Viedoklis

Ukraina: ienaidnieks aizmugurē

© Sputnik / Sergey MelkonovУкраинские патриоты на акции памяти начала третьей Атмоды
Украинские патриоты на акции памяти начала третьей Атмоды - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr Ukrainas valdība nesāks spert aktīvākus soļus, lai palīdzētu sev tikt galā ar problēmām, tā, protams, saglabās savu vienas no pasaules korumpētākām valdībām titulu.

Ukrainas aģentūras Dragon Capital veiktā aptauja apstiprina, ka valsts pilsoņi ir vairāk norūpējušies par korupciju valdībā un novājinātu tiesu sistēmu, nekā par vēl vienu Krievijas uzbrukumu, vēsta ASV izdevums Forbes.

Rakstu pilnā apjomā pārpublicējis portāls InoSMI.

Finansiālā situācija ir ļoti nestabila, un tas neļauj pilsoņiem, kā arī potenciālajiem ārvalstu investoriem, saprast, kas notiks ar valūtu, laikam ejot. Pirms septiņdesmit gadiem Vācija un Japāna izkūlās no absolūta posta.

Визит в KNAB представителя украинского Национального антикоррупционного агентства - Sputnik Latvija
Latvija un Ukraina vienojās kopīgi apkarot korupciju

Pirms divdesmit gadiem tām izdevies iziet pasaules tirgū. Šodien Vācija un Japāna ir divas lielākās pasaules ekonomikas. Ukrainai ir nepieciešamie resursi, darbaspēks, un pašlaik tai ir visas iespējas, lai kļūtu par veiksmīgu ekonomiku. Diemžēl ir plaši izplatītā iekšējā korupcija ir lielākais šķērslis Ukrainas ceļā. Tā vietā, lai sevi veltītu nākotnes attīstībai ilgtermiņā, politiskie un tiesu līderi pirmkārt ir koncentrējušies uz īstermiņa finanšu labuma savā labā.

Pat tad, kad ārvalstu investori izrāda potenciālu interesi, tos atbaida. Ukrainā dzimušais Vadims Segals varētu kalpot par spilgtu piemēru. Tagad viņš ir ASV pilsonis, kurš vada investīciju firmu Ņujorkā. Iepriekš Segals ieguldījis līdzekļus savas dzimtenes nākotnē. Diemžēl viņa sojas rūpnīcu 50 miljonu dolāru vērtībā okupējis ukraiņu miljardieris Dmitrijs Firtašs (pašlaik viņš gaida ekstradīciju uz ASV no Austrijas, lai stātos tiesas priekšā par korupciju).

Ukrainas un NATO karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV konstatējušas, ka Ukraina nav gatava iestāties NATO

Krāpniecība, izspiešana, fiziskie draudi — tas viss ir Firtaša izmantotie instrumenti. Saskaņā ar Chicago Tribune, salīdzinot Firtaša reketu ar mafiju, prokurors raksta: "Firtašu un (otru apsūdzēto Andrašu Knopu) ASV kārtības sargi identificēja kā divus Krievijas organizētās noziedzības augstākā ranga pārstāvjus; tiesas prāva pret viņiem izjauks šo kriminālo grupējumu un neļaus tai turpmāk realizēt savu kriminālo darbību Savienotajās Valstīs. "Šī apsūdzība ir arī virzīta uz publisko ārvalstu amatpersonu korupciju, ko Kongress nosauca par draudu globālajai drošībai," — piebilda viņi.

Kad 2010. gadā Vadims Segals vērsās pie Ukrainas valdības ar lūgumu visu uzlabot, Firtašs un viņa biznesa partneri kontrolēja miliciju un tiesas. Pēc ziņojumiem, Firtašs izmantoja ciešas saites ar valdību un Iekšlietu ministriju, lai Interpols izdotu orderi Segala arestam. Pēc dažādām juridiskam uzvaram Petro Porošenko prezidenta amatā laikā, Vadims Segals joprojām cenšas atgūt pilnu kontroli pār rūpnīcu. Sergejam Ļovočkinam (bijušām Janukoviča administrācijas vadītājam) un deputātiem Aleksandram Granovskam un Ivanam Fursinam izdevies ieņemt tieslietu sistēmu un, domājams, to komercializēt.

