Viedoklis

Ko bijušās PSRS tautām gatavo Pentagona laboratorijas

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasВойска радиационной, биологической и химической защиты
Войска радиационной, биологической и химической защиты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijā ir apkopots pietiekami liels apjoms satraucošas informācijas par Pentagona darbu pie bioloģiskajiem ieročiem, un Maskava ir gatava stingrai atbildei.

RĪGA, 7. novembris — Sputnik, Aleksandrs Hroļenko. Krievijas Pilsoniskās sabiedrības attīstības un cilvēktiesību padomes sēdē 30. oktobrī valsts prezidents Vladimirs Putins painteresējās, ar kādu mērķi tiek savākts dažādu etnosu pārstāvju bioloģiskais materiāls? Domājams, prezidenta jautājums bija viltīgs, jo Krievijas specdienestu rīcībā ir pilna informācija par bioloģiskā materiāla vākšanu.

Жук-киборг - Sputnik Latvija
Speczvēri: izmeklētāji, glābēji un spiegi

Kopumā situācija ir pārskatāma. Pentagons ir kara instruments, nevis zinātņu akadēmija, kuras mērķis ir parūpēties par ārvalstu pilsoņu veselību. Speciālisti uzskata, ka desmitiem ASV militāro laboratoriju NVS plašumos rada vektorālas iedarbības kaujas vīrusus. Katram etnosam – sava "buķete". Šķiet, amerikāņiem nebūtu īsti parocīgi organizēt ierobežotu konfliktu ar kodolieroču pielietojumu (Krievija uz to var atbildēt), bet bioloģiskais karš ir ļoti efektīvs un neatstāj gandrīz nekādas pēdas.

Pentagona skaidrojumi nav uzmanības vērti, taču pamats satraukumam ir pilnīgi pietiekams. Tāpēc Krievijas Valsts dome izskatīs likumprojektu par mikroorganismu kolekciju efektīvu kontroli un Krievijas pilsoņu bioloģiskās drošības nodrošināšanu, savukārt valdība pastiprinās ārvalstu bioloģisko laboratoriju kontroli.

Trešais pasaules karš, neredzamais

Mūsdienu sasniegumi un atklājumi bioloģijas zinātnes un ģenētikas jomā ļauj izstrādāt bakterioloģiskos un ģenētiski bioloģiskos ieročus, kas spēj iznīcināt pretinieka dzīvos spēkus atbilstoši ādas krāsai un vairākām citām rases pazīmēm. Iespējams, šim nolūkam amerikāņi retrospektīvi pēta dabiskās perēkļu saslimšanas NVS valstu teritorijā, būvē īpaši aizsargātas kara bioloģiskās laboratorijas (pēdējo 7 gadu laikā ASV to skaitu visā pasaulē palielinājušas no 20 līdz 400 iestādēm).

Gāzes maskas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV apmācībās kļūdaini izmantots nāvējošs bioloģisks toksīns

Pentagons radījis tamlīdzīgu objektu tīklu Azerbaidžānā, Armēnijā, Gruzijā, Moldovā, Uzbekistanā un Ukrainā. Oficiālā versija pauž, ka tas darīts ar mērķi novērst bioloģiskos draudus. Faktiski Pentagona laboratorijas ir īsts Damokla zobens to atrašanās valstīs. Pēdējo gadu laikā šajos objektos fiksēti simtiem incidentu ar vīrusiem un toksīniem, kuri apdraud cilvēkus un lauksaimniecību. Vienlaikus amerikāņi ignorē Konvenciju par bakterioloģisko (bioloģisko) un toksisko ieroču izstrādāšanas, ražošanas un uzglabāšanas aizliegšanu (KBTI). Ārvalstu inspektoriem ir liegta piekļuve bioloģiskajās laboratorijās aiz ASV robežām. Par to speciālisti ir nopietni noraizējušies.

Etniski orientētie vīrusi tika izmantoti jau laikā, kad kolonisti no Eiropas apguva Ziemeļameriku. Pašreizējā gēnu inženierijas un sintētiskās bioloģijas līmenī Holivudas "zombiji" var izrādīties tīrās bērnu spēlītes. Militārās laboratorijas svešā teritorijā dāvā potenciālajam pretiniekam plašas iespējas organizēt "tīras" uzbrukuma operācijas. Starp citu, Krievijas dienvidu rajonos pēdējos gados aizvien biežākas kļūst lauksaimniecības epidēmijas. Speciālisti uzskata, ka Āfrikas cūku mēra vīrusa atipisko noturību ziemeļu platuma grādu apstākļos iespējams izskaidrot tikai ar tā radīšanu laboratorijas apstākļos.

