas ierēdņu izteikumus.

Krievijas amatpersonas nekad nav draudējušas Baltijas valstīm ar atslēgšanu no kopējās energosistēmas "BRELL" (Baltkrievijas, Krievijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopējā energosistēma — red.), nav tās šantažējusi un pat nav izvērtējusi vienpusēju vienošanās laušanu. Par to informēja Krievijas Enerģētikas ministrijas oficiālie pārstāvji, atbildot uz Lietuvas kolēģu "dīvainajiem" paziņojumiem, stāsta Aleksejs Toms portālā Sputnik Igaunija.

Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns, komentējot aģentūrai BNS jauno elektrostaciju atklāšanu Kaļiņingradas apgabalā, paziņoja, ka Baltijas valstīm jāpaātrina savu elektrotīklu sinhronizācija ar kontinentālās Eiropas tīkliem, jo Krievija varot atslēgt no BRELL, pirms Baltija tam būšot gatava. Krievijas Enerģētikas ministrijas pārstāve Olga Golanta, ministra Aleksandra Novāka preses sekretāre, paziņoja portālam Sputnik Igaunija, ka Maskava nekad nav pat izskatījusi tādu iespēju. Krievija neuzskata par vajadzīgu nopietni komentēt Viļņas iedomas.

Pat ņemot vērā to, ka aģentūra BNS nepārprotami mākslīgi dramatizē situāciju, iespējams, daļēji piedomājot ministra vārdus, ko saprātīgi domājošs cilvēks nevarēja pateikt, Lietuvas galvenā enerģētiķa nostādne rada izbrīnu. "Iespējams, tas (elektrostaciju darba uzsākšana Kaļiņingradā — red.) ir noteikts stimuls, pamudinājums arī mums nekavējoties īstenot šo (sinhronizācijas — BNS) projektu, lai neradītu priekšnoteikumus šo draudu aktualizācijai enerģetiskās drošības jomā," — žurnālisti citē Lietuvas ministra miglainos izteikumus.

Tāpēc ka visi krievi ir viltīgi un ļaunprātīgi

Ja ticēt aģentūras BNS reportiera rakstītajam un ignorēt faktu, ka reģionālās ziņu aģentūras citēto ekspertu komentāri drīzāk līdzinās paranoiķu murgiem (tas liek bažīties par Lietuvas enerģētikas nākotni), viņu vārdos kopumā skan sekojoša tēze: "Krievija atslēgs Baltijas valstis no BRELL pirms pašu Baltijas valstu minētā termiņa, jo visi krievi ir viltīgi un ļaunprātīgi, un viņu vienīgā vēlēšanās ir kaitēt baltiešiem un ministram Vaičūnam personīgi." Tā kā Maskavai nav nekādu citu iemeslu lauzt sistēmu, Lietuvas ierēdņu rusofobija ir vienīgais tamlīdzīgu komentāru loģiskais pamatojums.

Линии электропередач - Sputnik Latvija
Eksperts: Baltijas izstāšanās no BRELL draud ar elektroenerģijas cenu divkāršu kāpumu

Turklāt ministrs Vaičūns gandrīz nepārprotami lika saprast, ka Baltijas valstis, it īpaši — Viļņa, — pašas šantažē Krieviju ar izstāšanos no BRELL, jo tamlīdzīgā situācijā elektroenerģijas piegāde Kaļiņingradas apgabalā ir pilnīgi atkarīga no Lietuvas, kura varēs diktēt savu honorāru apmērus par Krievijas enerģijas tranzītu cauri tās teritorijai uz Kaļiņingradu. Pašam anklāvam vēl joprojām nav pietiekamas jaudas, lai apgādātu sevi ar elektrību, taču tuvākajā laikā apgabalā tiks uzceltas vēl divas elektrostacijas, pēc kuru ekspluatācijas sākuma, pēc ekspertu domām, apgabals vairs nebūs pilnībā atkarīgs no Lietuvas tranzīta.

Vaičūns uzskata, ka līdz ar elektroenerģijas ražošanas pieaugumu Kaļiņingradas apgabalā pieaug arī risks par to, ka Krievija pieņems lēmumu atslēgt Baltijas valstis no BRELL pirms to sinhronizācijas ar Eiropas tīkliem. Citiem vārdiem sakot, tāpēc, ka "visi krievi ir ļaunprātīgi…" un tā tālāk. Loģiskāk gan būtu domāt, ka Krievija ir spiesta būvēt elektrostacijas Kaļiņingradā, lai nepieļautu enerģētisko krīzi anklāvā, kas iestātos pec Baltijas valstu atslēgšanās no kopējā loka.

Pats sev aci izduršu, lai tikai Lietuvai kaimiņš būtu vienacains

Pilnīgi iespējams, ka kāds Krievijas pilsonis kādā banketā paziņoja, sak, "ko jūs mūs šantažējat, mēs tak jūs atslēgsim pirmie. Re, tagad glāzīti ieraušu un iešu pats personīgi atslēgšu…" Taču diezin vai ir jēga nopietni domāt, ka Maskava rīkosies pēc principa "tīšām sev aci izduršu, lai sievasmātei znots būtu vienacains". Nekur nav konstatēti ne oficiāli, ne arī daļēji oficiāli kādu Krievijas valdības pārstāvju paziņojumi par iespējamu ļaunprātīgu Baltijas valstu atslēgšanu no BRELL, lai "iezāģētu".

Elektriska apakšstacija - Sputnik Latvija
Nav pieteikumu – nav naudas: Lietuva steidzina kaimiņus atslēgties no BRELL

Toties itin viegli ir rodami pierādījumi tam, ka Baltijas valstis pēc gadiem ilgām pārrunām beidzot papūlējušās oficiāli paziņot Krievijai un Baltkrievijai par nodomu lauzt vienošanos par BRELL. Taču tikai "tehniskā" līmenī, uzticot Eiropas komisijai pārrunu politiskos un finansiālos aspektus.

Iepriekš vēstīts, ka 20187. gada oktobrī BRELL vienošanās valstu pārstāvju apspriedē Baltijas valstis paziņoja par nodomu atslēgties no sistēmas līdz 2025. gadam un pirmo izmēģinājuma atslēgšanu veikt 2018. gada pavasarī vai vasarā, vai 2019. gadā.

"Baltijas valstu elektroenerģijas patēriņš ir tāds pats kā patēriņš Somijas dienvidu daļā. Tas tikai nomināli palielinātu Ziemeļvalstu energotīklu drošību. Drīzāk gan sinhronizācija ir politisks jautājums, svarīgāk ir īstenot enerģijas apmaiņu Baltijas reģiona valstu starpā," — 2017. gada vasarā somu izdevums Helsingin Sanomat citēja tīkla kompānijas Fingrid direktora Jussi Jurinsalo teikto.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim. 

Ziņu lente
0