Viedoklis

Odesas slaktiņa organizators tiks svinīgi uzņemts Latvijā

© Sputnik / Антон Круглов / Pāriet pie mediju bankasKāpņu telpa Odesas Arodbiedrību namā pēc traģēdijas
Kāpņu telpa Odesas Arodbiedrību namā pēc traģēdijas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents Vējonis iecerējis apspriesties ar cilvēku, kurš 2014. gada aprīlī, būdams Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes priekšsēdētāja amatā, izplānoja un īstenoja Odesas slaktiņa scenāriju, bet pēc tam – arī slaktiņu Donbasā.

Šodien Rīgā oficiālā vizītē ieradīsies bēdīgi slavenais Ukrainas parlamenta vadītājs Andrejs Parubijs.

Ukrainas parlamenta portālā publicētā informācija liecina, ka vizītes laikā ieplānota Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētāja tikšanās ar Latvijas Saeimas spīkeri Ināru Mūrnieci, valsts prezidentu Raimondu Vējoni un aizsardzības ministru Raimondu Bergmani. Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs noliks ziedus pie Tarasam Ševčenko veltītā pieminekļa Rīgā, tiksies ar Ukrainas kopienu un apmeklēs Rīgas Ukraiņu vidusskolu. Kopā ar Latvijas Saeimas spīkeri Ināru Mūrnieci viņš noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. Saskaņā ar vizītes programmu, Parubijs apmeklēs Baltijas mediju izcilības centru un dos interviju vienam no Latvijas telekanāliem.

Ukrainas Augstākās Radas sēde. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Boiko un Ļaško sakaujas Ukrainas Augstākās Radas sēdes laikā

Tātad Latvijas prezidents Vējonis apspriedīsies ar cilvēku, kurš 2014. gada aprīlī, būdams Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes priekšsēdētāja amatā, izplānoja un īstenoja Odesas slaktiņa scenāriju, bet pēc tam — arī slaktiņu Donbasā. Latvijas valsts vadītājs spiedīs roku slepkavam, kurš pirms trim gadiem Odesā ar to pašu roku nodeva bruņuvesti simtniekam Mikolam.

Tiem, kas aizmirsuši, atgādināšu, ka tieši pirms 2014. gada 2. maija Parubijs ieradās Odesā. Viņš neformālā atmosfērā pārbaudīja Kijevai uzticamos spēkus un deva rīkojumus, tostarp arī simtniekam Mikolam. 2. maijā pavēles tika precīzi izpildītas. 

Parubijs un viņa kompanjons, asiņainais garīdznieks Aleksandrs Turčinovs ir atbildīgi par to, ka operācijā Donbasā tika likti lietā radikāli spēki. Tā vietā, lai vienotos ar fabriku direktoriem, kuri tobrīd Donbasā lēma gandrīz visu, Turčinovs un Parubijs nolēma ievest karaspēkus un pasteidzās sākt slaktiņu pirms Ukrainas prezidenta vēlēšanām. Sekmīgi. Petro Porošenko saņēma mantojumā pilsoņu kara liesmas.

Par ko tad īsti sarunāsies Parubijs un aizsardzības ministrs Bergmanis? Varbūt Parubijs dalīsies pieredzē ar Bergmani par to, kā aizdedzināt namu ar cilvēkiem? Piemēram, Ventspilī, gadījumā, ja Aivars Lembergs kļūs pārlieku spītīgs?

Varbūt Parubijs pastāstīs Bergmanim, kā veikt tīrīšanas Latgalē? Ukrainas Augstākās Radas spīkeris, saskatījies BBC filmas, droši vien domā, ka šajā Latvijas reģionā apmetušies "separātisti"? Vai varbūt Parubijs pastāstīs, kā sākt Daugavpils apšaudi ar artilēriju?

Секретарь Совета национальной безопасности и обороны Украины Андрей Парубий - Sputnik Latvija
Kijeva cer uz NATO letālo ieroču piegādēm

Radas preses dienesta ziņojumā norādīts, ka Parubijs aprunāsies ar Rīgas Ukraiņu vidusskolas audzēkņiem. Ko bērniem pastāstīs cilvēks, kura rokas ir asinīs? Varbūt to, cik bērni nogalināti Donbasā, kamēr Ukrainas Bruņotie spēki un Nacionālā gvarde "atbrīvo" reģionu? Varbūt to, ko ar bērniem Donbasā darīja pašlaik tiesājamie rotas "Tornado" kaujinieki?

Starp citu, par Rīgas Ukraiņu vidusskolu, ko apmeklēs Parubijs. Pagaidām mācības tajā notiek latviešu un krievu valodās. Varbūt tad Parubijs apvaicāsies savai kolēģei Inārai Mūrniecei, kas notiks ar šīs skolas programmām pēc plānotās pārejas uz mācībām latviešu valodā?

Kādu atbildi var saņemt Parubijs, kurš pats atbalsta skolu izglītības likvidāciju mazākumtautību valodās Ukrainā?

Interesanti, vai ar Parubiju tiksies Rīgas mērs Nils Ušakovs. Ceru, ka viņam pietiks prāta un inutīcijas to nedarīt.

Ziņu lente
0