Politika

Polijā Saakašvili nodarbosies ar politiskā centra izveidi

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasSaakašvili
Saakašvili - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijā Saakašvili noteikti izveidos centru, lai atbalstītu politiskos spēkus Ukrainā, kuri uzskata viņu par autoritāti. Viņš varētu piesaistīt šim procesam ukraiņus, kuri atrodas Polijā, un censties izveidot politisko bāzi, lai ietekmētu Ukrainu.

Intervija avīzei wPolityce ar drošības ekspertu un Polijas ģeopolitiskās sabiedrības vadītāju Žešovā Andžeju Zapalovski (Andrzej Zapałowski) publicēts portālā InoSMI.

- wPolityce. pl: Kādas sekas var izraisīt bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili izraidīšana no Ukrainas uz Poliju?

- Andžejs Zapalovskis: Kad Saakašvili tika atstādināts no Odesas apgabala gubernatora amata, viņš uzsāka "krustakaru pret Porošenko". Viņš nolēma izveidot savu politisko spēku, pievēršoties korupcijas apkarošanai. Vienlaikus Ukrainā saistībā ar gaidāmām prezidenta un parlamenta vēlēšanām nolemts izveidot nacionālpatriotisku bloku. Mēģinājums izveidot to uz tā dēvētā Nacionālā korpusa jeb bataljona "Azova" politiskā spārna bāzes cieta neveiksmi. Saakašvili varētu kļūt par cilvēku, kurš varētu apvienotu šo bloku, un pat par kandidātu prezidenta vēlēšanās, kas uzstātos pret Porošenko.

- Bet Jūlija Timošenko?

Saakašvili deportēts no Ukrainas, taču sola atgriezties - Sputnik Latvija
Video
Saakašvili deportēts no Ukrainas, taču sola atgriezties

— Viņa jau ir zaudējusi savu politisko kapitālu, un viņas nometnē nav kāda īpaša pārstāvja. "Svoboda" priekšsēdētājs Oļegs Tjagniboks arī nevar kļūt par tādu kandidātu: pēdējās vēlēšanās viņa partija nav pārvarējusi 5% slieksni. Manuprāt, Porošenko saprata, ka situācijā, ja Saakašvili paliks Ukrainas teritorijā, ap viņu sāks veidoties nacionālpatriotisks bloks, kurš uzstātos pret oligarhiem. Tātad, tiklīdz radās izdevība, turklāt juridiski pamatota (nelikumīga iebraukšana Ukrainā), labākā izeja prezidentam bija izraidīt Saakašvili no Ukrainas teritorijas, kas ļautu vājināt minētos spēkus. Es atgādināšu, ka pēdējā laikā Kijevā notikušas vairākas demonstrācijas Saakašvili atbalstam, kas pulcēja vairākus tūkstošus cilvēku. Tas bija reāls drauds. Saakašvili izraidīšana, pēc manām domām, pirmām kārtām bija reakcija uz šiem notikumiem.

- Tātad Saakašvili ir taisnība, norādot, ka prezidents Porošenko parādīja savas bailes un vājumu, izraidot viņu no Ukrainas?

— Domāju, jā. Saakašvili vēl nebija reāla spēka, lai apdraudētu prezidentu, taču jāņem vērā, ka vēlēšanu kampaņa Ukrainā tikai sākas. Tomēr nesen diezgan garā intervijā bataljona "Azova" dibinātājs Andrejs Bileckis atklāti paziņoja, ka Ukrainas vadība ir tik vāja, ka valsts var sabrukt jebkurā brīdī. Saakašvili sacīja to pašu. Viņš uzsver, ka oligarhu grupa ar Porošenko priekšgalā saskārās ar nopietnu valsts destabilizācijas draudu.

- Ko jūs domājat par apsūdzībām Saakašvili? Runā, ka viņš ņēmis naudu no prezidenta Janukoviča cilvēkiem?

Mihails Saakašvili - Sputnik Latvija
Mihails Saakašvili izraidīts no Ukrainas

— Es jau sen sekoju Ukrainas politikai, tur bieži gadās situācijas, kad prezidenti, piemēram, Juščenko un Janukovičs apsūdzēja tiesnešus, ka tie gadā kukuļos saņem vairākus miljonus dolārus un tamlīdzīgi. Šādi apvainojumi vairs neizraisa īpašu efektu Ukrainā, tas ir politiskās spēles "ierasts" elements. Pilnīgi neticami, ka Saakašvili ņemtu naudu no šīm aprindām. Ja viņu atbalsta kāds Porošenko ienaidnieks, tas varētu būt tikai Igors Kolomoiskis, kura "PrivatBanka" (viena no lielākajām Ukrainas bankām) tika nacionalizēta. Varbūt vēl kāda neliela Ukrainas oligarhu grupa palīdz Saakašvili cīņā ar Porošenko, taču tas ir pilnīgi dabiski, jo Ukrainā bez lielas naudas nevar nodarboties ar politiku. Bez naudas līdzekļiem nav jēgas iesaistīties politiskā cīņā.

- Vai jūs neizbrīnīja, kā Saakašvili izraidīja no Ukrainas? Politiķis apgalvo, ka viņu nolaupīja.

— Atgādināšu, ka Saakašvili mēģināja arestēt jau pirms diviem mēnešiem uz ēkas jumta, kurā viņš centās paslēpties. Tad no Ukrainas drošības dienesta darbiniekiem viņu atkaroja atbalstītāji. Tagad Saakašvili acīmredzot, jusdamies drošāk, zaudējis modrību, tāpēc speciālajai robeždienesta struktūrvienībai izdevies viņu aizturēt.

- Kas notiks ar bijušo Gruzijas prezidentu tālāk?

Задержание Михаила Саакашвили сотрудниками СБУ в Киеве, 5 декабря 2017 - Sputnik Latvija
Saakašvili pastāstīja, ka UDD darbinieki sajūsminās par Putinu

— Polijā viņš noteikti nodarbosies ar centra izveidi, lai atbalstītu politiskos spēkus Ukrainā, kuri uzskata viņu par autoritāti. Varšavai tas ir ļoti bīstami. Saakašvili ir nacionālistiskās varas pārstāvis, viņš ievilks Poliju cīņā ar oligarhiem viņu pusē. Kas šeit ir bīstamāks? Viņš varētu piesaistīt šim procesam ukraiņus, kuri atrodas mūsu teritorijā (to ir vairāk nekā miljons) un censties izveidot kaut kādu politisko bāzi, lai ietekmētu Ukrainu.

- Jūs uzskatāt, ka Saakašvili paliks Polijā. Viņš saka, ka nelūgs patvērumu mūsu valstī.

— Viņš nelūgs politisko patvērumu, taču neviens viņu no Polijas neizraidīs. Visticamāk, Saakašvili ceļos pa Eiropu (nezinu, uz kāda tiesiskā pamata). Bet es baidos, ka viņš nolems izveidot pie mums "politisko centru trimdā", cenšoties ietekmēt gaidāmās vēlēšanas. Tas ir ļoti bīstami, jo tādējādi Polija būs zināmā mērā nostādītā pretī Ukrainas varas nometnei. Ja Ukrainā sāksies nopietna krīze, Polija kļūs par šī politiskā konflikta dalībnieci.    

Ziņu lente
0