Intervija

"Latvijas varasiestādes mani iebāza aiz restēm": kad Beness Aijo atgriezīsies dzimtenē

© Foto : из личного архиваБенес Айо
Бенес Айо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Latvijas Valsts drošības dienestam radās vēlēšanās ātri noslēgt manas lietas neklātienē un ķerties pie jaunām" pastāstīja Aijo.

RĪGA, 10. jūnijs — Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Nesen Latvijas pilsonim Benesam Aijo, kurš 2014.gadā pievienojās Donbasa zemessargiem, tika pasludināts spriedums un piespriesta "brīvības atņemšana".

Pie tam viņš "iesēdināts" par visbargākajiem pantiem – terorisms, visdažādāko lietu kurināšana un, protams, "aicinājumi gāzt valsts iekārtu", pie tam ne tikai Latvijā, bet arī Ukrainā.

Tiesa, to visu latviešu Temīdas pārstāvji paveikuši aizmuguriski – Aijo atrodas Luganskā.

Par "teroristu" Benesu

Nesen Valsts drošības dienests informēja medijus, ka operatīvā darba rezultātā parādījušās ziņas par bijušā nacionālboļševija Benesa Aijo nelikumīgu atrašanos Ukrainā, Luganskas un Doņeckas apgabalos, kur viņš piedaloties teroristiskās militārās operācijās.

Айо Бенес получил паспорт ДНР - Sputnik Latvija
Latvijai ir garas rokas: pret Benesu Aijo ierosinātas trīs jaunas krimināllietas

Protams, VDD pasniedza informāciju tam raksturīgajā stilā – it kā tā darbinieki teju vai uz Donbasa frontes līniju būtu sūtījuši savus spiegus organizēt "izlūkošanu ar cīņu" un savākt ziņas par "teroristu Benesu".

Patiesībā jau vairākus gadus Beness neslēpj, kur atrodas un ar ko nodarbojas, regulāri publicē dažādas fotogrāfijas un video, labprāt aprunājas ar cilvēkiem sociālajos tīklos, kur pat norādīts viņa mobilais tālrunis un e-pasts.

Tāpēc VDD izmeklešana, protams, bija "sarežģīta" un "riskanta" – runa taču ir par teroristu. Pie tam VDD, lai pataisītu Benesu par īstu monstru, norādīja (nepārprotami – latviešu lasītāju acīm), ka viņš ir bijušais nacionālboļševiks. Taču arī ar to Beness lepojas, atklāti stāsta, ka ir partijas "Cita Krievija" biedrs un uztur sakarus ar Eduardu Ļimonovu.

"Melnais Ļeņins"

Sazināties ar Benesu bija viegli. Atlika tikai piezvanīt, viņš labprāt atbildēja uz videozvanu.

"Priecājos dzirdēt balsi no Latvijas! Man ir labas ziņās. Vakar Luganskā, Dāla vārdā nosauktajā Nacionālajā universitātē aizstāvēju disertāciju politoloģijā "Krāsaino revolūciju loma mūsdienu politisko režīmu transformācijā". Studijas universitātē sāku neklātienē 2015.gadā, kad dienēju LTR 2.brigādes pašgājējhaubiču divīzijā. Pēc tam sāku studijas klātienē, un te nu ir rezultāts," pastāstīja Beness.

Ar Benesu esmu pazīstams, šķiet, jau divdesmit gadus, kad viņš vēl dzīvoja Rīgā un Rēzeknē un regulāri organizēja dažādas spilgtas akcijas NBP un "Ļimonkas" paspārnē. Žurnālisti par to labprāt stāstīja.

Toreiz Beness saņēma pirmo maģistra grādu – sekmīgi absolvēja Latvijas universitātes Bioloģijas fakultāti. Starp citu, tur viņam klājās smagi, jo Bioloģijas fakultāte, lai cik dīvaini tas skan, ir latviešu nacionālistu kalve. Taču tur parādījās "melnais Ļeņins" – tā LU iedēvēja Benesu.

Starp citu, neskatoties uz visu marksisma un ļeņinisma apvalku un uzšuvi ar "ļimonku", Beness nekad nesaskaitās un vienmēr izturējās labsirdīgi.

