Viedoklis

Valodas inspekcija Igaunijā kļuvusi par partijas instrumentu

© Sputnik / Владимир ФедоренкоIgaunijas valsts karogs
Igaunijas valsts karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazīstamā igauņu sabiedriskā darbiniece Alise Ajta uzskata, ka ir nepieļaujams valsts iestādi pārvērst par valdošās politiskās partijas nodaļu.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Krievu izglītības dienu organizatore Alise Ajta sarunā ar Sputnik Igaunija pauda viedokli par to, ka valsts Valodas inspekcija jau sen ir kļuvusi par centra partijas instrumentu.

"Igaunijā dzīvojošie krievi Valodas inspekciju savā starpā jau sen sauc par valodas inkvizīciju," — skaidro Alise.

Viņa uzsvēra, ka valsts iestādes soda funkciju ir ievērojušas arī starptautiskās organizācijas, piemēram, ANO Rasisma apkarošanas komiteja un Amnesty International.

Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Lembergs: prokurori un ministri rupji pārkāpj Valsts valodas likumu

Alise Ajta norādīja, ka plašās sabiedrības aprindās palicis nepamanīts tas, ka Valodas inspekcija ir Igaunijas Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esoša iestāde. Likums nosaka, ka Valodas inspekcija darbībā ņem vērā IZM lēmumus un atskaitās izglītības ministram. Arī inspekcijas direktoru ieceļ amatā izglītības ministrs.

Patlaban Igaunijas IZM vada Maile Repsa, Centra partijas vadošā politiķe un, pēc Alises vārdiem, partijas "decision maker", faktiski — otrais cilvēks partijas hierarhijā pēc Jiri Ratasa.

Ar vadošo centristu klusu piekrišanu

Alise pievērš sabiedrības uzmanību tam, ka Maile Repsa ne tikai ne reizi nav nosodījusi Valodas inspekcijas darbības, bet arī de facto atbalsta tās darbības, kas vērstas uz igauņu valodas prasmju sistemātisku kontroli krievu skolu un ģimnāziju pedagogu vidū.

Balsošana Saeimā - Sputnik Latvija
Saeima atbalstījusi soda palielināšanu par valsts valodas likuma pārkāpumiem

"Arī Centra partijas priekšsēdētāja vietnieks Mihails Kilvarts, kurš atbild par izglītības jautājumiem Tallinā, ne reizi nav publiski kritizējis izglītības ministri un viņai pakļauto Valodas inspekciju," — ir sašutusi Krievu izglītības dienu organizatore. Taču krievvalodīgajiem vēlētājiem adresētajā priekšvēlēšanu kampaņā centristi pozicionē sevi kā krieviskuma aizstāvji Igaunijā.

Pēc Alises Ajtas domām, tas liecina, ka ar Centra partijas vadības klusu un liekulīgu piekrišanu faktiski tiek īstenota represīva valodas politika pret Igaunijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

Igaunijas Valodas vēsture un kompetence

1990. gadā Valsts kancelejas pārvaldes sfērā tika izveidots Valodas jautājumu valsts departaments, kura galvenais uzdevums bija valodas politikas ieviešana un tiesisko aktu izstrāde, ņemot vērā un izpildot 1989. gadā pieņemto Igaunijas PSR Valodas likumu.

Igaunijas valsts karogs - Sputnik Latvija
Igauņu politiķis aicina pārvērtēt Holokaustu

Kopš 1995. gada Valodas departaments tika nodots Izglītības ministrijas pārziņā, bet 1998. gadā reorganizēts — tas kļuva par Valodas inspekciju. Atbilstoši izglītības un zinātnes ministra apstiprinātajam Valodas inspekcijas Nolikumam, Valodas inspekcija ir IZM pakļauta valdības iestāde, kuras galvenie uzdevumi ir valsts kontrole un valsts piespiedu pasākumu pielietošana atbilstoši likumam.

Valodas inspekcijas galvenais uzdevums ir Valodas likuma ievērošanas taisnīga un neatkarīga kontrole. Likums ņem vērā gan igauņu, gan arī mazākumtautību tiesības. Valodas likuma un citu valodas lietojumu noteicošo normatīvo aktu pārkāpuma gadījumā inspektoram ir tiesības izmantot ietekmēšanas pasākumus. 

Ziņu lente
0