Viedoklis

Ukrainas bezvīzu režīma ikdiena

© Sputnik / Pavel PalamarchukДорожный знак, обозначающий территорию Украинского государства, у международного пункта пропуска через украинско-польскую границу
Дорожный знак, обозначающий территорию Украинского государства, у международного пункта пропуска через украинско-польскую границу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc bezvīzu režīma ieviešanas pie ES austrumu robežām nedaudz pieaudzis automašīnu skaits ar Ukrainas numuriem. Nedaudz pieaudzis. Taču attieksme pret šo automašīnu vadītājiem un pasažieriem kļuvusi sliktāka. Daudz sliktāka, stāsta ukraiņu automobilisti.

Par Ukrainas un ES bezvīzu režīmu un prezidenta Porošenko spertajiem soļiem stāsta Darja Čerednika, radio Sputnik komentētāja.

Ko tik neizdarīsi, lai uzlabotu savu paša reitingu valstī. Petro Porošenko pūles šajā ziņā ar panākumiem nav vainagojušās. Tauta viņu neciena – prezidentam pilnībā uzticas mazāk nekā 2%, liecina aptaujas. Taču Ukrainas prezidents nepiekāpjas un kā no ložmetēja laiž klajā mītus, vienu par otru krāšņākus. Acīmredzot, cerībā, ka tautieši tiem noticēs un tomēr novērtēs sava līdera sasniegumus. 

Augstākās Radas ēka Kijevā - Sputnik Latvija
Kijeva cer, ka ukraiņi varēs mācīties un nodarboties ar biznesu ES

Porošenko stāsta, ka Ukrainas armija esot viena no efektīvākajām Eiropā. Labi vēl, ka ne Visumā. Viņš ziņo, ka Ukrainas pase kļūst par vienu no cienījamākajiem un godājamākajiem dokumentiem pasaulē. Un tas viss – bezvīzu režīma dēļ. Prezidents gan nepaskaidroja, kur te slēpjas loģika, taču to meklēt ir bezcerīga lieta. 

Ukrainas prezidenta acīs lielākā nozīme ir pašam paziņojumam, bet loģiku un saiknes lai meklē speciālisti. Arī paši Ukrainas iedzīvotāji īpaši neiedziļinās sava prezidenta paziņojumu pētījumos, viņiem pilnīgi pietiek pašiem savu grūtību. Lielākā daļa neizjūt arī nekādu sajūsmu par bezvīzu režīmu. Goršeņina institūta organizētā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka gandrīz 72% ukraiņu neplāno izmantot tā priekšrocības. Iemesls ir banāls – naudas nav.

Ukrainas karogi - Sputnik Latvija
Krievijas senators par Ukrainas asociāciju ar ES: Kijeva lepojas ar jaunu parādjūgu

Tie, kas tomēr nolēmuši šķērsot robežu, visbiežāk – peļņā, bezvīzu režīmu ir novērtējuši. Un īpaši priecīgi nav. Aviotūristi nekādu starpību nav pamanījuši, toties automašīnu vadītāji konstatējuši, ka attieksme pret viņiem no robežsargu puses ir ievērojami pasliktinājusies. Šajā ziņā īpaši izcēlušies poļi un ungāri. Automašīnas pārbaudes dažkārt ilgst veselu stundu. Robežsargi var pat stundām ilgi neiziet pie ceļotājiem. Rezultātā pie robežas nākas pavadīt stundas divpadsmit.

Pie tam ar rindām neapmierinātie kaimiņvalsts pilsoņi var ar skrūvgriezi mašīnu saskrāpēt vai noraut bamperi. Tamlīdzīgi incidenti gadījās jau pirms bezvīzu režīma ieviešanas, taču tagad tie kļuvuši sistemātiski.

Par kādu tad īsti cieņu pret Ukrainas pasi stāsta Petro Porošenko? Jā, tiesa gan, viņš runāja par pasi, nevis par Ukrainas automašīnu numuriem. Patiešām, tā ir liela starpība – automašīnas numurs un pase.

Autora viedoklis var nesakrist ar redakcijas pozīciju.

Ziņu lente
0