Mocarts, lauku peles un specdienesti

Benesa māte ir dzimusi Rēzeknē, bet tēvs – Ugandas pilsonis. Beness gan ir dzimis Rīgā, taču bērnību pavadījis Latgalē – tur viņš absolvējis gan parasto skolu, gan mūzikas skolu klavieru klasē.

Beness vienmēr ir mīlējis gan klasisko mūziku – Gļinku, Šūbertu un Mocartu, gan smago roku, jo pārsvarā rokgrupu tekstos jūtams sociālais protests.

Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии - Sputnik Latvija
Igaunijas ārlietu ministrs vēlas sodīt Krieviju par palīdzību Donbasa iedzīvotājiem

Jā, līdzās citiem puikām no Rēzeknes Beness, protams, izcēlās, taču neviens viņu nekaitināja, jo viņš pats ne ar vienu nekonfliktēja.

Mūzika ir Benesa jaunības aizraušanās, taču bērnībā viņu ļoti ieinteresēja arī bioloģija. Mājās viņš paštaisītos terārijos turēja dažnedažādus abiniekus, būros – grauzējus, kam veltīts arī viņa maģistra darbs LU.

Kad Beness gatavojās beigt LU un sāka piedalīties dažādās ļimonoviešu akcijās, viņu sāka dzenāt Latvijas specdienesti, neļāva iekārtoties darbā (burtiski gāka pie priekšniekiem un "informēja").

Vienā brīdī Beness, nomainījis teju vai simt dažādas darba vietas, aizbrauca uz Angliju. Tur viņš vispirms strādāja celtniecībā un palīdzēja sirmgalvjiem patversmēs, pēc tam iekārtojās Itālijas pārtikas piegādes kompānijā "Donatantonio" par laborantu, mācījās Londonas universitātes Dabaszinātņu fakultātē maģistrantūrā un saņēma diplomu medicīniskās mikrobioloģijas jomā.

Tā viņš saņēma otru maģistra grādu. Tagad klāt nācis trešais, nu jau politoloģijā.

Dzīvnieku pasaulē

Kad jau pirms gadiem piecpadsmit runājāmies ar Benesu, viņš teica, ka bioloģija viņam palīdz labāk izprast cilvēka dabu, ņemot vērā dzīvnieku uzvedību.

"Zini, bioloģija lieliski parāda arī cilvēka dabas būtību. Gan cilvēkiem, gan faunas pārstāvjiem lomu sadalījums barā un attīstības likumi, principā, ir vienāti. Pamatā ir idzīvošanas princips. Taču, jo zemāka ir dzīvnieku attīstības pakāpe, jo egoistiskāki viņi ir, jo augstāka – jo altruistiskāki. Dzīvnieki, kuri evolūcijas procesā sasnieguši vērā ņemamas virsotnes, vienmēr palīdz viens otram, pat tad, ja kāds no bara iekļuvis bedrē. Bet tagad attiecināsim šo modeli uz cilvēku sabiedrību. Zināms: jo zemāka ir cilveka attīstība, jo egoistiskāks viņš ir, jo augstāka, jo biežāk viņš atbalsta sev līdzīgos.

Un šajā gadījumā kapitālisma modelis, kur viss būvēts pēc principa "viens kļūst bagāts uz citu rēķina", parāda zemākās evolūcijas būtību. Toties sociālisms, kura pamatā ir vairākuma atbalsts, stāv uz augstākas sabiedrības un tajā esošo individu attīstības pakāpes," toreiz stāstīja Beness.

Jā, aizstāvētā disertācija politoloģijā arī ir laba ziņa.

"Bet ir arī vēl viena. Pat nezinu, slikta ziņa vai kuriozs. Dienā, kad aizstāvēju disertāciju Luganskā, Rīgā notika tiesa VDD iniciētajā lietā. Rezultātā mani ne tikai iebāza aiz restēm (skaidrs, ka aizmuguriski), bet arī piesprieda termiņu, kas tuvs mūža ieslodzījumam, saskaņā ar vairākiem pantiem: "par terorismu", "par nacionālā naida kurināšanu", "par vardarbīgas valsts iekārtas gāšanas aicinājumu" un vēl par kaut ko, šķiet, par personu vervēšanu teroraktu veikšanai," konstatēja Beness.

