Vīrusu un elektronu mednieki: Latvija skaidro, kādos apstākļos nepirks elektrību Krievijā

© Pixabay / sfedorЛинии электропередач
Линии электропередач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija nesaņem elektroenerģiju no Baltkrievijas pa tiešu saslēgumu, taču tā var ienākt valstī caur Krieviju, tāpēc valdība nolēmusi pieprasīt Krievijas koncernam elektrības izcelsmes sertifikātus.

RĪGA, 4. novembris — Sputnik. Latvijas Ministru kabinets atbalstījis grozījumus elektroenerģijas tirdzniecības un izmantošanas noteikumos, kuri paredz: Krievijai nāksies apstiprināt, ka Latvijai piegādātā elektroenerģija ražota Krievijā. Pēc valdības domām, šādi noteikumi garantē: elektroenerģija no Baltkrievijas AES valstī nenokļūs.

Президент фонда Основание Алексей Анпилогов  - Sputnik Latvija
Atomenerģētiķis: Krievija paspēlēs Baltijas sākto spēli, tikai ar saviem noteikumiem

Apstiprinātie noteikumi paredz, ka valsts uzņēmumam "Augstsprieguma tīkls" jāsaņem no Krievijas atbildīgās iestādes informāciju, kas apstiprinās: Latvijai piegādātā enerģija ražota Krievijā.

Ja kaimiņvalsts neiesniegs atbilstošos dokumentus, "Augstsprieguma tīkla" pienākums ir atteikties no elektroenerģijas piegādes saskaņošanas ar Krieviju.

Šo noteikumi neattiecas uz elektroenerģiju, kas nepieciešama energosistēmas līdzsvarošanai un stabilam darbam.

Saeimas deputāts Aldis Gobzems, komentējot grozījumus, nosauca valdību par vīrusu un elektrības ķērājiem.

"Es Jums nodemonstrēšu īstu populismu. Skatīt bildi. Valdība, kas izķer vīrusus un elektrību. Kā fiziski viņi plāno to realizēt? Es nesaprotu, kā praktiski un fiziski viņi plāno šo izdarīt. Piespiest Krieviju neļaut Astravjecai pieslēgties vienotajai Krievijas elektroapgādes sistēmai? Un meinstrīm mediji nekritiski tikai mauc tālāk. Jo domā, ka visi ir pilnīgi lohi. Tas būtu aptuveni tāpat, ja valdība kontrolētu Jūsu atraugu biežumu. Pilnīgs populisms neizglītotākajai sabiedrības daļai," Gobzems pastāstīja savā lapā Facebook.

Līdzīgi par grozījumiem izteicās deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

"Lai iespītētu Kremlim, "Batjkam" un fizikai! Nav nekā neiespējama tiem, kuri saistīti ar šo lozungu. Astravjecas (Baltkrievija) atomelektrostacijas boikotēšanai Latvija palūgs no Krievijas apliecību par elektroenerģijas izcelsmi! Nē, šodien nav 1. aprīlis. Arī rīt nebūs. Par to ziņās pilnīgi nopietni stāsta LTV! Par to ar nopietnu sejas izteiksmi stāsta Rīgas Tehniskās universitātes (!!!) asociētais profesors (!). Nerunājot jau par Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieku.

Pie tam runā tik pārliecinoši, ka sāku šaubīties – vai man skolā mācījuši pareizo fiziku? Vai kaut kas tāds vispār ir iespējams? Vai varbūt mūsu RTU izgudrojusi jaunu revolucionāru tehnoloģiju elektronu izcelsmes identifikācijai?? Sak, baltkrievu – nepareizi elektroni. Vai – pareizie elektroni, eiropiešu. Vai varbūt mūsu specdienestiem ir informācija, ka tādas tehnoloģijas ir Maskavai?

Ja nav, kādu gan reputāciju mēs radām savai valstij, izvirzot tādas prasības kaimiņiem?! Kādu iespaidu mēs atstājam? Ka pie mums skolās fiziku jau sen vairs nemāca? Tā taču mēs kļūsim par Krievijas Comedy Club galveno tēmu!" viņš pastāstīja savā lapā Facebook.

Lietuva atslēgusies

BelAES sāka darbu 3. novembrī. Tās pirmais energobloks iekļauts Baltkrievijas apvienotajā energosistēmā. Pēc AES darbības sākuma Lietuva samazināja caurlaides spēju līdz nullei komerciālajam elektroenerģijas importam no Baltkrievijas.

Atgādināsim, ka iepriekš Latvija, Lietuva un Igaunija izstrādāja trīspusēju metodiku elektroenerģijas tirdzniecībai ar Krieviju pēc BelAES palaišanas. Tā paredz, ka valstu tirdzniecības maksimālais apjoms var sasniegt 4,2 teravatstundas gadā. Ja metodika netiktu apstiprināta, faktiskā caurlaides spēja tirdzniecībā ar Krieviju var sasniegt 6,6 teravatstundas.

Опора линии электропередачи - Sputnik Latvija
Latvija bloķē Baltkrieviju un pieprasa no KF elektroenerģijas izcelsmes pierādījumus

Šī iemesla dēļ Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks iesniedzis notu Lietuvas Enerģētikas ministrijai, kurā iesaka nepielietot papildu koeficientu (0,62) enerģijai, kas ienāk pa Latvijas un Krievijas savienojumu. Šo koeficientu Maskava uzskata par galveno negatīvo metodikas elementu.

Tāpat Krievija aicina atvērt tirdzniecībai Krievijas un Igaunijas savienojumu, kas, saskaņā ar jauno metodiku, tiks slēgts.

Novaks uzsvēra, ka metodikas pielietojums ir diskriminējošs, pasliktināsies noteikumi tirdzniecībā attiecībā pret vienīgo tirdzniecības partneri – Krievijas Federāciju, un neizbēgami novedīs pie piegādes lejupslīdes aptuveni 1 miljarda kilovatstundu apmērā gadā.

Ziņu lente
0