Viedoklis

"Ļoti melīga ziņa": par CNN sašutuši pat profesionāli meļi

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasCNN
CNN - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aktīvā līdzdalība politiskajās spēlēs telekanālam izmaksā dārgi. Kanāls maksā ar uzticēšanos tā sniegtajai informācijai – vērtīgāko, kas var būt jebkuram medijam, ar to, kas tiek iekarota gadu desmitiem un var būt zaudēta dažu dienu laikā.

Telekanāls CNN ieviesis jaunu Krievijai veltīto materiālu izsniegšanas kārtību. Tagad šādi materiāli vispirms jānosūta telekompānijas viceprezidentam Džeisonam Farkasam un CNN Money galvenajam redaktoram (tā ir biznesa ziņām veltīta CNN vietne — red.) Ričam Bārbjerī.

Par to informē izdevums BuzzFeed News, kura rīcībā nonācis iekšējai lietošanai paredzēts CNN redakcijas dokuments.

"Neviens nedrīkst publicēt materiālus, kuros pieminēta Krievija, pirms tie nav nokļuvuši pie manis vai Džeisona," — BuzzFeed News citē fragmentu no Bārbjerī vēstules.

Pie tam jaunie ierobežojumi attiecas uz visiem telekompānijas resursiem, atzīmē arī RIA Novosti komentētājs Vladimirs Ardajevs.

Pārsteigti pat profesionāli meļi

CNN. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji uzzināja, ka CNN ieviesa stingrākus noteikumus publikāciju materiāliem par Krieviju

Stingrā prasība CNN redakcijā noteikta pēc skandāla, kas izcēlās pagājušajā piektdienā. Telekanāls ziņoja, ka ASV Senāts izmeklē prezidenta Donalda Trampa komandas sakarus ar Krievijas Tiešo investīciju fondu (KTIF). Piemēram, tika klāstīts, ka pastāvot aizdomas par fonda vadītāja Kirilla Dmitrijeva tikšanos ar Trampa pārejas štāba darbinieku Entoniju Skaramuci, kas it kā būtu notikusi janvārī četras dienas pirms prezidenta inaugurācijas.

CNN žurnālistu materiālos tika ziņots, ka KTIF kontrolē Krievijas Vņešekonombank, uz ko attiecinātas ASV sankcijas.

Tajā pašā dienā KTIF nāca klajā ar noraidījumu, ko publicēja aģentūra Sputnik. Fonda pārstāvis informēja, ka CNN publikācija ir neprecīza, piemēram, KTIF nav iekļauts VEB struktūrā un tā darbība nekādā veidā nav saistīta ar minēto banku.

"KTIF vienmēr strādā atbilstoši esošajiem noteikumiem un likumdošanai, un tā darbība sankcijas nepārkāpj," — teikts fonda paziņojumā.

Fonda pārstāvis informēja, ka KTIF norādījis CNN žurnālistiem uz pieļautajām faktiskajām neprecizitātēm un cer, ka tās tiks izlabotas.

Лого CNN - Sputnik Latvija
CNN izdzēsa rakstu par Trampa komandas "sakariem" ar Krievijas fondu

Neizpratni savā Twitter tīklā pauda arī Entonijs Skaramuci. Viņš norādīja, ka tikšanās ar Dmitrijevu, ko pieminējis kanāls, notikusi ekonomikas forumā Davosā, turklāt viņi satikušies restorānā un sasveicinājušies.

"Piektdien dienas beigās stāsts par publikāciju radīja īstu pret CNN vērstas kritikas vilni," — atzīmēja BuzzFeed News.

Nepamatotu apgalvojumu pārpilnība CNN paziņojumā radījusi pat profesionālu meļu sašutumu. Piemēram, konservatīvais portāls Breitbart News, kas periodiski publicē nepatiesu informāciju, izklāsta sazvērestības terorijas un materiālus, kas maldina lasītājus, CNN materiālu dēvē par "ļoti melīgu ziņu".

Gali ūdenī

Vēlāk publikācija pazuda no CNN vietnes bez saprotama iemeslu paskaidrojuma. Tās vietā parādījās "Redakcijas paskaidrojums".

"2017. gada 22. jūnijā CNN.com publicēja informāciju par Entonija Skaramuci tikšanos ar Krievijas Tiešo investīciju fonda pārstāvjiem. Šis materiāls neatbilda CNN redakcijas standartiem un tika dzēsts. Saites ar to nedarbojas. CNN atvainojas misteram Skaramuci," — tajā teikts.

Atvainošanās "misteram Dmitrijevam", KTIF un maldinātajiem vietnes lasītājiem nav, tāpat kā paskaidrojumu, par kādu neatbilstību redakcijas standartiem ir runa.

"Publikāciju dzēšana bez iemeslu paskaidrojuma tiek uzskatīta par nopietnu žurnālistiskās ētikas pārkāpumu," — atgādina BuzzFeed News, kurš, tāpat kā daudzi citi izdevumi, kas publicēja saiti ar CNN rakstu, saņēma sašutušu lasītāju atsauksmes par kļūdaini saiti, tāpēc ziņu resurss publicēja saiti uz kešatmiņā saglabāto CNN publikācijas versiju.

Ar rezultātu apmierināts ir tikai Entonijs Skaramuci, kurš pavēstīja, ka jūtoties gandarīts par atvainošanos.

Ziņu lente
0