Viedoklis

Vistām smiekli nenāk: ASV jūras kājnieki "atbrīvo Ukrainu"

© Sputnik / Давыдов / Pāriet pie mediju bankasАмериканские солдаты
Американские солдаты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu jūras kājnieki, riskējot ar savām dzīvībām, atbrīvojuši no ienaidnieka ciematiņu Ukrainā. Ziemeļkarolīnā. Tāds tipisks ciematiņš: ar balsinātām mājiņām, vistām un krievu valodu.

Par ASV jūras kājnieku militārajām mācībām armijas bāzē Ziemeļkarolīnā stāsta Olga Bugrova, radio Sputnik komentētāja.

"Palīdziet, glābiet! Slepkavo, slepkavo! Kaut ko! Slepkavo! Tur!.." Histēriskais sievietes kliedziens tīrā krievu valodā – no militāro mācību scenārija. Un mācības organizē ASV jūras kājnieki paši savā bāzē Ziemeļkarolīnā. Saskaņā ar scenāriju, viņi rīkojas kaut kādā krievvalodīgo apdzīvotā ciemā.

Amerikāņu karavīri mācībās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV militārajām mācībām Vācijā meklē statistus ar krievu valodas zināšanām

Iedzīvotāji savākti krievu emigrantu vidū. Pūlis tēlo savu "lomu", kā prasdams. Grupa izspūrušu sieviešu glaužas klāt amerikāņu karavīriem pilnā ekipējumā. Teksts sekojošs: "Mums jāiet uz mājām. Mūsu mājas ir tur. Govs stāv neslaukta. Suns nav pabarots." Karavīri nesaprot, taču turas pārliecinoši, lai arī viņus nepārprotami krāpj. Govs nav. Suņa nav. Toties ir ēzelīšu manekeni. Vienīgie dzīvie ciema dzīves aculiecinieki – vistas. Raibules sēž būros. Klusē, olas nedēj. Laikam jau saprot, cik viņām svarīga loma tēlojama.

Kam tad īsti vajadzētu būt saprotamam vistiņām un tiem, kuri piedalās "izrādē", filmē to ar 167 kamerām dažādos rakursos, pēc tam demonstrē un komentē? Pasaulei draud trešais pasaules karš. Ar Krieviju. Patiešām, ne vairāk, ne mazāk. Lai nu būtu, kā būdams, taču kāds amerikāņu izdevums ierakstu nosauca "Simulators jūras kājnieku apmācībai trešā pasaules kara gadījumam ar Krieviju".

Британский политик Джордж Галлоуэй - Sputnik Latvija
Britu politiķis par BBC filmu: propaganda aukstā kara garā

Krieviju ataino kaut kādas ukraiņu ciema stilā celtas ar salmiem apjumtas māla būdeles. Redzamas ne tikai dzīvojamās mājas, ir arī sabiedriskas nozīmes ēkas ar izkārtnēm krievu valodā "Ceptuve", "Poliklīnika", "Restorāns". Laikam jau no amerikāņu viedokļa tie ir nozīmīgākie punkti krievu ciemā. Lai būtu skaidrs, ka "darbība norisinās mūsdienās", no kādas mājas skan ļoti piemērota Zemfiras dziesma – "Meklēju". Jūras kājnieks ieiet mājā piedziedājuma pavadījumā: "Tu esi gluži kā sapnī!"

Kā sapnis (vai tomēr murgs?) tas ir? Ko brašie jeņķi meklē nevērīgi salipinātajās dekorācijās, kur mērenās joslas krūmu vietā ir telpu palmas baltās smiltīs? Tie ir viņu pašu murgi, tāpēc arī meklējumi, lai ko viņi meklētu, ir neauglīgi. Jā, mērķis ir formulēts. Jūras kājnieku veterāns Gregs Džeksons skaidro, ka mācībās "konkrēta vide" nodrošināta gadījumam, "ja Ukrainā tiks izvērsti ASV jūras kājnieku vadi". Viņš pieminēja Ukrainu. Tātad tas ir ukraiņu ciems.

Baltkrievijas un Krievijas karavīri mācībās - Sputnik Latvija
Aizsardzības ministrija: ja Krievija uzbruks, Latvija atbildēs

Kurš tad ir "nosacītais pretinieks", kā priekšā stāv šis cīņai gatavais atvaļinātais virsnieks? Vai patiešam tie ir ukraiņi, kuri nez kāpēc "masu ainām" bāzē nav sameklēti? Mācībās tas ir dīvains civilais formas biksēs un sporta krekliņā. Viņš ir nosacīti nogalināts nosacītā mājā ar paklājiem uz grīdas un pašaustiem galdautiem. Taču automāts pie sāniem ir visīstākais "kalašņikovs".

…Krievijā par tādām izrādēm mēdz teikt, ka "cilvēkiem nav kur naudu likt". Nekādus reālus trešā pasaules kara draudus no Krievijas puses ASV nesaskata, tas ir skaidrs pat no Karolīnas fermām savestajām vistam. Citādi nebūtu laika izklaidēm ar aromātisku mēslu smakas ģeneratoru (bāzē sagādāti pat tādi!). Bet vai tad Pentagons var atteikties no patīkami piepildītas ailes budžetā. Tāpēc arī meņģējas ar ēzelīšu manekeniem.

Ziņu lente
0