Graudu pārvadājumi: pērn palīdzēja raža, šogad situāciju pasliktinās Krievijas kvotas

© Sputnik / Михаил Мордасов / Pāriet pie mediju bankasРазгрузка железнодорожного вагона с зерном
Разгрузка железнодорожного вагона с зерном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas dzelzceļš pērn pārvadājis rekordlielu graudu apjomu, tomēr pārvadājumi auguši tikai uz iekšējo apjomu rēķina; imports nav pieaudzis, bet nākamgad var sarukt, arī Krievijas ieviesto kvotu dēļ.

RĪGA, 6. janvāris - Sputnik. Pērn "Latvijas dzelzceļš" pārvadājis rekordlielu graudu apjomu – vairāk nekā 4,25 miljonus tonnu, pateicoties teicamajai ražai valstī. Importa piegādes nav augušas, liecina informācija uzņēmuma vietnē.

Морской торговый порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
Krievija atņems Latvijai 70% kravu plūsmu

Graudu pārvadājumu apjoms 2020. gadā par 3,9% pārsniedza 2019. gada rādītāju, galvenokārt, pateicoties iekšzemes pārvadājumiem: 2019. gadā transportēti 928 tūkstoši tonnu, pērn – 1,17 miljoni tonnu. No šī apjoma lielākā daļa nogādāta ostās tālākai transportēšanai uz citām valstīm. Pie tam importa pārvadājumu sektorā saglabājušies 2019. gada rādītāji – 2,62 miljoni tonnu.

"Līdz ar VAS "Latvijas dzelzceļš" īstenotajām uz mērķa tirgu un kravu diversifikāciju vērstajām aktivitātēm mēs visa 2020. gada garumā īpašu uzmanību pievērsām arī iekšzemes pārvadājumu attīstībai. Pateicoties gan LDz spējai operatīvi reaģēt uz tirgus vajadzībām, gan arī vairāku gadu garumā veidotajai veiksmīgajai sadarbībai ar graudkopības nozarē strādājošajiem uzņēmumiem un ostu termināļiem, šogad pa "Latvijas dzelzceļa" infrastruktūru tika pārvadāts rekordliels graudu kravu apjoms.  Nenoliedzami, ik gadu graudu raža ir atkarīga arī no laika apstākļiem, tomēr šis ir tas kravu segments, ko arī nākotnē plānojam attīstīt, tostarp palielinot arī aktīvākus graudu pārvadājumus importā," uzsvēra VAS "Latvijas dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs.

Graudu pārvadājumi pa Latvijas dzelzceļa infrastruktūru notiek visu gadu, bet aktīvā pārvadājumu sezona sākas vasaras beigās un rudenī. Šogad aktīvā pārvadājumu sezona turpinājās no augusta līdz novembra beigām, un četru mēnešu laikā kopumā transportēti 1,9 miljoni tonnu – graudu pārvadājumu rekords pēdējo trīs gadu laikā.

Ievērojams pieaugums bija vērojams iekšzemes pārvadājumos, transportējot vietējās izcelsmes graudus – četru mēnešu laikā iekšzemē transportēti 846,6 tūkstoši tonnu – par 29,8% vairāk nekā 2019. gadā. Pie tam lielākais apjoms nogādāts uz ostām - 727,3 tūkstoši tonnu, par 26,3% pārsniedzot iepriekšējā gada rādītājus.

Nedaudz mazākos apjomos pārvadājumi veikti arī importā, no citām valstīm ievedot un uz ostu termināļiem vai citiem galamērķiem transportējot 998 tūkstošus tonnu graudu.

Дизельный поезд АО Pasažieru vilciens  на Рижском железнодорожном вокзале - Sputnik Latvija
"Latvijas Dzelzceļa" peļņa sastādījusi nulli eiro

Iepriekš vēstīts, ka Krievija 2020. gadā eksportējusi 57,5 miljonus tonnu graudu un to pārstrādes produktu – par 20% vairāk nekā šajā periodā 2019. gadā.

Pie tam 2020./21. lauksaimniecības gadā (no 1. jūlija līdz 31. jūnijam) sagaidāms eksporta apjoma kritums. Krievijas valdība pieņēmusi vairākus lēmumus par graudu eksporta ierobežošanu miltu un maizes cenu stabilizācijai, tie būs spēkā no 15. februāra līdz 31. jūnijam. Cita starpā noteikta kvota 17,5 milj. tonnu apmērā kviešu, rudzu, miežu un kukurūzas eksportam. Apjomi, kas pārsniegs kvotas, tiks aplikti ar nodevu 50% apmērā no muitas cenas, taču vismaz 100 eiro par tonnu. Kvotas robežās rudzu, miežu un kukurūzas eksports netiek aplikts ar nodevu, kvieši – 25 eiro par tonnu. Pasākumi skar piegādes ārpus Muitas savienības.

Analītiskais centrs "Sovekon" samazinājis prognozi par kviešu eksportu no KF 2020./21. lauksaimniecības gadā uzreiz par 4,5 miljoniem tonnu – līdz 36.3 miljoniem tonnu no 40.8 miljoniem tonnu, jo uzskata, ka fermeri atliks tirdzniecību līdz nākamajam lauksaimniecības gadam.

Ziņu lente
0