Viedoklis

Eksperts: Maskavā Krievija un ASV vienosies par prioritātēm

© REUTERS/Maxim ShemetovГоссекретарь США Рекс Тиллерсон прибыл в Международный аэропорт Внуково в Москве
Госсекретарь США Рекс Тиллерсон прибыл в Международный аэропорт Внуково в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretāra Reksa Tilersona vizīte Krievijā: ko gaidīt un uz ko nav vērts cerēt.

Trešdien, 12. aprīlī, Krievijas ĀM notiks pārrunas ar ASV valsts sekretāru. Reks Tilersons jau apsolīja, ka būs nepiekāpīgs. Kāda būs Krievijas reakcija uz ASV principiālo nostāju un kur meklējama tā saucamā "sarkanā līnija" starp abām valstīm, Sputnik korespondentam Ļevam Rižkovam pastāstīja krievu politologs Gevorgs Mirzajans.

Sankcijas ir nederīga prece

Mirzajans ir pārliecināts, ka šajās pārrunās ir gaidāms noteikts spiediens uz Krieviju.

Встреча министров иностранных дел стран Большой семерки - Sputnik Latvija
G7 ārlietu ministru tikšanās rezultāts

"Nešaubāmi, Tramps daudz ko prasīs," — saka politologs. — Prasīs no Krievijas "nodot" Asadu, prasīs atteikties no sadarbības ar Irānu. Principā, Krievija ir gatava sarunai par dažādām lietām. Taču Maskavai nav vajadzīgi nosacījumi, bet gan dialogs. Iespējams, tirgošanās. Ko savukārt varētu piedāvāt amerikāņi? Atteikšanās no sankcijām, to atcelšana nav prece, bet gan šantāžas instruments. Jo šodien tu atteicies, un rīt atkal sāc konfrontāciju. "

Saskaņā ar eksperta viedokli, Krievijai ir nepieciešamas kaut kādas reālas dividendes, kuras vēlāk netiks atņemtas.

"Un pat ja Tilersons nevienosies par kaut kādiem apmaiņas variantiem, minimālā programma tiks izpildīta, — uzskata Mirzajans. — Abas puses klātienē izklāstīs viena otrai savas "sarkanās līnijas". Un jau pēc tam visi rīkosies ar cieņu pret šīm "sarkanajām līnijām"."

Cik zaķus nošāvis Tramps

Pēc Mirzajana domām, nesenais raķešu trieciens Sīrijas lidlaukam Šairata nebija šo "sarkano līniju" pārkāpšana.

"Krievija bija informēta par raķešu uzbrukumu, — atzīmē eksperts. — Krievijas militārās personas un tehnika necieta apšaudē, lidlauks netika sagrauts, no tā var turpināt lidojumus. Nav cietusi arī Sīrijas aviācija."

Pēc eksperta viedokļa, raķešu trieciens Sīrijā kalpoja tam, ka Tramps "vienā šāvienā nogalinājis vairākus zaķus".

"Tramps parādīja savējiem medijiem savu autoritāti, — konstatēja Mirzajans. — Viņš nostādīja viņus neērtā situācijā, jo tagad medijiem nākas slavēt Trampu. Tramps nodemonstrēja visai pasaulei amerikāņu interešu aizsardzību. Viņš izdarīja spiedienu uz Ķīnu, parādot, ka ar šo dižo valsti var runāt arī no spēka pozīcijām. Un, protams, Tramps attālinājās no impīčmenta draudiem."

No ASV nav prasīts daudz

Председатель совета директоров Эксон Мобил Рекс Тиллерсон - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ultimāts, draudi vai piedāvājums: ko atvedīs Tillersons uz Maskavu
Pēc eksperta domām, Krievijas un ASV savstarpējā saprašanās un kompromiss ir absolūti iespējami. Turklāt, ir pietiekami daudz potenciālo sadarbības jomu un nozaru.

"Tas ir gan terorisma apkarošana, gan kopīga Ķīnas, Irānas un Tuvo Austrumu kopīga apturēšana, — atzīmē politologs. — Gan drošas Eiropas arhitektūras izveidošana. Godīgi sakot, mums ir ļoti maz konfliktu jautājumu. No amerikāņiem arī netiek daudz prasīts: vienkārši beigt iejaukties Krievijas atbildības zonā bijušajā padomju teritorijā, tādējādi izrādot cieņu Krievijas interesēm."

Pēc Gevorga Mirzajana teiktā, Amerikai ir izdevīgi, lai Krievija pagriežas ar seju pie Eiropas un aizgriežas no Ķīnas. Ja tas notiks, tad nākotnē amerikāņiem kļūs vieglāk noturēt austrumu gigantu.

Ziņu lente
0