Viedoklis

Eksperts: NATO mācības Polijā – "karstā kara" priekšnoteikums

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasPolijā dislocēts NATO bataljons
Polijā dislocēts NATO bataljons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Desmitiem tūkstošu NATO karavīru, kuri piedalās mācībās "Dragon 17" Polijā, apdraud valsti vairāk nekā Krievijas un Baltkrievijas manevri "Rietumi 2017", uzskata poļu politiķis un publicists Konrāds Renkass.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Šodien sākas mācību "Dragon 17" aktīvais posms. Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerēvičs pavēstīja, ka pirmo reizi manevri būs visai agresīvi, un nosauca dalībnieku skaitu — 122 tūkstoši, nevis 17 tūkstoši, kas bija pieteikti iepriekš. Laikā, kad "Rietumus 2017" dēvēja gandrīz vai par kara pieteikumu, fakts, ka Polijas teritorijā tiek savilkti desmitiem tūkstošu ārvalstu kareivju, ir daudz bīstamāks Polijai, atzīmēja viens no partijas Zmiana līderiem, publicists Konrāds Renkass intervijā Sputnik Polska, ko pārpublicējis portāls Sputnik Igaunija.

- Pirms dažām dienām milzīgs kuģis atveda vairāk nekā tūkstoš ASV armijas kara transporta vienību. Tas notiek tāpēc, ka pirmdien oficiāli sākas mācības "Dragon 2017", kas notiks Polijas teritorijā. Valsts Nacionālās aizsardzības ministras vadītājs Antonijs Macerēvičs atzina, ka pirmo reizi tās būs ļoti agresīvas. Kāpēc tas notiek tieši pašlaik?

— Pakāpeniski noskaidrojas, ar ko bija saistīta Polijas mediju histērija manevru "Rietumi 2017" dēļ Baltkrievijā. Saskaņā ar rietumu, it īpaši Ziemeļatlantijas alianses propagandas tradīcijām, vajadzēja aizbildināt pašu agresīvās darbības, iebiedējot ar tā saucamo agresiju no trešo valstu puses. Tā ir veca NATO stratēģija, kas varētu poļiem radīt asociācijas ar līdzīgām Trešā reiha darbkiām Otrā pasaules kara priekšvakarā. Diezin vai būtu vērts atgādināt, ka hitleriskā Vācija visas savas agresīvās darbības vienmēr aizbildināja ar aizsardzību. NATO rīkojas tāpat.

Rietumi 2017 - Sputnik Latvija
Aviācijas ģenerālmajors: ja Krievija tiks izprovocēta, sāksies baismīgs karš

Pirms katras NATO agresijas vērojama propagandas "sagatavošanās darbi", kas skaidro, kā nabaga NATO un tās dalībvalstīm nākas aizsargāties no "citu valstu agresīvajiem nodomiem". Manevri "Dragon 2017" ir vērienīgāki nekā nesenās mācības "Rietumi", kas, starp citu, nenoslēdzās ar Krievijas uzbrukumu Polijai vai Lietuvai, un "Rietumiem" tika pārmests viss iespējamais, tās tika uzskatītas gandrīz vai par kara pieteikumu, — fakts, ka Polijas teritorijā tiek savilkti vairāki tūkstoši ārvalstu karavīru un milzīgs skaits militārās tehnikas, protams, pēc to pašu žurnālistu un pakalpīgo analītiķu domām, nav nekāds agresijas akts.

Protams, tas var šķist smieklīgi no vienas puses un radīt bažas no otras puses. Izskatās, ka pašreizējā Polijas valdība uz sevis un visiem poļiem uzzīmējusi mērķus un saka: "Šaujiet, mēs esam gatavi skaisti nomirt!"

- Trokšņa ap mācībām "Rietumi 2017" bija daudz. Visur bija dzirdams, ka tās apdraud kaimiņus. Lietuvieši pat iesniedza oficiālu sūdzību ANO. Un tomēr visi brīdinājumi kardināli atšķīrās no patiesības. Izrādījās, ka kaimiņus apdraud "Dragon 2017". Macerēvičs atzinās, ka mācībās piedalīsies 120 tūkstoši karavīru, nevis 17 tūkstoši, kā tika ziņots iepriekš. Pie tam daļa kareivju paliks Polijā, lai mainītu spēku samēru NATO austrumu flangā, paziņoja politiķis. Tas ir izaicinājums Krievijai. Kā atbildēs tie, pret ko vērstas šīs mācības?

