Intervija

Leonīds Pasečņiks: Zeļenskis tā arī var palikt "prezidents-cerība"

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГлава Луганской народной республики Леонид Пасечник
Глава Луганской народной республики Леонид Пасечник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zeļenskis un viņa komanda jau ir apsolījuši gana daudz, bet izdarījusi pat mazāk nekā Porošenko, kurš neko labu nedarīja, intervijā RIA Novosti pastāstīja pašpasludinātās Luganskas Tautas Republikas vadītājs Leonīds Pasečņiks.

Pēdējā laikā oficiālā Kijeva ir publiskojusi gana daudz skaļu paziņojumu par to, kā atjaunot mieru Donbasā. Intervijā RIA Novosti pašpasludinātās Luganskas Tautas Republikas vadītājs Leonīds Pasečņiks pastāstīja, kā republikā uztvēra Kijevas dotos solījumu, tostarp Ukrainas prezidenta paziņojumus gada laikā atrisināt konfliktu Donbasā. Tāpat LTR vadītājs paskaidroja, kādēļ joprojām nav notikusi masveida gūstekņu apmaiņa un spēku un līdzekļu atvilkšana pie Zolotoje, un paziņoja, kāds skaits republikas iedzīvotāju jau ir saņēmuši KF pases.

- Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis vienā no preses konferencēm paziņoja, ka grasās atrisināt konfliktu Donbasā viena gada laikā. Leonīd, kā Jūs uzskatāt, kāds ceļš ukraiņu līderim būtu jāiet šī mērķa sasniegšanai?

Глава Донецкой народной республики Денис Пушилин - Sputnik Latvija
Intervija
Doņeckas republikas vadītājs: diez vai Kijeva izpildīs "Šteinmeiera formulas" prasības

- Šī lēmuma īstenošanai Zeļenska kungam nāksies iet pa gribas ceļu. Viņš ir nosaucis absolūti konkrētu termiņu, taču republikās to uztvēra bez entuziasma. Zeļenskis un viņa komanda jau ir apsolījuši gana daudz, bet izdarījuši pat mazāk nekā Porošenko, kurš nedarīja neko labu. Turklāt mēs pastāvīgi dzirdam par kaut kādiem jauniem plāniem miera panākšanai Donbasā. Tas atgādina kaut kādu jaunu politisko modi – agrāk ukraiņu politiķi ar degsmi stāstīja par Donbasa iedzīvotāju iznīcināšanas metodēm, pēc tam – par savu Ukrainas nākotnes redzējumu, un tagad pienākusi kārta piedāvāt konflikta noregulēšanas plānu. Taču katrs daudzmaz saprātīgi domājošs cilvēks aptver, ka apiet Minskas formātu Ukraina nevarēs. Pasākumu komplekss ir aksioma, samērā viegli uztverama un pat iegaumējama. Tajā viss ir skaidri un secīgi aprakstīts. Iznāk, ka Zeļenskim atliek tikai soli pa solim izpildīt instrukciju, kuru viņa vietā jau ir izdomājuši un uzrakstījuši. Ja spēs – būs miers, ja ne – ieies vēsturē kā "prezidents-cerība".

- Ukrainas valdība paziņoja, ka pieņēmusi visus likumus par amnestiju, taču Donbasa republikās precizēja, ka paziņojums nav patiess. Minskas protokola tekstā amnestijas punkts iet pirms vēlēšanu rīkošanas punkta. Turklāt, saskaņā ar ekspertu vērtējumu, vēlēšanu rīkošana Donbasā bez amnestijas nav iespējama. Kā Jūs varat komentēt šo situāciju?

- Amnestija ir viens no Minskas protokola punktiem. Noliedzot tā izpildi, Ukraina ignorē garanta valstu rekomendācijas un savu lēmumu parakstīt šo dokumentu. Pasākumu kompleksu nevar pildīt pēc izvēlēs, kā to izlems Kijeva, tādēļ mēs pieprasīsim katra punkta izpildi pilnā apmērā, vienalga, vai tas patīk Ukrainai vai ne. Ir saskaņots dokuments, tam arī jāseko līdzi.

- Pēdējā plašā gūstekņu apmaiņa notika 2017. gadā. Kā virzās pārrunas šajā virzienā, un vai var prognozēt, kādos termiņos tā notiks?

- Karagūstekņu apmaiņas darba grupa no Luganskas Tautas Republikas visu šo laiku dara visu iespējamo un nepieciešamo, lai mūsu cilvēki atgrieztos dzimtenē. No savas puses mēs izpildām visas saistības un vienmēr esam gatavi dialogam. Tikai analoģisku vēlmi no mūsu oponentu puses mēs nemanām, tādēļ arī prognozes viņu vietā sniegt nevaram.

- Ukrainas spēka struktūras atsakās atvilkt spēkus spēku un bruņojumu rajonā pie apdzīvotās vietas Zolotoje, LTR. Kur, pēc jūsu domām, slēpjas iemesls, un vai republika izskata jaunas vietas spēku atvilkšanai?

- Esmu spiests atkārtot iepriekš sacīto – ir skaidrs, apstiprināts darbību plāns, kas vedīs pie miera Donbasā. No malas rodas iespaids, ka Zeļenskim vismaz pagaidām neizdodas nomierināt otro jaunību pārdzīvojošos nacionālistus, lai arī tādai valstij, kā Ukraina, tā ir mežonība – maza fašistu grupa faktiski diktē prezidentam savus spēles noteikumus.

- Šobrīd LTR aktīvi notiek pieteikumu iesniegšana KF pilsonības iegūšanai. Sakiet, cik cilvēki jau ir iesnieguši pieteikumus KF pases saņemšanai?

- Šodien vairāk nekā 30 tūkstoši republikas iedzīvotāju jau ir saņēmuši Krievijas Federācijas pases, vēl 50 tūkstoši ir iesnieguši attiecīgus dokumentus. Līdz gada beigām cilvēku skaits, kuri būs piedalījušies pasu pieteikšanās procesā, pārsniegs 100 000 cilvēku atzīmi.

Ziņu lente
0