Viedoklis

Eksperts paskaidrojis, kāpēc Francija kļuvusi par teroristu mērķi

© REUTERS / Eric GaillardPēc teroristiskā uzbrukuma
Pēc teroristiskā uzbrukuma - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts Sergejs Ivanovs uzskata, ka Francija, kur viens pēc otra notiek terorakti ar lielu upuru skaitu, kļuvusi par teroristu balstu tai skaitā franču specdienestu nesagatavotības dēļ.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Marija Šeludjakova. Terorakts Nicā, kurā bojā gāja vairāk nekā 80 cilvēki, liecina, ka Francijas specdienesti strādā sliktāk nekā citās Eiropas valstīs un jo īpaši Krievijā, paziņoja Sputnik militārais eksperts Sergejs Ivanovs.

Furgons ietriecās pūlī Angļu krastmalā Nicā, kur pilsētnieki un tūristi pulcējās, lai noskatītos salūtu par godu Bastīlijas ieņemšanas dienai. Teroraktā zaudējuši dzīvības 84 cilvēki, vēl aptuveni divi simti bija ievainoti. Teroraktu pastrādājis 31 gadu vecais tunisiešu izcelsmes Nicas iedzīvotājs Mohameds Lauežs Bulels.

Terorakta vietā Nicā - Sputnik Latvija
Traģēdija Nicā – līdz šim nebijis terorakts

Par teroristu mērķi var kļūt jebkura Eiropas pilsēta, tomēr jautājums par to, vai terorakts notiks ir atkarīgs no izlūkošanas dienestu profesionālisma. Daudzi eksperti ir vienisprātis par to, ka Francijas tiesībsargājošās iestādes nav veikušas atbilstošus drošības pasākumus nacionālo svētku laikā, bet izlūkošanas iestāžu darbs ir izcili neveiksmīgs.

Teroristu organizācijas "Islāma valsts" kaujinieki, kuri sarīkoja 13. novembra slaktiņu Parīzē, tika izsludināti meklēšanā, taču tas netraucēja viņiem īstenot uzbrukumu. Bulels atbraucis ar mašīnu pilnu ar automātiem, granātām un munīciju, un neviens viņu nav apturējis.

"Krievijā un vairākās citās Eiropas valstīs nekas tamlīdzīgs netiktu pieļauts. Ja valstī viss ir mierīgi, tas liecina par sakārtotu izlūkošanas dienestu darbību, — paskaidroja eksperts. — Erdoganu stundu pirms apvērsuma sākuma brīdināja par to, un viņš veica attiecīgos pasākumus, kas ļāva izvairīties no traģēdijas. Francijas policija brīdinājumu nesaņēma."

Грузовик террориста, который въехал в толпу в Ницце - Sputnik Latvija
Terorists iepriekš izpētījis savu maršrutu Nicā

"Islāma valstij" ir skaidra attīstības stratēģija, un tā jau ilgu laiku rada teroristiskus tīklus, tajā skaitā arī Eiropā. Teroristi saņem Francijas vai Beļģijas pilsonību, jo labi apzinās tās priekšrocības: "Krievijā viņus nošaus, bet Francijā šos cilvēkus var novērot desmitiem gadiem ilgi, līdz tiks veikta antiteroristiskā operācija."

"Eiropieši ir toleranti pret teroristiem. Organizējot tīklu, ISIS kaujinieki ņem vērā arī to, ka terorakti jāorganizē savā dzīves vietā, jo savus pilsoņus novēro mazāk nekā citus. Tāpēc ISIS locekļi cenšas šeit iegūt pilsonību un nostiprināties. Tad var mierīgi iepirkt ieročus un glabāt tos savā dzīvoklī," — skaidro Ivanovs.

Turklāt jāņem vērā, ka Francijā dzīvo liels skaits migrantu no islāma valstīm. Tieši viņiem pievērš uzmanību ISIS locekļi — viņus vervē un izmanto saviem mērķiem.

Mohameds Lauežs Bulels, kurš sarīkojis teroraktu Nicā, nedarbojās viens — aizdomās par sakariem ar viņu bija aizturēti pieci cilvēki. Piektdien, 22.jūlijā, Francijas varasiestādes uzrādīja viņiem apsūdzības sakarā ar terorakta Nicā izmeklēšanu.

Trīs aizdomās turamie tiek apsūdzēti par "ar teroristiem saistīta grupējuma izdarītu slepkavību". Vēl diviem tika uzrādītas apsūdzības par "likuma par ieročiem pārkāpšanu saistībā ar teroristu grupējuma darbību."

Ziņu lente
0