Pātagas pieeja nelīdzēs: absurdo auto nodokļa projektu pārrakstīs

© Photo Valsts KancelejaПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Jaunie konservatori" izrādījušies muļķīgā situācijā: sākumā viņu ministrs ierosināja kaitnieciskos grozījumus jaunajā auto nodoklī, un pēc tam viņa paša partija atteicās tos atbalstīt; JKP neuzņemas atbildību par likumprojektu, liekot domāt, ka tā bijusi "AP!" ideja.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Ideja aplikt autotransportu ar jaunu nodokli apstājusies uz vietas vismaz uz kādu laiku, raksta Neatkarīgā. Tagad partijas cenšas noskaidrot, kuram ir lielāka vaina, bet pēc būtības tiek atkārtots pērnā gada skandāls, kad Satiksmes ministrija pēc jauno automobiļu dīleru sakūdīšanas draudēja pilnībā aizliegt lietotu automobiļu ievešanu, un pēc tam pati uzstājās pret savu ideju.

27-я выставка старинных автомобилей Олдтаймер-Галерея - Sputnik Latvija
Politika
Deputāts aicina latgaliešus ņemt rokās siena dakšas

Jaunā konservatīvā partija atkal izrādījusies muļķīgā situācijā. To pārstāvošais ministrs Tālis Linkaits pats ierosināja grozījumus likumā par transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokli un likumā par uzņēmumu vieglā autotransporta nodokli, bet tagad viņa paša partija pompozi atsakās viņu atbalstīt.

Pārrakstīt likumprojektu lika Ministru kabineta vadītājs Krišjānis Kariņš, tieši tāpat, kā pirms gada. Plašai publikai viņš par to paziņoja Twitter.

"Satiksmes ministrijai kopā ar VARAM un Finanšu ministrijai jāpārstrādā piedāvātais auto reģistrācijas nodoklis un jāpiedāvā jauns risinājums. Jābūt stimulējošam mehānismam ar ilgtermiņa ieguvumu videi un sabiedrībai. Esošais piedāvājums to nenodrošina," uzrakstīja Kariņš.

​Lai gan likumprojekta mērķis bija "novērst vecu un ekoloģiski kaitīgu vieglo automobiļu reģistrēšanu Latvijā", pēc būtības par vecām tika atzītas visas mašīnas, kas ir vecākas par 5 gadiem, un tas ir absurds ņemot vērā, cik resursu tiek tērēts viena automobiļa ražošanai un cik naudas ir nepieciešams, lai to nopirktu.

Īstais grozījumu priekšnosacījums bija vēlme trīs gadu laikā no autoīpašniekiem papildus ievākt 70 miljonus eiro. Par importa mašīnu būtu bijis nepieciešams samaksāt teju līdz 700 eiro atkarībā no dzinēja modeļa. Šāds nosacījums visstiprāk iesistu nevis politiķiem un valsts ierēdņiem, kuri turpinātu pārvietoties ar dienesta automobiļiem par nodokļu maksātāju naudu, bet gan vidējiem iedzīvotājiem un it sevišķi lauku iedzīvotājiem, kuriem privāts automobilis ir vienīgais pārvietošanās veids.

"Jaunie konservatori" vaino "Attīstībai/Par!"

Jaunā konservatīvā partijas neuzņemas atbildību par šo kaitniecisko ierosinājumu un liek domāt, ka patiesībā tas nācis no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, jeb no partiju apvienības "Attīstībai/Par!", savukārt Satiksmes ministrija tikai formāli izvirzīja likumprojektu. "Jauno konservatoru" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmanis partijas mājaslapā paskaidroja: "lai arī minētais priekšlikums virzīts no JKP pārraudzītās Satiksmes ministrijas, valdības darbs ir kopdarbs, kur ideju autorība par iespējamo nozaru attīstību ne vienmēr sakrīt ar atbildības jomām". Pēc viņa domām, pātagas metode – tas šobrīd nav labākais variants autoparka atjaunošanai, nepieciešama burkāna pieeja. Savukārt tālāk Feldmanis met akmeni "Attīstībai/Par!" dārzā, paziņojot, ka VARAM derētu vairāk strādāt pie atbalsta mehānisma, nevis rūpēties par pātaga ieviešanu.

Андрей Клементьев - Sputnik Latvija
Nabadzība saglabāsies, nevienlīdzība pieaugs: deputāts vērtē 2021. gada budžeta projektu

Runa, acīmredzot, ir par automobiļu aizvietošanas subsidēšanu, kas ir ieviesta rietumvalstīs, lai atbalstītu autorūpniecību un samazinātu CO2 izmešus. To, ko ārzemēs sasniedz, piedāvājot cilvēkiem naudu par jaunu mašīnu iegādi, Latvijā sākumā centās panākt, aizliedzot lietotu automobiļu ar iekšdedzes dzinēju importu, bet kad tas nebija izdevies, centās ieviest tādus nodokļus, ka cilvēki būtu spiesti pirkt jaunas mašīnas. Bet arī tas neizdevās: mediju un sabiedrības aktivitāte līdzīgi pērnā gada situācijai, bloķēja kaitnieciskos ierosinājumus.

Piektdien, 9. oktobrī, Ministru kabinets tikās ārkārtas sēdē. Valdība uzņēmās atbildību līdz nedēļas beigām izskatīt visus likumprojektus, kas saistīti ar budžetu, lai visu portfeli varētu nosūtīt Saeimai. Taču līdz tam brīdim trim atbildīgajām ministrijām neizdevās vienoties par to, kā pārrakstīt auto nodokļa likumprojektu.

Jaunā grozījumu versija tiks piedāvāta valdībai šonedēļ, taču, kā uzsvēra Satiksmes ministrija, galavārds pieder Saeimai.

Ziņu lente
0