Jārunā arī "nīstamajā krievu valodā": Urbanovičs par Rīgas ostas problēmām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēl nesen Rīgas ostā strādāja aptuveni 20 000 cilvēku, maksāja nodokļus no labām algām – un tas viss veidoja galvaspilsētas budžeta ienākumus, daži no tiem var kļūt par sociālo dienestu klientiem, ja koalīcija nestrādās pie ostas attīstības, uzrakstīja Jānis Urbanovičs.

RĪGA, 26. augusts – Sputnik. Rīgas osta ir viens no galvenajiem uzņēmumiem gan galvaspilsētas ekonomikā, gan Vislatvijas mērogā. Taču pat priekšvēlēšanu debašu laikā par to gandrīz nerunā – turklāt situācija tajā ir uztraucoša, kravu apgrozījuma kritums – gandrīz par 30%. Ja osta izjuks, arī pilsēta cietīs, brīdina Saeimas deputāts, "Saskaņas" līderis Jānis Urbanovičs.

"Latvijas ostās šā gada pirmajā pusē par 30,1% samazinājās pārkrauto kravu apjoms, tostarp, Rīgas ostā tas bija par 26,7% mazāks. Dzelzceļa kravu pārvadājumi šajā laikā samazinājušies par 47,2%. Nav manīts, ka premjers par šo situāciju būtu tā nopietni norūpējies.

Satiksmes ministram, vismaz pēc publiskiem izteikumiem, pēdējā laikā lielākos pārdzīvojumus sagādājusi pāris stundu gaidīšana kādas slimnīcas uzņemšanas nodaļā. Korelāciju starp tranzītam draudošo sabrukumu un iespējām nodrošināt pienācīgu medicīnisko aprūpi Linkaita kungs nav saskatījis," uzrakstīja Urbanovičs savā Facebook lapā.

Politiķis apsūdzēja varasiestādes tajā, ka tās nevēlas domāt par kravām un darbavietām ostas uzņēmumos, kuras var parādīties pateicoties pragmatiskām attiecībām ar austrumu kaimiņiem, kad no Rietumiem "tuvojas visi tie miljardi, ko varēs skaldīt un dalīt".

"Taču, izslēdzot no ostu pārvaldības pašvaldības pārstāvjus, "tiesiskuma koalīcijai" nu ir jāuzņemas pilna atbildība par Rīgas brīvostas attīstību, jānodrošina, lai arī pašreizējos apstākļos tranzīta samazinājums nebūtu graujošs, lai kravas nāk pie mums, nevis pie konkurentiem Klaipēdā, Tallinā, Sanktpēterburgā. Lai tā notiktu, vajadzīgas iestrādes, kontakti, sarunas (jā, arī tajā nīstamajā krievu valodā!) un daudz darba," raksta Urbanovičs.

Министр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
Covid-19 krīze un KF kravu aiziešana: Latvijas ostu likteni apsprieda "slepenā" seminārā

Viņš pauda neizpratni saistībā ar to, ka Rīgas ostas jautājumu praktiski neapspriež nedz valdība, nedz Rīgas domes kandidāti priekšvēlēšanu debatēs – it kā tas nav vajadzīgs nedz valstij, nedz galvaspilsētai.

"Bet kā būs ar Rīgu? Kur radīsies tās brīvpusdienas un brīvbiļetes, tie veloceliņi, miljons koku, kilometri jauna asfalta un visi citi solītie labumi, ja osta tādā tempā turpinās slīdēt uz leju? Vēl pavisam nesen Rīgas brīvostā darbojās 200 uzņēmumu, tieši vai pastarpināti bija nodarbināti ap 20 000 strādājošo, kas maksāja nodokļus no labām algām - tas viss veidoja galvaspilsētas ieņēmumus. Cik daudzi no šiem cilvēkiem tagad var kļūt par sociālo dienestu klientiem, pabalstu saņēmējiem?

Visi zinām, ka vispirms Daugavas grīvā radās osta, pēc tam tikai pilsēta, ko nosauca par Rīgu. Ja osta nīkuļos, arī pilsēta cietīs," secina Urbanovičs.

Ziņu lente
0