Iesēdināt no attāluma

Tāpat Beness pastāstīja, ka Latvijas varasiestādes, pēc būtības, pamanījušās bez tiesas un izmeklēšanas notiesāt viņu un pat aizmuguriski ieslodzīt. Lai arī viņš bija gatavs dialogam, viņam piekārta etiķete "terorists", lai arī, kā apgalvo Aijo, viņš nekad nav aicinājis uz teroraktiem, kur nu vēl izdarījis tos.

"Latvijas varasiestādes mani notiesāja un, tā sakot, iebāza aiz restēm bez liecībām no manas puses, bez normālas izmeklēšanas, neuzklausot manu advokātu, vārdu sakot, pārkāpjot visas starptautisko tiesību normas un cilvēktiesības. Uz Rēzekni, kur vēl esmu reģistrēts, nāca vēstules ar pavēstēm. Uzrakstīju atbildi izmeklētājam Višņevskim, kurš nodarbojās ar manu lietu, ka patlaban nevaru ierasties Latvijā, jo atrodos Donbasā. Kāds es tur esmu noziedznieks! Latvija apgalvo, ka es esmu "terorists", taču es nekad neesmu īstenojis teroraktus un neesmu uz tiem aicinājis.

Piedāvāju izmeklētājam atbraukt šurp pie manis – nopratināt ANO un EDSO pārstāvju klātbūtnē, kuri te ir, vai saņemt liecības pa Skype vai Viber. Nē, tas izmeklētāju neapmierināja, VDD gribēja ātri noslēgt manas lietas aizmuguriski un ķerties pie jaunām."

Ukraina šauj

Vai Beness tic tam, ka Ukrainas jaunais prezidents Vladimirs Zeļenkskis dos pavēli saviem spēkiem atkāpties no Donbasa?

"No mana viedokļa, Zeļenskis ir tās pašas oligarhiskās pēcmaidana komandas instruments, kas aplaupījusi visu Ukrainu un sakurinājusi karu pret DTR un LTR. Vienkārši viņš visiem tika parādīts tādā opozīcijas klauna tērpā, nevis ar Banderas karogu plecā. Taču Donbasā viņam ar katru dienu tic aizvien mazāk.

Sākumā daudzi vēl loloja ilūzijas, ka viņš ir citāds – ne tāds kā Porošenko, bet tagad mēs redzam: pēc būtības viņi ir vienādi.

Пункт выдачи паспортов жителям ДНР и ЛНР - Sputnik Latvija
Krievijā sācis darbu pirmais pasu izsniegšanas centrs Donbasa iedzīvotājiem

To es pašlaik saku pa telefonu, sēdēdams kafejnīcā Luganskā, un te ir miers, bet ciemus un pilsētas, kas atrodas tuvāk "saskarsmes līnijai", pastāvīgi apšauda no Ukrainas puses.

Piemēram, 27.maijā Ukrainas spēki atklāja uguni pa Zaicevo un Dokučajevsku, pa dažādām ēkām un mājām, kur dzīvo mierīgie iedzīvotāji. Vēl ukraiņi nometa granātas no bezpilota lidaparāta: ar šķembām ievainoja vecmāmiņu un sešgadīgu meiteni...

Te katru dienu no Ukrainas puses redzami desmitiem apšaudes pārtraukšanas režīma pārkāpumu. It īpaši saspringta situācija bija kopš Zeļenska vizītes pie "saskarsmes līnijas".

Starp citu, nesen Zeļenska sponsors Igors Kolomoiskis paziņoja, ka amerikāņu un eiropiešu pienākums ir norakstīt Ukrainas parādus un visus spēkus veltīt cīņai ar Krieviju. Bet kamēr šeit, Donbasā, neiestāsies miers, es Latvijā neatgriezīšos. Te vēl ir daudz darāmā.

Starp citu, liels paldies Krievijai par to, ka tā piekritusi piešķirt KF pilsonību LTR un DTR iedzīvotājiem. Es arī iesniedzu dokumentus tās saņemšanai. Domāju, drīz būšu Krievijas pilsonis. Latvijā atgriezīšos, kad pie jums nomainīsies vara, un man vairs nebūs ne ko kā jābīstas," teica Beness.

Ziņu lente
0