Viedoklis

Maija svētki Grīziņkalnā: skumjas runas svētku dienā

© Sputnik / Sergey Melkonov1. maijam veltītais Latvijas Sociālistiskās partijas mītiņš Rīgā
1. maijam veltītais Latvijas Sociālistiskās partijas mītiņš Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
1. maijā, Strādnieku solidaritātes dienā Grīziņkalnā notika Latvijas Sociālistiskās partijas tradicionālais mītiņš. Kā vienmēr, mītiņa apmeklētāju vidū visvairāk bija pensionāru.

Pasākums bija svinīgs — ar skaistiem karodziņiem, spilgtiem plakātiem un baloniem ar partijas emblēmu. Tomēr to aptumšoja ilgās pārrunas par Latvijas strādnieku sarežģīto situāciju.

Rīgas domes deputāte Olga Veidiņa pastāstīja par strādnieku grūtībām valstī un galvaspilsētā. Savā uzrunā viņa atklāja, kāds ir Rīgas domes piešķirto pabalstu saņēmēja tēls. Vairāk nekā puse (57%) — pensionāri un invalīdi, piektā daļa — ģimenes ar bērniem, kuru vidū ir ne tikai daudzbērnu saimes, bet arī vientuļās mātes un ģimenes, kurās bērnu audzina vecmāmiņa, jo vecāki devušies peļņā uz ārvalstīm. Desmitā daļa — cilvēki vecumā no 50 gadiem, kuri "uz laiku" zaudējuši darbu. Viņa pastāstīja arī to, kāpēc Rīgas dome apmaksā skolēnu pusdienas. Izrādās, ir ģimenes, kuru bērniem tā ir vienīgā iespēja paēst.

© Sputnik / Sergey Melkonov1. maijam veltītais Latvijas sociālistiskās partijas mītiņš Rīgā
Митинг Социалистической партии Латвии в честь 1 Мая в Риге - Sputnik Latvija
1. maijam veltītais Latvijas sociālistiskās partijas mītiņš Rīgā

Artūrs Nevickis, stāstot par darbaļaudīm, atsauca atmiņā salīdzinoši augsto vidējo algu valstī un atklāja tās iemeslu — augstākā posma menedžeru algu, kuri saņem 50-70 minimālās algas. Tāpat viņš atgādināja, ka daudzi uzņēmēji un lielākā daļa lauksaimniecības zemju nepieder latviešiem.

© Sputnik / Sergey MelkonovAlfrēds Rubiks mītiņā
Альфред Петрович Рубикс  на митинге - Sputnik Latvija
Alfrēds Rubiks mītiņā

LSP priekšsēdētājs Vladimirs Frolovs, stāstot par Darba dienu, ar nostalģiju pieminēja PSRS, kurā strādnieks varēja būt pārliecināts par rītdienu, zinot, ka viņa darbs, alga un pensija ir nodrošināti, medicīna un izglītība pieejama bez maksas, mājoklis ir pieejams un nav dārgs. Šodien situācija ir citāda. Šodien pasaulē valda kapitālisms. Stāstot par strādnieku pašreizējo solidaritāti, Frolovs uzsvēra, ka tā izpaužas strādnieku masveida emigrācijā. Vairāk nekā 280 tūkstoši Latvijas iedzīvotāji devušies peļņā, turklāt trešā daļa prom devusies ne tikai ekonomisku apsvērumu dēļ, bet arī tādēļ, ka nepiekrīt valsts politikai.

© Sputnik / Sergey Melkonov1. maijam veltītais Latvijas Sociālistiskās partijas mītiņš Rīgā
Митинг Социалистической партии Латвии в честь 1 Мая в Риге - Sputnik Latvija
1. maijam veltītais Latvijas Sociālistiskās partijas mītiņš Rīgā

 

Gaidāmajās vēlēšanās sociālistiskā partija cīnīsies par vietām Jelgavas, Ludzas un Alūksnes pašvaldībās, turklāt vēlēšanās Rīgā piedalīsies vienotā sarakstā ar "Saskaņu" un "Gods kalpot Rīgai!". No Sociālistiskās partijas Rīgā balotēsies pieci kandidāti.

Ziņu lente
0