Dombrovskis: Latvija nesasniegs Eiropas vidējo attīstības līmeni pat 50 gadu laikā

CC BY 2.0 / Images Money / Euro"Выращивание банкнот"
Выращивание банкнот - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija vēl saskarsies ar negatīvajām sekām, ko nesis viss, kas pēdējo gadu laikā padarīts ar finanšu pakalpojumu eksportu un tranzītu, un IKP pieaugums par 8% gadā diezin vai ir sasniedzams, uzskata Vjačeslavs Dombrovskis.

RĪGA, 25. augusts — Sputnik. Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš, teikdams, ka pēc 10-15 gadiem dzīves līmenis valstī pārsniegs vidējo Eiropā, neaptver, ko saka. Tāda prognoze atšķiras pat no Finanšu ministrijas aprēķiniem, informēja Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш  - Sputnik Latvija
Kariņš vēsta, kur Latvija ieņem līdera vietu eksportā, un latviešu pastāvēšanas iemeslu

Pēc 10-15 gadiem attīstības līmenis Latvijā pārsniegs vidējo rādītāju Eiropā, teica premjerministrs Krišjānis Kariņš partijas "Jaunā Vienotība" kongresā un piezīmēja: patlaban augsto tehnoloģiju eksports Latvijai esot ienesīgākais, un pēdējo 10-15 gadu laikā Latvijā vērojama strauja attīstība. Valstī ir kompānijas, kas izstrādā sarežģītas un starptautiski pieprasītas modernās tehnoloģijas, uzsvēra politiķis.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis, komentējot Kariņa paziņojumus, atzīmēja, ka premjeram, protams, jābūt optimistam, tomēr nevajag "pārlieku atrauties no zemes".

"Tikai pirms pieciem gadiem analītiskais centrs Certus nāca klajā ar visnotaļ vienkāršu aprēķinu toreizējai valdībai – par to, cik gadi būs vajadzīgi, lai sasniegtu vidējo IKP rādītāju Eiropā uz vienu iedzīvotāju. Šīs atbildes ir aktuālas vēl joprojām.

Tātad, ja Latvijas IKP pieaugums tikai aptuveni par vienu procentpunktu pārsniedz vidējo pieaugumu Eiropā (kā tas bijis pēdējos piecus gadus), būs vajadzīgi aptuveni 50 gadi, lai sasniegu Eiropas vidējo attīstības līmeni," Dombrovskis konstatēja savā lapā Facebook.

Lai desmit gadu laikā nodrošinātu tādu dzīves līmeni, kāds ir vidēji Eiropā, Latvijas IKP reālajai izaugsmei jāsasniedz apmēram 8%, aprēķināja deputāts.

"Cik reāli tas ir? Paskatīsimies uz Finanšu ministrijas makroekonomiskajām prognozēm no 2022. gada, lai būtu bez Covid-19 efektiem. Tātad: 2022. gads – 3,5%. 2023. gads – 2,4%. Ar neapbruņotu aci redzams, ka līdz 8% ir patālu.

Pie tam mēs vēl saskarsimies ar negatīvajām sekām, ko nesis viss, kas pēdējo gadu laikā padarīts ar finanšu pakalpojumu eksportu un tranzītu. Un, starp citu, nav manāms, ka premjera acīs ekonomiskajai izaugsmei būtu prioritāra nozīme.

Tātad, grozi, kā gribi, prātā nāk vienkāršs slēdziens: premjers Kariņš īsti labi nesaprot, par ko runā," secināja Dombrovskis.

Ziņu lente
0