Viedoklis

Pensiju reformas būtība Ukrainā: cilvēki vēl joprojām dzīvo pārāk ilgi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad Ukrainā nepietiek tikai sasniegt pensijas vecumu. Lai saņemtu pensiju, ir nepārtraukti jāstrādā 35 gadus (uzņēmējdarbība līdz 2004. gadam stāžā netiek ierēķināta), nekādu bērna kopšanas atvaļinājumu, nekādu studiju.

Slepkavīgo pensiju reformu Ukrainas valdība attaisno ar SVF prasību izpildi. Sak, mums ar to nav nekāda sakara, — to visu dara viņi, nelieši tādi. Taču SVF nebūt nepieprasa ukraiņu pensionāru bada nāvi. Tā ir vietējā novācija, RIA Novosti stāsta Jeļena Gliščinska, radio Sputnik.

Ukrainā apstiprinātais likums par pensiju reformu paredzēts Pensiju fonda izdevumu samazināšanai, norāda programmas autors, Sociālās politikas ministrija. Tas pats resors, kura vadītājs ir pārliecināts, ka ukraiņi pārlieku daudz ēd.

Protams, tas ir loģiski: ja gandrīz nemaz neēst, neārstēties, piedevām vēl nemaksāt par komunālajiem pakalpojumiem, patiešām, ar pašreizējo pensiju dzīvot var. Tiesa, no mājām labāk ārā neiet. Ar minimālo pensiju — 1320 grivnām (50 dolāri) diez kā pašikot neizdosies.

Krievijas senators Aleksejs Puškovs - Sputnik Latvija
Krievijas politiķis atgādinājis Porošenko stāstu par vienu gruzīnu

Tagad Ukrainā nepietiek tikai sasniegt pensijas vecumu. Lai saņemtu pensiju, ir nepārtraukti jāstrādā 35 gadus (uzņēmējdarbība līdz 2004. gadam stāžā netiek ierēķināta), nekādu bērna kopšanas  atvaļinājumu, nekādu studiju.

Jāatgādina, ka 90. gados miljoniem Ukrainas iedzīvotāju strādāja bez oficiāla līguma, ja vien vispār bija darbs. Tātad pagājušā gadsimta 70.-80. gados dzimusī paaudze, principā, ir svītrota no valsts pensijas saņēmēju saraksta. Šie cilvēki patlaban sniedz lielāko ieguldījumu tajā pašā Pensiju fondā. Viņiem piedāvā pat pavisam atteikties no pensijas, lai būtu motivācija vairāk pelnīt tagad. Kāpēc cerēt uz pensiju, saka deputāti, tik un tā Ukrainai pavisam drīz nebūs naudas pat minimālām izmaksām. Tāpēc neiesakām pierast, pilsoņi.

Taču ar to radikālo jaunievedumu saraksts nav galā. Ierēdņi ir izdomājuši oriģinālu shēmu: ja jums pietrūkst stāža, varat to "nopirkt". Viens gads stāža maksā 16 896 grivnas. Ja nav ne naudas, ne stāža, varat pretendēt tikai uz sociālo palīdzību, taču tā būs krietni vien mazāka nekā minimālā pensija.

Toties minimālās pensijas palielināšanu par 140 grivnām (tas ir, par veseliem pieciem dolāriem) demonstrē kā izcilu sasnieigumu. Patlaban Ukrainā dzīvo aptuveni 12 miljoni pensionāru — šausmīgi daudz. Tāpēc jau no 1. janvāra valdība iecerējusi atteikties no izdienas pensijas izglītības, veselības aprūpes, sociālās sfēras un citu kategoriju darbiniekiem.

Ukraina - Sputnik Latvija
Polijas ĀM: "ar Banderu" Ukraina neiestāsies ES

Groismana valdība skaidro, ka ar pensiju reformu tiekot pildītas SVF prasības. Nevienam jau arī nebija ne mazāko šaubu par to, ka pašreizējos un nākamos pensionārus vienkārši upurēs par prieku Fondam. Taču, ja tiksim skaidrībā ar terminiem, noskaidrosies, ka patiesībā SVF prasa tikai samazināt Pensiju fonda deficītu. Normālās valstīs tas nozīmē, ka jāpalielina nodokļu bāze: jāattīsta ekonomika, jāpalielina darba vietu skaits, jāorganizē apmaksāti sabiedriskie darbi un jānodrošina privāto investiciju stimulēšana.

Nekā nebija. Ukrainas Sociālās politikas ministrija interpretē deficīta samazināšanu tikai kā pensionāru skaita samazināšanu. Tiem, kurus nenovedīs kapā veselības aprūpes reforma, nenogāzīs no kājām tarifu palielināšanās, vēl ilgi nāksies pierādīt savas tiesības saņemt pensiju. 

Ziņu lente
0