Viedoklis

Kāro karot ar Krieviju? Laipni lūdzam igauņu "Muļķu parkā"

CC BY-SA 2.0 / Ville Säävuori / Estonian FlagЭстонский флаг. Иллюстративное фото.
Эстонский флаг. Иллюстративное фото. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atkritumu kalns Sillamē pilsētā Igaunijā drīz kļūs par mākslas objektu. Tajā plāno uzstādīt politiķu statujas, kuri snieguši lielāko ieguldījumu pret Krieviju vērstās histērijas kurināšanā.

RĪGA, 4. februāris – Sputnik. Igaunijas bijušā premjerministra, uzņēmēja Tīta Vāhi ieceri iespējams aprakstīt vienā vārdā – "Apnicis!" Viņš nolēmis kalnā, ko izveidojuši Sillames rūpnīcas "Silmet" atkritumi, nodibināt "Muļķu parku". Tajā izstādītās skulptūras atveidos cilvēkus, kas, pēc uzņēmēja domām, "kurina karu pret Krieviju", stāsta atzīst radio Sputnik Igaunija komentētājs Vladimirs Barsegjans.

Европа - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nauda, kārtis un krāpnieki. Rietumu politiķi ir pārāk aizrāvušies ar "Baltijas aizsardzību"

Statuju uzstādīšanas vieta – atkritumu kalns – ir visai simboliska vieta, un atgādina man kādu iespaidu, ko guvu Indijā. To neatstāja ne kāds templis, ne arī vēsturiska vieta, bet gan man absolūti nepazīstama politiska darbinieka piemineklis. Vietējie iedzīvotāji to bija pārvērtuši par atkritumu izgāztuvi. Kad ieradāmies šajā vietā, indiešu politiķis stāvēja atkritumos. Satriecoša un pārsteidzoši tēlaina konstrukcija. Spriežot pēc visa, kaut kas līdzīgs parādīsies arī Sillamē. Vāhi vēl nav pastāstījis, kādu cilvēku skulptūras šeit parādīsies, taču uzsvēra: pieminekļus viņš uzstādīs par saviem līdzekļiem.

Tīts Vāhi ir sens un konsekvents pragmatiskās pieejas piekritējs attiecībās ar austrumu kaimiņu, un šādu pieeju uzskata par Igaunijas labklājības pamatu.

Minēšu tikai vienu ciparu – zaudējumus, ko 2007. gadā Igaunija cieta tikai pēc "Bronzas nakts" notikumiem Krievijas tranzīta pārtraukšanas rezultātā. Šo summu aprēķinājuši Loģistikas un tranzīta asociācijas eksperti. Aprēķini ir vienkārši. 2006. gadā kravu tranzīts cauri Igaunijai sasniedza 40 miljonus tonnu, bet 2016. gada nogalē – 6 miljonus. Starpība – 34 miljoni. Vienas tonnas kravas tranzīts cauri Igaunijai nes valsts ekonomikai 15 eiro, tātad rezultātā Igaunijas ekonomika ik gadus saņem par 510 miljoniem eiro mazāk nekā 2006. gadā. Atgādināsim, ka runa ir tikai par tranzītu. Kopš tā laika Igaunijas un Krievijas attiecības ir tikai pasliktinājušās, ko lielā mērā veicināja arī Baltijas valsts iestāšanās NATO.

Музей оккупации в Риге - Sputnik Latvija
Baltijas okupācijas muzeji: vēsture dalās

Atļaušos citēt Tītu Vāhi, kurš politiku gan ir pametis, taču saiknes valsts politiskās elites aprindās nav zaudējis: "Katru dienu dzirdu runas, kā Igaunija gatavojas karam ar Krieviju. Kā piesaistīt Igaunijai ne tikai sauszemes spēkus, bet arī gaisa un jūras kara bruņojumu, bet varbūt arī kodolieročus, ķīmiskos un bioloģiskos ieročus. Arī ārvalstu žurnālistus pārsvarā interesē tas, kurš un ko ir teicis par kara sākumu. Augstākajā līmenī Igaunijā tika uzņemts Džons Makeins, kuru Tramps nodēvējis par kara kurinātāju. Attopieties, ļautiņi!"

Kam vajadzēja sakrāties sabiedrības apziņā, lai labi nodrošināts cilvēks nāktu klajā ar tamlīdzīgu paziņojumu? Ar to viņš nepārprotami un precīzi formulēja sabiedrības prasību izbeigt militāro histēriju attiecībās ar Krieviju. Acīmredzot esam nonākuši pie robežas, kuru pārkāpjot varam zaudēt mieru, savu labklājību, pat dzīvību. Tāpēc Tīta Vāhi ideja – "Muļķu parks" – ir ļoti aktuāla. Pienācis laiks saukt lietas īstajos vārdus. Un celt saules gaismā bīstamos muļķus.

Ziņu lente
0