Viedoklis

Latvijas Republikas ceturtā dzīve

© Foto : Институт ЛатвииВстреча депутатов Верховного совета после принятия декларации о восстановлении независимости Латвийской республики 4 мая 1990 года
Встреча депутатов Верховного совета после принятия декларации о восстановлении независимости Латвийской республики 4 мая 1990 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs Dmitrijs Jermolajevs aprēķinājis, kura Latvijas Republika šodien svin dzimšanas dienu – izrādījās, ka ceturtā.

Pirms divdesmit septiņiem gadiem, 1990. gada 4. maijā, LPSR Augstākā Padome pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Tika pasludināta Latvijas PSR pārvēršana par LR, attiecīgi LPSR Augstākā Padome kļuva par LR Augstāko Padomi, un sākās pusotru gadu ilgs pārejas periods no LPSR pie LR, kas noslēdzās jau pēc 1991. gada augusta. Proti no trešās Latvijas Republikas LPSR personā pie pašreizējās Latvijas Republikas.

Droši vien lasītājiem rodas neskaitāmi jautājumi: kādas četras republikas, ja varasiestādes apgalvo, ka Latvijas Republika ir vienīgā? Kas par pusotru gadu ilgu pārejas posmu? Atbildēšu, bet pēc kārtas. Republiku skaita teoriju ieviesuši šīs valsts iekārtas formas izveidotāji – francūži. Pašlaik viņiem ir Francijas Piektā republika. Atgādināsim, ka pirmā republika pastāvēja no 1792. līdz 1804. gadam, otrā — no 1848. līdz 1852., trešā — no 1870. līdz 1940., bet ceturtā — no 1946. līdz 1958. gadam. Gandrīz tāpat kā Latvijā.

Lietuvas ĀM. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltijas valstu vēstnieki Vācijā lūdz medijus nesaukt valstis par bijušajām PSRS republikām

Sāksim ar pirmo, ar Iskolata Latvijas Republiku, ko visi jau aizmirsuši. Tā tika izveidota 1917. gada beigās pēc vecā stila vāciešu neokupētajā Latvijas teritorijā un pastāvēja tikai pāris mēnešus, kamēr vācieši neieņēma visu Latvijas teritoriju. Tomēr, neraugoties uz nelielo pastāvēšanas termiņu, Iskolata Republika paspēja pieņemt deklarāciju par Latvijas pašnoteikšanos, proti, lika Latvijas valstiskuma pamatus.

Pirmais pasaules karš beidzās 1918. gada 11. novembrī, tai pašā laikā 1918. gada 18. novembrī Rīgā, lai aizpildītu varas vakuumu un neļautu vāciešiem izveidot mākslīgu politisko veidojumu, tika nodibināta otrā Latvijas Republika. Pēc tam gada laikā mēs redzam sarkano latviešu ierašanos Rīgā, "otrās sarkanās" republikas nodibināšanu Rīgā, LPSR, un Kārļa Ulmaņa atgriešanos. Pilsoņu karš Latvijas teritorijā starp "otrās Ulmaņa" un "otrās sarkanās" republikām beidzās 1920. gadā ar Ulmaņa uzvaru.

Otrā Latvijas Republika nodzīvoja vēl 14 gadus, līdz 1934. gadam, kad Ulmanis īsteno militāro apvērsumu. Diktatūra turpinājās 6 gadus, tad tika atjaunota republika, trešā pēc kārtas, Latvijas Padomju Sociālistiskā Republika. Jā, LPSR bija PSRS sastāvā, taču tā bija republika. Atšķirībā no Ulmaņa diktatūras laikiem tajā bija parlaments, tas, kurš 1990.-91. gadā īstenoja pārejas procesu pie pašreizējās, ceturtās republikas.

Pastāvēja arī nacionālie militārie formējumi, kuri nepakļāvās republikas vadībai, piemēram 201. latviešu strēlnieku divīzija, 130. latviešu strēlnieku korpuss, Sarkanās armijas GKS 24. atsevišķā latviešu aviācijas eskadriļa, 1. nakts aviācijas bombardēšanas Režicu (Rēzeknes) pulks. Proti, Latvijas Republikai PSRS sastāvā bija savi iznīcinātāji un bumbvedēji – atšķirībā no mūsdienu Latvijas armijas.

© Sputnik / Александр Макаров / Pāriet pie mediju bankasMītiņš Daugavas krastā Latvijas Republikas atjaunošanas deklarācijas atbalstam 1990.gadā
Latvijas Republikas ceturtā dzīve - Sputnik Latvija
Mītiņš Daugavas krastā Latvijas Republikas atjaunošanas deklarācijas atbalstam 1990.gadā

Starp citu, republikāniskajai varai tika pakļauti milicijas spēki, kam bija nozīmīga loma 1991. gadā. Atgādināsim, ka republikāniskā milicija nostājās LR Augstākās Padomes pusē, bet Latvijas iekšlietu ministrs Aloizs Vaznis pat pavēlēja sev padotajām struktūrvienībām atklāt uguni pa padomju OMONu. Tātad visas republikas pazīmes valsts sastāvā ir acīmredzamas.

Taču galvenais ir cits: saskaņā ar trešās republikas – LPSR – likumiem ievēlētā Augstākā Padome īstenoja pāreju pie ceturtās republikas, pašreizējās Latvijas, un pēc tam strādāja līdz 1993. gadam.

Interesanti, ka pēctecība starp trešo un ceturto republiku skāra pat sīkumus. Galvenais pašreizējais oficiozais Latvijas vēsturnieks un "okupācijas" teorijas piekritējs Inesis Feldmanis, kā arī pārējie viņa kolēģi, saglabājis jau PSRS laikā iegūto zinātnisko grādu, kas viņam tika piešķirts par Ulmaņa režīma laikā fašistiskā noskaņojuma pieauguma pētījumu.

Tagad atgriezīsimies pie jautājuma par pusotru gadu ilgo transformāciju starp trešo un ceturto republiku. Ar deklarāciju viss ir skaidrs, bet līdz 1991. gada augusta beigām Latvijā pastāvēja divvaldība – pasludinātās ceturtās Republikas un padomju institūcijas. Un tikai pēc Latvijas neatkarības atzīšanas no PSRS puses, kas notika 1991. gada 6. septembrī, bija iespējams teikt, ka šis ceļš ir noiets.

Tātad apsveicu ceturtās Latvijas Republikas proklamēšanas svētkos!

© Sputnik / Александр Макаров / Pāriet pie mediju bankasLatvijas Padomju republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs
Latvijas Republikas ceturtā dzīve - Sputnik Latvija
Latvijas Padomju republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs
Ziņu lente
0