Viedoklis

Prezidenta kļūda: kur Vējonis nošāvis greizi

© Sputnik / Sergey MelkonovPrezidents Vējonis. Foto no arhīva
Prezidents Vējonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izrādās, Minhenes drošības konferencē līdzās mūsu prezidentam Vējonim veselas 30 sekundes sēdēja Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs, šausmīgais Sergejs Lavrovs. Latvijas mediji nevarēja palaist garām tik kliedzošu faktu.

Lai nu būtu kā būdams, man patīk mūsu prezidents Vējonis. Mierīgs, aukstasinīgs. Tiesa, viņam nākas lavierēt, lai izdabātu dažādiem politisko interešu pulciņiem taču, principā, viņš ietur savu kursu. Un tomēr laikam jau laiks mainīt prezidentu. Viņam ir trūkumi.

No kurienes tie radušies? Pastāstīšu.

Stāsts ir sens. Pirmkārt, kā zināms, viņš dzimis Nikonovā, Ostrovas rajonā, Pleskavas apgabalā. Viņa māte ir krieviete. Un tad? Pat mūsu radikāļi nevaino viņu par to. Toties viņi pārmeta prezidentam, ka viņš runājot ar akcentu. Ka izruna neesot gluži pareiza. Nemaz nerunājot jau par to, ka prezidenta ekspertu komanda sacēla traci, paziņojot, ka Latvijas ierēdņiem un politiķiem ar krieviem jārunā krieviski(!).

Nē – saskaņai ar "Saskaņu": Rīgas opozīcijas memorands

Taču tie vēl ir tikai ziediņi. Latvijas avīze raksta, ka, izrādās, Minhenes drošības konferencē mūsu prezidentam Vējonim līdzās sēdējis… Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs, šausmīgais Sergejs Lavrovs.
Avīze uzdod jautājumu: vai tik tā maz ir nejaušība? Vai tas nav saistīts ar to, ka Vējonis dzimis Krievijā? Vai tā ir sakritība, jeb savā starpā saistīti notikumi? Kur dzimis, tam līdzās sēdies?

Prezidenta padomnieks Jānis Siksnis skaidro, ka Vējonis ar Lavrovu tikai ieturēti sasveicinājušies bez jebkāda siltuma sejās, un nekāda tālāka saruna nav notikusi.

Pats prezidents stāstījis sekojošu versiju: "Man līdzās bija tukša vieta, kur burtiski uz 30 sekundēm pirms savas uzstāšanās apsēdās Lavrovs. Mēs sasveicinājāmies. Par ko mēs būtu varējuši 30 sekunžu laikā aprunāties?"

Nu, nezinu gan. Kāpēc būtu jārunā? Var taču nemanāmi nodot zibatmiņu ar Lielvārdes aerodroma plāniem. Un pieredzējis politiķis nekad neapsēdīsies vietā, kurai līdzās ir tukšs krēsls. Tajā noteikti apsēdīsies Krievijas politiķis, diplomāts vai spiegs. Bieži vien visi trīs — vienā personā.

Jāsaka gan, ka šajā ainā ir milzīgs dramatisks potenciāls. Es ceru, tā nepaies secen latviešu kinematogrāfiem. Kāda spriedze tajās 30 sekundēs gūlās uz Vējoņa pleciem? Visas zāles nosodošie skatieni? Un ko viņš varēja iesākt? Bēgt ar kaunu? Vai ar cieņu nesteidzīgi piecelties un aiziet, atstājot dzelzceļu un ostas bez atlikušā tranzīta?

Es droši vien būtu bēdzis. Nē, ne jau tāpēc, ka Lavrovs ir tik bīstams. Bīstamāka ir Latvijas avīze.

Tāda, lūk, ir situācija. Raksturs ir nordisks, taču nepietiekams. Un tagad vēl manīti kompromitējoši sakari.
Šajā fonā daudz pārliecinošāk izskatās Nacionālās apvienības aktīviste Baiba Broka, kura patlaban pretendē uz Rīgas mēra krēslu.

Куранты на Спасской башне - Sputnik Latvija
Viedoklis
Propagandas anatomija: no kurienes aug "Kremļa roka"

Kā zināms, šis postenis Latvijā ir tikpat nozīmīgs kā prezidenta krēsls. Tajā nevar sēdēt nejauši cilvēki, turklāt vēl ar akcentu. Nesen ar interesi izlasīju mēra kandidātes interviju. Interesanti bija tas, ka to viņa sniedza nevis parastam medijam, bet gan baikeru kluba "Dieva suņi" Facebook lapa. Brālība ir pazīstama ar saviem nacionālistiskajiem ideāliem.

Intervija atgādināja nopratināšanu. Gandrīz vai ar pašu pirmo jautājumu Broku lūdza kliedēt šaubas. Klīstot baumas, ka Baibas Brokas jaunākajam dēlam — neticami! — ir krievu vārds! Kā tas varējis notikt? Šo līmeni Broka pārvar. Viņa paskaidro, ka Deniss ir grieķu, nevis krievu vārds. Tiesa, tā nu gluži nav, Deniss ir krievu vārds, cēlies no grieķu Dionīsija.

Ko darīt ar baumām par to, ka Baiba Broka draudzējas ar Ušakovu un viņu no jauna izvirzījuši, lai uzvarētu Ušakovs? Intervētājs izdara mājienu par to, ka Ušakova dzīvesbiedre un Broka ir draudzenes.

"Murgi!!! Kopā ar Ivetu (Ušakova dzīvesbiedri — red.) četrus gadus strādājām vienā kabinetā, — taisnojas Broka, atzīstot, ka viņas patiešām draudzējušās. — Kā lai zina, kādus partnerus izvēlēsies mūsu draugi, bērni?"

Patiešām, tas ir tāpat kā ar brīvajām vietām — kā lai zina, kas tur apsēdīsies.

"Suņu" pārstāvis neliekas mierā. Atsaucoties uz vēlētāju jautājumiem, viņš met mēra kandidātei sejā briesmīgu apvainojumu — varbūt cilvēkos Baiba Broka aizstāv latviešu vērtības, bet aizkulisēs dzer tēju ar "galveno 9. maija ideologu"?

Nacionālistu politiķe dievojas, ka nesēžas dzert tēju ar Ušakovu! Ka, gluži otrādi, iet pie pieminekļa 16. martā, nosoda 9. maija pasākumus un uzskata tos par nepieņemamiem.

Turies, Baiba! Nedzer tēju no aizdomīgiem samovāriem.

Ziņu lente
0