Viedoklis

Kristianstadsbladet: pietiek skatīties uz pasauli caur NATO brillēm

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasТанк Т-90МС на международном военно-техническом форуме
Танк Т-90МС на международном военно-техническом форуме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrijai nāktos nevis iestāties NATO, bet gan veidot mierīgu sadarbību ar visām Baltijas reģiona valstīm, uzskata Rolfs Nilsons. Žurnālists aicina pārtraukt kalpošanu ASV un tiekties pēc miera, spriedzes samazināšanas un taisnīguma.

Zviedrijas avīzes Kristianstadsbladet lapās žurnālists Rolfs Nilsons atbild uz Lenarta Arvidsona aizdomām par kampaņu, kuras mērķis ir diskreditēt Stokholmas ārpolitiku. Viņa rakstu pilnā apjomā publicējis portāls InoSMI.

Ne jau Amerika izglāba Eiropu

Kāpēc Lenarts Arvidsons ir nonācis pie slēdziena, ka es iebilstu pret sadarbību ar rietumvalstīm? Mēs taču esam gan ES, gan Ziemeļu padomes un ANO locekļi. Tieši buržuāziskajai presei es pārmestu saskaņotu aģitāciju par iestāšanos NATO.

Zviedrija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Guardian: Zviedrija ceļ trauksmi par "Krievijas propagandu"

Taču pievērsīsimies galvenajai tēmai. Pēdējo simt gadu laikā ASV vismaz trīs reizes glābušas Eiropu, raksta Arvidsons.

Fakts ir tāds, ka Otrajā pasaules karā Padomju Savienība zaudēja 13,6 miljonus karavīru un 6 miljonus civiliedzīvotāju (neskaitot miljonu ebreju, ko iznīcināja vācieši). ASV karā Eiropā zaudēja 170 tūkstošus kareivju, Lielbritānija – 678 tūkstošus (saskaņā ar Vikipēdijas datiem). Vācija cieta sakāvi, pateicoties Padomju Savienības upuriem!

Jau sen laiks izglītoties jautājumā par ASV darbībām, un – pēc kara Dienvidslāvijā un uzbrukuma Afganistānai 2001. gadā – arī NATO rīcību. Neskatieties uz pasauli caur NATO prizmu un pamēģiniet paskatīties uz to no Krievijas un citu viedokļa, apzinoties, kā izskatās agresīvā supervara ar tās pastāvīgajiem uzlidojumiem, bezpilota aparātu uzbrukumiem un gigantiskajiem tēriņiem bruņojumam.

Latvijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības sistēma RBS-70. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zviedru avīze: mums jāatkāpjas no NATO, ja negribam karot

Pirmais NATO ģenerālsekretārs lords Ismejs (Ismay) teica, ka organizācijas mērķis bija "turēt Krieviju ārā, Ameriku – iekšā, bet Vāciju — lejā".

Apšaubāma bauda

Par Krieviju Jans Giju atjautīgi rakstīja Aftonbladet: "Ko tieši Krievija iegūs karā pret Baltijas valstīm, tas ir, NATO, un pret Gotlandi? Ir acīmredzams, ar ko tā riskē: tirdzniecības karš pret visu ES, iespējams, bruņot konflikts ar NATO, naftas un gāzes eksporta traucējumi – liels rēķins, kas var novest pie ekonomiskās krīzes.

Un kā labad? Lai papriecātos par iespēju piespiest pie zemes nekaunīgos baltiešus? Vēl lielāku teritoriju, dzelzs rūdu un egļu mežu?"

Es uzskatu, ka Zviedrijai nāktos nevis iestāties NATO, bet gan veidot mierīgu sadarbību ar visām Baltijas reģiona valstīm. Tas attiecas uz ekoloģisko darbību, apmaiņu kultūras jomā, kopīgiem zinātniski pētnieciskajiem pasākumiem un tā tālāk.

Atsakieties no kalpošanas ASV un tiecieties pēc miera, spriedzes samazināšanas un taisnīguma. Mierīgs un draudzīgs dialogs ar Krieviju, izmantojot ANO kā tikšanās vietu. Aizmirstiet iestāšanos NATO.

Ziņu lente
0