Viedoklis

ASV koalīcija uzstādījusi civiliedzīvotāju slepkavību rekordu

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasРазрушенный дом в сирийском городе Арак
Разрушенный дом в сирийском городе Арак - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV mediji skaļi paziņo, ka Donalds Tramps cīņā pret ISIS jau nogalinājis lielāku skaitu civiliedzīvotāju nekā Obama.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. Laikā, kad ASV delegācija ANO pauž neapmierinātību par veto, ko Krievija noteica viņu ierosinātajai Drošības padomes rezolūcijai, kas nosoda Sīrijas prezidentu Bašaru Asadu, lielākie amerikāņu izdevumi sākuši atklāti rakstīt par tūkstošiem civiliedzīvotāju, kuri gājuši bojā koalīcijas operācijās pret ISIS, rakstā RIA Novosti vēsta komentētājs Avigdors Eskins.

Operācija Apņēmīgais atbalsts Afganistānā - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV apņēmīgā bezcerība Afganistānā

Jāsaka, ka viss sākās jau vasarā, kad žurnāls Newsweek laida klajā rakstu "Tramps cīņā ar ISIS jau nogalinājis vairāk civiliedzīvotāju nekā Obama". Atsaucoties uz avotiem Lielbritānijā, žurnāls vēsta, ka no 2014. gada oktobra līdz 2017. gada vasarai ASV vadītās koalīcijas cīņā pret teroristiem bojā gājuši vairāk nekā pieci tūkstoši mierīgo iedzīvotāju.

Publikācija nepārprotami vērsta pret ASV prezidentu Trampu – raksta autors uzsvēra, ka "pēc Obamas aiziešanas koalīcijas darbības kļuvušas vēl asākas" un nonākušas līdz nekontrolējamai vardarbībai.

Newsweek publikācija lika pamatus akadēmiski nesteidzīgai diskusijai par ASV armijas darbībām, toties raksts "Nesarēķinātie", ko pagājušajā piektdienā publicēja NewYork Times, sacēla vētru.

Kā jau klājas mūsdienīgajiem liela apjoma vēstījumiem, raksta pamatā ir stāsts par to, kā Mosulas iedzīvotājs Basims Raza zaudējis visu ģimeni ASV GKS uzlidojumā pilsētai. Pats Basims iepriekš vairākus gadus dzīvojis ASV, un viņa tuvinieks ir pasniedzējs Jēlas universitātē.

Mosulas austrumu kvartāli. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV Gaisa spēku kļūdainā uzbrukumā gājuši bojā Irākas karavīri

Tā nu viņa traģiskais stāsts kļuva par pretkara ēsmu līdzīgi rakstiem, kuri veidoja žurnālistisko kampaņu pret karu Vjetnamā.

NYT izmeklēšanā noskaidrojies, ka militārajās darbībās pret ISIS un citiem teroristiem Irākā un Sīrijā amerikāņi un viņu sabiedrotie izdarījuši 27 500 uzlidojumus. ASV komandcentra sabiedrisko sakaru pārstāvis Irākā Šeins Haifs sarunā ar NYT apgalvoja, ka koalīcija dara visu iespējamo, lai uzbrukumi teroristiem būtu maksimāli precīzi.

Amerikāņu koalīcijas oficiālie dati liecina, ka tikai 89 no 14 tūkstošiem uzlidojumu Irākā skāruši civiliedzīvotājus. Taču amerikāņu profesionālo žurnālistu "vietējā pārbaude" (Irākas ziemeļos viņi apmeklējuši 150 uzlidojumu vietas) liecina, ka "uzbrukumi no gaisa nebūt nav tik precīzi, kā tos cenšas aprakstīt".

"Esam konstatējuši, ka katrs piektais koalīcijas uzbrukums aiznesis civiliedzīvotāju dzīvības, – raksta žurnālisti. – Tas ir, trīsdesmit vienu reizi biežāk, nekā ziņo BBC pārstāvji."

Дальнобойная реактивная система залпового огня (РСЗО) Смерч во время штурма позиций боевиков ИГ в Пальмире, Сирия, 02. 2016 - Sputnik Latvija
Irānas ĀM vadītājs pastāstīja par ASV nolūkiem Sīrijā

Taisnības labad atzīmēsim: teroristi aktīvi izmanto mierīgos iedzīvotājus "dzīvajam vairogam". Ar to pastāvīgi saskaras arī Sīrijas armija (atsauksim atmiņā, kādu histēriju rietumu mediji sacēla ap kaujinieku padzīšanu no Alepo). Ar to saskārušies arī Izraēlas bruņotie spēki operācijās Gazas sektorā. Šī dilemma parādās ik reizi, kad teroristi sāk apšaudes no slimnīcu un mošeju logiem, apšauda karaspēka pozīcijas no bērnudārzu teritorijas. Atbildes uzbrukumos iet bojā nevainīgi cilvēki, jo tieši tāpat viņi ies bojā, ja uzbrukums nenotiks.

Tomēr pat Krievijas bumbvedējiem rietumu mediji nav pārmetuši tik lielu skaitu upuru, kā tagad – "savējiem". Tas liecina par to, ka amerikāņu operācijas gaitā patiešām nav ne runas par jebkādu rūpīgu aprēķinu un bažām par civiliedzīvotāju likteni. Iespējams, viņi cerējuši, ka "PR visu piesegs".

Mēs redzam, kā amerikāņi līdz ar saviem sabiedrotajiem centīgi meklē jebkuru skabargu Krievijas GKS operācijās Sīrijā. Taču, iespējams, pienācis laiks pamanīt baļķi paša acī un gūt mācību pašiem no savām kļūdām?

Ziņu lente
0