Viedoklis

Par ko tad mūs? Vāciju izbrīnījuši ASV plāni ieviest pret viņu sankcijas

© AP Photo / Eugene Hoshiko Tērauda ražošana Ķīnā
Tērauda ražošana Ķīnā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja jau ievieš, tad ievieš sankcijas. Ja vajadzēs, tad vispār pret visiem. Amerikas Tirdzniecības ministrija nodemonstrējusi, ka ekonomikas jautājumos ASV nav nedz sabiedroto, nedz pretinieku. Ir tikai pašu intereses.

Amerikas Tirdzniecības ministrija piedāvājusi ASV prezidentam Donaldam Trampam ieviest nodevas ārzemju alumīnija un tērauda piegādātājiem, raksta radio Sputnik autors Ņikita Voronkovs.

Šobrīd šīs produkcijas imports sasniedzis tādus mērogus, ka "draud iznīcināt nacionālo drošību", nolēmušas amerikāņu varas iestādes. Un te piesteidzās klāt Tirdzniecības ministrijas risinājumu varianti. Nodeva 53% apmērā tērauda piegādei no Krievijas, Ķīnas, Indijas, Brazīlijas un vēl astoņām ne Eiropas valstīm. Jeb 24%, taču visām valstīm.

Alumīnija jautājumā piedāvājumu ir vēl vairāk, teju līdz kvotām 86% apmērā no iepriekšējā gada eksporta uz ASV. Un šāds pavērsiens izraisīja negatīvu reakciju Vācijā, star citu, 7. valstī pasaulē pēc tērauda sakausēšanas. VFR uzskata iespējamo nodevu ieviešanu par draudu PTO normām un taisnīgai tirgus tirdzniecībai. No ekspertu lūpām izskanēja termins "soda tarifi".

Robeža - Sputnik Latvija
Intervija
Jurkāns: starp Krieviju un NATO Latvijai jāsēž klusu kā pīlei

ASV loģiku šajā gadījumā atrast ir vieglāk, nekā Vācijas loģiku. Amerikāņi rīkojas viņiem raksturīgā manierē bez atskatīšanās uz kādu citu un tikai par labu savām interesēm. Šādu pasākumu mērķis ir samazināt ASV atkarību no tērauda un alumīnija importa, kā arī savas ražošanas attīstības stimulēšana. Savukārt Vācija sauc pēc vispasaules taisnīguma, tirdzniecības saskaņā ar PTO noteikumiem, īsāk sakot, bez jebkuras puses interešu apspiešanas. Kā arī patiešām nesaprot, kā "kāda eksports" (šajā gadījumā tērauda) varētu "apdraudēt nacionālo drošību". Taču, ja runa ir par sankciju atvieglošanu attiecībā pret Krieviju, tad "atvērtā tirgus kārtībnieka" maska uzreiz krīt nost. Atlika vien Vācijas ārlietu ministram Zigmāram Gabrielam bilst kaut vienu vārdu par pakāpenisku sankciju atcelšanu attiecībā pret Krieviju, un te jau uzreiz viņu sāka kritizēt vācu politiķi. Acīmredzami ne visi atceras zelta likumu, ka pret citiem ir jāizturas tā, kā tu vēlies, lai izturas pret tevi.    

Ziņu lente
0