Sibīrijas mēris Jamalas pussalā aiz polārā loka 2016. gadā izskatījās tikpat neviennozīmīgs: tamlīdzīgs uzliesmojums nav novērots 75 gadus, diagnoze tika apstiprināta 24 vietējiem iedzīvotājiem, nācās likvidēt vairāk nekā 25 tūkstošus inficētu ziemeļbriežu. Iespējams, tā bija diversija.

Bioloģisko centru darbinieki, protams, ir informēti par mērķiem. Par Pentagona mikrobiologu darba stratēģisko nozīmi liecina summas, kas iztērētas laboratoriju tīkla izveidei: Ukrainā – 175 miljoni dolāru, Gruzijā – 150 miljoni dolāru, Kazahstānā – 130 miljoni dolāru. Uzmanība jāpievērš tam, ka bīstamu infekciju uzliesmojumi pārsvarā vērojami Āfrikā un Dienvidāzijā. Rodas iespaids, ka nav jēgas tērēt milzu naudu epidemioloģiski labvēlīgu planētas reģionu aizsardzībai.

Kompensācijas pasākumi

Krievija ir saglabājusi noteiktu virusoloģiskās (epidemioloģiskās) drošības sistēmu, kontroles iestādes un instrumentus. Diemžēl atsevišķas NVS valstis (Azerbaidžāna, Gruzija, Kazahstāna un Ukraina) apmaiņā pret amerikāņu palīdzību ne tikai piedāvājušas teritoriju un devušas brīvas rokas Pentagona bioloģiskajiem eksperimentiem, bet arī nodevušas amerikāņiem bīstamu slimību ierosinātāju kolekcijas, tostarp – arī padomju mikroorganismu kaujas štammus. Tamlīdzīgas kļūdas ir ārkārtīgi grūti kompensēt.

Латвийская армия - Sputnik Latvija
Eksperts: jaunā drošības koncepcija jau sen nav aktuāla

Pentagona bioloģisko laboratoriju neatkarība no mītnes valsts ļauj gandrīz bez jebkādas kontroles izdarīt eksperimentus ar bīstamiem vīrusiem un baktērijām. Pēc Sibīrijas mēra pielietojuma Savienotajās Valstīs 2001. gadā biotehnoloģijas ir spērušas lielu soli uz priekšu. Attīstās teorija par hibrīdkaru, kurā tiek izmantotas neletālas bioreceptūras, kas spēj sagraut jebkuras valsts ekonomiku. Vienlaikus 1972. parakstītā KBTI papildina 1925. gada Ženēvas konvenciju, taču tajā nav paredzēti bioloģisko ieroču kontroles instrumenti.

2001. gadā ASV vienpusējā kārtībā pārtrauca daudzpusējās pārrunas Ženēvā par konvencijas verifikācijas mehānisma izstrādi un joprojām kavē to atsākšanu. Krievijai un citām NVS valstīm ir vitāli svarīgi izveidot (atjaunot) bioloģisko ieroču apkarošanas nacionālās un kopējo sistēmu. Jāņem vērā tas, ka tiek izstrādāti izsmalcināti bioloģisko ieroču paveidi, kas spēj mainīt ģenētiku, psiholoģiju (spēju adekvāti reaģēt uz notikumiem), traucēt reproduktīvās sistēmas funkcijas, tātad – iznīcināt etnosus bez šāvieniem.

Maskava ne vienu reizi vien ir pieprasījusi no Vašingtonas Pentagonas militāri bioloģiskās programmas drošības garantijas. 2016. gada pavasarī Federācijas Padomes debatēs par starptautisko līgumu ievērošanas problēmām atbruņošanās jomā Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs paziņoja: "ASV veido militāri bioloģisko infrastruktūru, izvietojot to daudzās ārvalstīs, tostarp arī gan Krievijas Federācijas robežām… Amerikāņu militāri bioloģisko laboratoriju darbs citu valsts teritorijās rit slēgti, un nav nekādu garantiju par to, ka tur nenorit aizliegtas darbības ar bioloģiskajiem aģentiem… Kā potenciāls epidēmijas izplatīšanās avots militārās biolaboratorijas nopietni apdraud ne tikai to mītnes valstis, bet arī kaimiņvalstis."

Krievijas Ārlietu ministrija sadarbībā ar citām iestādēm (arī varasiestādēm) ne tikai informē sabiedrību visā pasaulē par augošajām briesmām, bet arī konsekventi turpina darbu ar mērķi novērst bioloģiskos draudus. Acīmredzot Krievija pāriet pie darbiem. Arī citām NVS valstīm vēl nav par vēlu nostāties uz atveseļošanās ceļa.

Ziņu lente
0