Būs pat labāk: Latvijas osta izdomājusi, kā aizvietot Krievijas ogles

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasВыгрузка грузового вагона
Выгрузка грузового вагона  - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kravu plūsma no kaimiņvalsts apstāsies tikai gadījumā, ja tiks noteikts politisks veto Krievijas kravu pārkraušanai Latvijā, uzskata Liepājas Ostas nomnieku asociācijas pārstāvis Āris Ozoliņš.

RĪGA, 16. februāris — Sputnik. Latvijas ostu nākotne ir kravas ar pievienoto vērtību, uz kuru rēķina labumu gūst gan pašas ostas, gan valsts, uzskata Liepājas ekonomiskajā zonā strādājošā uzņēmuma "Terrabalt" valsts priekšsēdētājs, Liepājas Ostas nomnieku asociācijas pārstāvis Āris Ozoliņš, vēsta BNN.

Viņš norādīja, ka ostas Latvijā saskārušās ar ogļu tranzīta būtisku lejupslīdi, taču ilgtermiņa periodā tas nebūšot liels zaudējums.

Pirmkārt, pēc viņa domām, ogles nelabvēlīgi ietekmē klimatu un apkārtējo vidi. Otrkārt, tā ir krava ar zemu pievienoto vērtību. Skaidrs, ka ogļu kravu apjomi bija lieli, taču, ja tos vismaz daļēji izdosies aizvietot ar kravām, ka dos ostu darbā lielu pievienoto vērtību, piemēram, konteineriem, būs pat labāk.

Табличка на здании Латвийской Генеральной прокуратуры - Sputnik Latvija, 1920, 03.01.2021
Latvija soda investorus! Juristi pieprasa apturēt Finanšu izlūkošanas dienesta patvaļu

Ozoliņš atzīmēja, ka uzņēmums Liepājā strādā ar industriālo holdingu UPB un pārvadā dzelzsbetona konstrukcijas. Ogles, iespējams, ātri pārkraut lielos apjomos, bet šīs kravas prasa laiku, jo tās jāizvieto gandrīz kā Lego, bet dzelzsbetons ir ļoti trausls.

Viņš atzina, ka Krievijas kravām ir liela loma Latvijas ostu darbā, taču Krievija attīsta pati savas ostas un daļu apjoma novirza uz tām. Pie tam Ozoliņš ir pārliecināts, ka kaut kādas kravas no Krievijas Latvijā tomēr paliks.

Uzņēmējs ir pārliecināts: ja nebūs kaut kāda ģeopolitiska lēmuma par veto, kravas būs gan no Krievijas, gan uz Krieviju. Loģistika cita starpā ir atkarīga arī no izdevumiem, bet Liepāja, Ventspils un Rīga no šī viedokļa atrodas ļoti izdevīgā ģeogrāfiskā vietā – starp Eiropu un Neatkarīgo Valstu Sadraudzību, uzskata Ozoliņš.

Ziņu lente
0