Viedoklis

Baložu kūdras muzejs

© Sputnik / Робертс ВицупсСтарый вагон
Старый вагон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mani, kā fotogrāfu, vilina pamestais kūdras šaursliežu dzelzceļš. Esmu pie tā bijis jau vairākkārt, un jūnija vējainais vakars šķiet piemērots, lai to apciemotu vēlreiz un visu noskaidrotu sīkāk.

Meža ceļš cauri Medema purvam, kas savieno Ziepniekkalnu un Baložus, ir populāra pastaigu vieta jau kopš deviņdesmitajiem, kad sāka būvēt Ziepniekkalna mikrorajonu.

Pavisam blakus esošais mežs ir rajona iedzīvotāju privilēģija, un to izmanto visi – suņu īpašnieki, skrējēji un nūjotāji, riteņbraucēji un tie, kas vienkārši vēlās uz brīdi izrauties no mikrorajona dzelzsbetona apskāvieniem.

Baložu kūdras fabrika dibināta 1947. gadā. Kūdras transportēšanai no ieguves vietas uz fabriku tika izbūvēts šaursliežu (750 mm) dzelzceļš, kura kopgarums fabrikas ziedu laikos sasniedza pat 28 kilometrus. Pēc PSRS sabrukuma fabrika samazināja kūdras ieguvi, un arī dzelzceļa tīkls tika sašaurināts. Daļa no ritošā sastāva un arī noņemtās sliedes tika izmantotas Inčukalna kūdras dzelzceļa būvniecībai.

© Sputnik / Робертс ВицупсAtjaunotais dzelzceļa posms
Восстановленный участок узкоколейной железной дороги в Баложи - Sputnik Latvija
Atjaunotais dzelzceļa posms

Arī metāla zagļi Baložu kūdras dzelzceļam negāja secen. Tā rezultātā līdz mūsdienām saglabājušies vien 2,5 kilometri sliežu ceļu. Pēdējo reizi kūdras bānītis pa tiem kursēja 2011. gada nogalē. Kūdras ieguve Medema purvā notiek joprojām, taču tagad tā līdz rūpnīcai tiek nogādāta ar traktoriem.

Līdz saulrietam ir vēl pāris stundas, un es nolemju, ka vakara gaisma būs piemērota, lai sabildētu dzelzceļu. Atceros, ka gadus desmit atpakaļ pat tiku redzējis tur ritošo sastāvu – sarūsējušu lokomotīvi un pāris vagonetes. Pastaigas tempā nosoļojis pāris kilometrus, jau pa gabalu pamanu, ka kaut kas nav kā parasti.

Pienākot tuvāk, manas aizdomas apstiprinās – sliežu ceļš vietām ir atjaunots. Sliedes guļ uz jauniem gulšņiem un stiprinājuma skrūves vēl pat nav paspējušas norūsēt. Netālu pie koka pamanu piestiprinātu informatīvu plakātu, uz kura blakus brīdinājuma uzrakstiem rakstīts, ka šeit tiek veidots Baložu kūdras muzejdzelzceļš un kūdras muzejs. Turpat apakšā norādīts, ka sīkāka informācija rodama mājaslapā kudrasbanitis.lv.

© Sputnik / Робертс ВицупсVecā lokomotīve
Старый локомотив - Sputnik Latvija
Vecā lokomotīve

Tik tiešām patīkams pārsteigums, ņemot vērā, ka šādas lietas nenotiek bieži, un, zinot tendences, ka pēc metāla nozagšanas daudzi objekti vienkārši tiek atstāti novārtā. Piemēram – alus darītava "Vārpa" vai daļa Ķemeru sanatorijas.

Vēl pāris kadri un dodos atpakaļ, lai izpētītu mājaslapu.

Ziņu lente
0