Intervija

Eirodeputāts: neviens nevar man aizliegt doties uz Donbasu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neviens nevar aizliegt tautas ievēlētam deputātam apmeklēt Donbasu, ja viņš to vēlas, paziņojis Eiropas Parlamenta deputāts no Francijas Žans Luks Šafhauzers.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāts no Francijas Žans Luks Šafhauzers komentēja Ukrainas prezidenta Petro Porošenko lūgumu EP vadītājam Antonio Tajāni nepieļaut EP deputātu braucienus uz Krimu un pašpasludinātajām Donbasa republikām, vēsta Sputnik Francija.

Pēc Šafhauzera vārdiem, viņam, kā EP deputātam, ir savs viedoklis, un viņš ir pārliecināts par nepieciešamību piedalīties dialogā. Politiķis paudis īpašas bažas par to, ka Ukraina nepilda Minskas vienošanās. Šie protokoli, atgādināja eirodeputāts, paredzēja reformas, tostarp arī reģionu autonomiju un finanšu plūsmu saglabāšanos starp rietumiem un austrumiem apmaiņā pret Ukrainas robežu atjaunošanos.

Krievijas Drošības Padomes sekretārs Nikolajs Patruševs - Sputnik Latvija
Krievijas Drošības Padomes sekretārs: Kijeva vairs nevarēs izpildīt Minskas protokolus

"Tagad vēlas atjaunot robežas, taču reformas īstenot nevēlas! Tā nerīkojas ar starptautisko vienošanos," – atzīmēja politiķis.

Pēc viņa domām patlaban Ukraina ir kļuvusi par ieroci, ar kura palīdzību "daži karotāji" vēlas sašķelt Eiropu, bet eiropieši, atbalstot valdību Kijevā, it kā neapzinās, ka konflikta gadījumā karadarbībā cietīs visas Eiropas valstis.

"Pirmām kārtām šis karš skars mūs. Eiropa pati sevi tuvina bojāejai," – uzsvēra Šafhauzers.

Porošenko nav noteicējs

Kā iepriekš ziņoja Sputnik Igaunija, nesen Krimas pussalu apmeklēja pilsonisko diplomātu delegācija no ASV, kas pārstāv organizāciju "Pilsonisko iniciatīvu centrs". Vizītes ietvaros amerikāņi apmeklēja arī starptautisko bērnu centru "Arteks".

Francijas deputāts: labāk būt tatāram Krimā, nekā krievam Baltijā - Sputnik Latvija
Video
Francijas deputāts: labāk būt tatāram Krimā, nekā krievam Baltijā

Savukārt pērnā gada jūlijā Krimu apmeklēja 11 Francijas parlamenta deputāti. Delegācijas vadītājs Tjerī Mariani pēc vizītes pavēstīja: "Es ļoti nožēloju, ka nav ārvalstu žurnālistu – viņi ieraudzītu dzīvespriecīgu, nevis okupētu valsti."

Krievijas un rietumvalstu attiecības pasliktinājās pēc Krimas atgriešanās KF sastāvā un konflikta sākuma Donbasā. ASV un ES no vienas puses un Krievija – no otras pieņēma noteiktu ierobežojošo pasākumu kompleksus. Rietumvalstu līderi informē, ka pret Krieviju vērsto sankciju saglabāšanās ir atkarīga no Minskas protokolu – Donbasa konflikta noregulēšanai izstrādātu dokumentu – izpildes. Kremlis uzskata par absurdu sankciju piesaisti Minskas protokolu īstenošanai, jo Krievija nav iesaistīta konfliktā un uz to protokoli neattiecas.

Ziņu lente
0