Viedoklis

Efekts "vista bez galvas": Vašingtonas monopols EDSO vairs nedarbojas

© AFP 2023 / HELMUT FOHRINGER / APAAustrijas ārpolitikas iestādes vadītājs Sebastjans Kurcs
Austrijas ārpolitikas iestādes vadītājs Sebastjans Kurcs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EDSO dažādu līmeņu vadītāju nozīmēšana notiek saskaņā ar konsensu, un tas vienmēr ir politiska rakstura jautājums. Starptautiskās konfrontācijas nosacījumos, kad pretrunas valstu vidū padziļinās, panākt vienošanos kļūst arvien grūtāk.

Uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas dalībvalstu ārlietu ministru tikšanos, kura notika 11.jūlijā Austrijas Majerbahā, ieradās trīs desmiti ārpolitikas iestāžu vadītāji. Krieviju pārstāvēja ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs. Galvenais, kas padara šo tikšanās reizi īpaši pikantu, tas, ka tā notiek nosacījumos, kad pati organizācija faktiski netiek vadīta, atzīmē RIA Novosti komentētājs Vladimirs Ardajevs. Bijušā EDSO ģenerālsekretāra Lamberto Zanjēra pilnvara beidzās 1.jūlijā, jaunais ģenerālsekretārs vēl joprojām nav nozīmēts. Organizācija pirmo reizi 24 gadu pastāvēšanas vēsturē izrādījusies bez pastāvīga vadītāja.

"Sašķelšanās demonstrācija"

Nav ne tikai ģenerālsekretāra. Nav nozīmēti arī trīs apakšvienību vadītāji: EDSO Augstākā komisāra vadība nacionālo minoritāšu lietās, EDSO Biroja pārstāvis PSL brīvībā un EDSO Demokrātijas institūta un cilvēktiesību birojs. Iemesls — dalībvalstis nevar sasniegt kompromisu kandidatūrās. Zanjērs jau novērtēja šo situāciju kā "sašķelšanās demonstrāciju organizācijā".

ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni ieradās Maskavā, lai tiktos ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs aicina ES pievērsties reālajiem draudiem

Tikšanos Majerbahā sasauca un vada esošais EDSO priekšsēdētājs — Austrijas ārpolitikas iestādes vadītājs Sebastjans Kurcs. 30 gadus vecais Kurcs ir visjaunākais ārlietu ministrs pasaulē.

Ģenerālsekretāra amatam izvirzīti bijušais pastāvīgai Šveices pastāvīgais pārstāvis EDSO Tomas Gremingers, pastāvīgais Baltkrievijas pārstāvis EDSO Jeļena Kupčina, bijušais Kazahstānas ārlietu ministrs Erlans Idrisovs, bijušais EDSO Parlamenta asamblejas vadītājs, bijušais Somijas ĀM vadītājs Ilka Kanerva, kā arī bijušais eirokomisārs Štefans Fīle. Absolūtais dalībvalstu vairākums, tostarp Krievija, šodien gatava atbalstīt Gremingera kandidatūru.

Taču jautājumā par trīs citu vadošo amatu nozīmēšanu valstīm šādas piekrišanas nav. Netiek novērota vienotība arī procedūru problēmās: vieni uzstāj uz paātrinātas visu vadītāju  norīkošanas metodes, citi — uz rūpīgas kandidatūru izskatīšanas. Šeit Krievijas pozīcija atšķiras no ASV: Vašingtona pieturas pie paātrinātas procedūras. Turklāt, Krievijā uzskata, ka prioritātē ir organizācijas ģenerālsekretāra nozīmēšana.

Izjaukt monopoli

"Pēdējā laikā par vienu no EDSO galvenajām mērķu tēmām bija 1990. un 2011.gada Vīnes vienošanās realizēšanas gaitas apspriešana par uzticēšanās un drošības stiprināšanas pasākumiem. Tas iebuksēja, un par vienu no galvenajiem tā iemesliem kļuva pauze, kura radās sakarā ar tālāko attiecību neatrisināšanos starp Maskavu un Vašingtonu. Pauze ir pārāk ievilkusies, un šī iemesla dēļ, daudzi jautājumi paliek karājamies gaisā — tai skaitā organizācijas un tās apakšvienību vadītāju nozīmēšana, " saka Krievijas Zinātņu akadēmijas Eiropas Institūta Eiropas drošības nodaļas vadītājs Dmitrijs Daņilovs.

Ситуация с беженцами в Европе - Sputnik Latvija
Austrijas Ārlietu ministrijas vadītājs piedāvājis slēgt musulmaņu bērnudārzus

EDSO dažādu līmeņu vadītāju nozīmēšana notiek saskaņā ar konsensu, un tas vienmēr ir politiska rakstura jautājums. Starptautiskās konfrontācijas nosacījumos, kad pretrunas valstu vidū padziļinās, panākt vienošanos kļūst arvien grūtāk.

"Tieši Krievija vairākkārt izteikusi neapmierinātību, ka EDSO kadru politikā pastāv ne ar ko nemotivēts noteiktu valstu monopols. Nesen Sergejs Lavrovs izteica nesaprašanu sakarā ar to, ka par organizācijas pārstāvi Moldovā jau tradicionāli tiek nozīmēts ASV vēstnesis. Netiek izslēgts, ka nesaskaņas sakarā arī citu EDSO vadītāju norīkošanā izraisa tieša šādas pretrunas, " uzskata Daņilovs.    

Ziņu lente
0