Spraukumi, eļļa, spirts: Krievija palielinājusi agroeksportu uz Baltijas valstīm

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn pārtikas produktu piegādātāju vidū Baltijā Krievija atradās vien 11. vietā ar aptuveni 3,4% daļu.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Krievija šī gada sešos mēnešos eksportēja uz Baltiju agrorūpniecības kompleksa produkciju par kopējo summu 297 miljoni dolāru – tas ir par 7% vairāk nekā 2019. gada janvāra-jūnija rādītājs, vēsta Federālā valsts budžeta iestāde "Agroeksport".

Sojas spraukumi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija aizvedusi no Baltijas ostām visu iespējamo: atlikuši spraukumi un izspaidas

Sadalījums pēc valstīm: uz Latviju eksports palielinājies par 6,3%, līdz 202 miljoniem dolāru, uz Lietuvu – par 9,5%, līdz 83 miljoniem, uz Igauniju – par 0,6%, līdz 12 miljoniem.

Galvenie produkti, ko Krievijas agrorūpnieciskā kompleksa ražotāji eksportē uz Baltiju, ir spraukumi un rauši. To piegādes pieaugušas līdz 419 tūkstošiem tonnu (+53%), vērtības izteiksmē pieaugums sastādīja 39%, līdz 76 miljoniem dolāru.

Tāpat Baltija ir viens no lielākajiem Krievijas rapšu eļļas pircējiem, kura ES tostarp tiek izmantota biodegvielas ražošanā. Pirmajā pusgadā tās piegādes sastādīja 64 tūkstošus tonnu (+20%) 49 miljonu dolāru vērtībā (+30%). Trešajā vietā ir biešu mīkstumi, kuru piegādes palielinājušās divas reizes fiziskā izteiksmē – līdz 271 tūkstotim tonnu, naudas izteiksmē – par 81%, līdz 35 miljoniem dolāru.

Latvija, Lietuva un Igaunija ir galvenie Krievijas biešu mīkstumu pircēji ar aptuveni 29% daļu, saskaņā ar 2019. gada apkopotajiem rezultātiem.

Neskaitot tos, Top 5 Baltijā galveno eksportēto produktu sarakstā ietilpst spirts (15 miljoni dolāru, -18%), kā arī zivju fileja (12 miljoni dolāru, -27%).

Цех розлива готовой продукции на российском предприятии по производству водки, архивное фото - Sputnik Latvija
Latvija pērk Krievijas degvīnu visvairāk pasaulē: KF vēlas vēl vairāk palielināt piegādes

Iepriekšējos trīs gadus vislielākā Krievijas agroeksporta pozīcija uz Baltiju bija kvieši, taču šogad to piegādes ir ievērojami kritušās augsto Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pašmāju ražu fonā 2019. gadā. Rezultātā 2020. gada pirmajā pusgadā Baltijai tika piegādāti vien 42 tūkstoši tonnu (9,1 miljons dolāru) kviešu pret 295 tūkstošiem tonnu analoģiskajā periodā pērn.

Saskaņā ar ITC Trade Map datiem, 2019. gadā starp pārtikas piegādātājiem Baltijā Krievija atradās 11. vietā ar aptuveni 3,4% daļu.

Neraugoties uz politiskajām problēmām attiecībās starp Krieviju un Baltijas valstīm, Krievijas agrorūpnieciskā kompleksa produkcijas eksportam uz šīm valstīm pēdējo gadu garumā vērojama izaugsmes tendence. Saskaņā ar 2019. gada rezultātiem, Krievijas pārtikas produkcijas piegāžu uz Latviju, Lietuvu un Igauniju kopējā vērtība sastādīja 631 miljonu dolāru, kas ir par 55% vairāk nekā 2015. gadā.

Ziņu lente
0