Situācija Ukrainā ir tik slikta, ka pat tās premjers nesen paziņoja: "Vājākais posms mūsu cīņā ar korupciju — tā ir Ukrainas tiesa".

Firtaša partneri kontrolējot nozīmīgu "Opozīcijas bloka" daļu parlamentā, bet valdība spiesta īstenot kompromisu un piekāpju politiku, ņemot vērā viņa atbalstītāju finanšu stabilitāti. Prezidentam Porošenko ir ļoti maz laika, lai attīrītu savu valdību un sistēmu. ASV valsts sekretārs Rekss Tillersons un citas ASV amatpersonas kādu laiku mudināja Ukrainu reformu turpināšanai, kas ļautu cīnīties ar korupciju un palielinātu valdības atklātību. Ukrainas līderi ne tikai atņem pilsoņiem finansiālo stabilitāti, viņi nozog cilvēkiem viņu nākotni.

"Pēdējos gados politiskā situācija un situācija drošības jomā pasliktinājušās, bet problēmām ir ilgtermiņa raksturs un tās ir saistītas ar sliktu biznesa klimatu, vājām institūcijām un plaši izplatītu korupciju," — paziņoja Ekonomiskās sadarbības un attīstības aģentūra.

Investori ir gatavi riskēt. Tāda ir viņu biznesa daba. Taču viņi nevēlas ieguldīt garantētos zaudējumos. Tieši tas šobrīd tas ir tas, ko piedāvā Ukraina. Lai piesaistītu ārvalstu investīcijas, nepieciešams mainīt vidi — sākot ar tiesu un biznesa reformas. Ir jānovērš Segalu brāļu situāciju atkārtošanās, un jāpārtrauc šīs cirks. Tikmēr Ukrainas sistemātiskā nespēja aizstāvēt rietumu investorus izraisīs ekonomisku un personālu sankciju ieviešanu pret konkrētām personām un iestādēm.

Finanšu universitātes Politoloģijas departamenta docents Gevorgs Mirzajans - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukraina nostādījusi pasauli uz kodolkara sliekšņa

Ukrainai ir nepieciešams ASV valsts atbalsts, lai izveidotu savu nākotni un aizsargātu savas robežas. Noziegumu pret ASV investoru atbalsts, un pierādījums tam, ka Ukrainas valdībai nevar uzticēties, garantēti aizbaidīs ASV Kongresu un Valsts departamentu.

Premjerministrs Groismans ieņēmis amatu, solot cīnīties ar korupciju. Pēc viņa teiktā, Ukrainas tautai un valsts ierēdņiem ir jāatbalsta viņš un jārisina problēmas, kas dara kaunu valstij starptautiskā līmenī. Organizēto noziedzību un korupciju valdībā var pārvarēt. Tā vietā, lai ļautu tiesu sistēmai kļūt par komerciālo uzņēmumu, kā notiek tagad, ir Ukrainas vadoņiem jāveic dažas radikālas izmaiņas, pie tam ātri.

Ukrainas tautai ir nepieciešams Rūdijs Džuljani, kurš vadītu cīņu ar korupciju un uzsāktu reālas izmaiņas un reformas, ja valsts vēlas piesaistīt investīcijas. Būdams ASV prokurors, Džuljani uzsāka kriminālprocesu pret tā saucamiem Ņujorkas "piecu ģimeņu" vadītājiem, atbilstoši Likumam par ietekmīgām un korumpētām organizācijām (RICO), apsūdzot tos izspiešanā, reketā un slepkavībā.

Борщ с пампушками и рюмкой водки в Омском ресторане Колчак - Sputnik Latvija
Ukrainas sociālās politikas ministrs: ukraiņi pārāk daudz ēd

Varbūt pienācis laiks prezidentam Porošenko sodīt dažus ierēdņus no savas politiskās ģimenes, lai izskaustu korupciju. Ar premjera Groismana, Magņitska likuma un īpašas likumdošanas atbalstu, kas būtu līdzīga mūsu Likumam par ietekmīgām un korumpētām organizācijām (RICO), ukraiņu līderis varētu attīrīt šo galīgi saputotu sistēmu.

Kamēr Ukrainas valdība nesāks spert aktīvākus soļus, lai palīdzētu sev tikt galā ar problēmām, tā, protams, saglabās savu vienas no pasaules korumpētākām valdībām titulu. Tikmēr tās pilsoņi paliks tās galvenie upuri.

Ziņu lente
0