— Mums pastāvīgi ir darīšana ar kara atmosfēras sabiezēšanu pie visas Ziemeļatlantijas alianses austrumu robežas un Krievijas un Baltkrievijas rietumu robežas. Visas šīs milzīgās karaspēku masas, kas ierodas Polijā, zināmā mērā ir militārās propagandas elements. Šī propaganda viegli var kļūt par realitāti, Polijai traģisku realitāti. Mēs redzam, kā tiek slēpts fakts, ka Polijas armija pati ar sevi nav pietiekami ekipēta. Pēdējie 25 gadi ir zaudēti ekspertimentos ar bruņoto spēku komandēšanas metodēm un Polijas Karaspēka noliktavu aizpildīšanu ar norakstītiem rietumvalstu, galvenokārt — vācu vai amerikāņu — ieročiem. Protams, tie ir piemēroti, ja runa ir par koloniālām misijām pēc amerikāņu pavēles, taču absolūti nederīgi no Polijas stratēģijas viedokļa. Pats ministrs Macerēvičs runā par šīs politikas turpināšanu.

Gaisa desanta vienības izlūko rajonu mācībās Rietumi 2017 - Sputnik Latvija
El País: Krievijai ir pamats just draudus

Jāpiezīmē, ka pašreizējā vērienīgā armiju pārvietošana nav izņēmuma gadījums. Mēs atceramies, ka septembrī un visus pēdējos mēnešus NATO organizē veselu sēriju militāro mācību ne tikai Polijā, bet arī Vidusjūrā, Latvijā, Vācijā, Slovēnijā, Rumānijā, Bulgārijā, tālākās NATO valstīs. Visur, kur iespējams, un tas provocē Krievijas reakciju. Jāpatur prātā, ka saspringta situācija izveidojusies Baltijā, kur dislocēti NATO, galvenokārt — Lielbritānijas, spēki.

Mums pastāvīgi ir darīšana ar reāliem draudiem. NATO karavīru klātbūtne viegli var kļūt par priekšnoteikumu "aukstā kara" pārejai "karstajā" stadijā. Iespējams, atcerēsimies, ka ASV jau ilgus gadu desmitus visus savus imperiālistiskos karus sāk ar kādu nejaušu pašu kuģa nogremdēšanu vai kādu bombardēšanu, ko neviens nav paredzējis, lai arī visi ir gaidījuši. Amerikāņi uzbrūk citiem, taču pie tam izliekas, ka viņi atbildējuši uz provokāciju.

- Pēc amerikāņu analītiķa Filipa Petersena domām, manevros "Dragon 2017" tiks izstrādāts uzbrukums. Lai arī konflikts ir mazticams, mācības jāuztver nopietni. Acīmredzot štābos Maskavā un Minskā pieeja ir tieši tāda. Taču kas notiks tālāk?

— Tāda karavīru skaita koncentrācija vienuviet nav joka lieta. Neviena atbildīga valsts amatpersona nevar atstāt bez uzmanības un reakcijas tādu armijas koncentrāciju pie savām robežām. NATO ir agresīvs pakts, kas nodarbojas tikai ar uzbrukumiem, — par to esam runājuši ne vienu reizi vien. NATO vēl nekad nevienu ne no kā nav pasargājusi. Pret mūsu kaimiņiem — Baltkrieviju un Krieviju — vērstas nepārprotamas uzbrukuma stratēģijas pilnveidošana var novest pie konflikta padziļināšanās un pašreizējā "aukstā kara" saasināšanās.

Jāatceļ sankcijas. Nepieciešama savstarpējo attiecību uzlabošana, patiesa cieņa, kas dāvātu nopietnu atelpu Centrāleiropai un it īpaši Polijas ekonomikai, kas cieš nopietnus zaudējumus ekonomiskajā karā ar Krieviju. Bīstamie sapņotāji, kuri stāv pie valsts stūres, sapņo par īstu karu, nevis cenšas mazināt ekonomisko un politisko karu. Jāpatur prātā: ja nonāksim līdz īstam militāram konfliktam ar Baltkrieviju vai Poliju, par pirmo upuri kļūs Polija. Tāpēc Polijas interesēs ir darīt visu iespējamo, lai līdz tam nenonāktu. No Polijas puses ir jānāk piedāvājumam uzlabot attiecības, nevis kara dzirkstīm. 

Ziņu lente
0