"Pašreiz tas ir brāķis. Teiksim godīgi": kas ir neapmierināts ar nodokļu reformas projektu

CC0 / PxHere / Кошелек
Кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrijas plānus negatīvi novērtējuši ne tikai tie, kam nāksies maksāt lielākus nodokļus. Pret projektu iebilst pašvaldības, arī koalīcijas partneriem ir virkne pretenziju.

RĪGA, 17. augusts — Sputnik. Šonedēļ Finanšu ministrija publicēja savu piedāvājumu plašām izmaiņām valsts nodokļu sistēmā turpmākajos gados. Atsauksmes par to pārsvarā bija negatīvas, vēsta TV3

Jau pirms nāca klajā FM projekta nianses, premjerministrs Krišjānis Kariņš apgalvoja, ka nav runas par nodokļu slodzes palielināšanu, tomēr vēlāk noskaidrojās, ka aptuveni 300 tūkstošiem iedzīvotāju tomēr nāksies maksāt vairāk. Turklāt neapmierinātas ir arī pašvaldības, jo ienākumu nodokļa samazināšanās par labu obligātās veselības apdrošināšanas obligātajam maksājumam sāpīgi skars budžetu.

Женщина с пустым кошельком - Sputnik Latvija
Arvien vairāk cilvēku vēlēsies aiziet ēnā: ekonomiste izvērtēja FM nodokļu piedāvājumus

Ekonomisti brīdināja, ka piedāvātā sistēma novedīs pie ienākumu samazināšanās cilvēkiem ar apgādājamiem. Pie tam viņi atzīmēja, ka administratīvi teritoriālās reformas kontekstā nāktos sākt plašāku diskusiju par pašvaldību ienākumu samazināšanos.

"Daudz runāts, ka mums ir daudz mazo nodokļu režīmu, kuru esamība traucē samazināt nodokļu slogo vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem. Mēs redzam piedāvājumu ierobežot mazos nodokļu režīmus, bet tajā pašā laikā nav piedāvājuma samazināt nodokļu slogā vispārēja režīmā strādājošajiem. Līdz ar to mēs joprojām būtu ar augstākajiem darbaspēka nodokļiem Baltijā," komentē bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš.  

Koalīcijas partneru viedokļi dalījās. "Attīstībai/Par!" projektu atbalsta kopumā, tomēr gaida uzlabojumus, lai cilvēki ar zemiem ienākumiem neciestu. Nacionālais bloks uzskata par nepieņemamu ģimeņu ar bērniem ienākumu samazināšanos. Savukārt "jaunie konservatori" kategoriski iebilst pret projektu.

"Nu, pašreiz tas ir brāķis. Teiksim godīgi," saka Saeimas deputāts no JKP Gatis Eglītis.

Pēc viņa domām, reforma tās pašreizējā veidā pabīdīs mazo nodokļu režīmu darbiniekus uz ēnu ekonomikas pusi.

"Ja ir mērķis palielināt naudu veselībai, lūdzu – no vispārējiem ieņēmumiem, bet nevajag sataisīt vēl sarežģītāku nodokļu sistēmu nekā tā jau ir. Mums jau tā ir viss sarežģītāka Baltijas valstīs," uzskata Eglītis.

KPV LV ir noraizējusies par FM plāniem celt tabakas akcīzi, jo tas var novest pie nelegālās tirdzniecības pieauguma.

Šonedēļ visus šos jautājumus izskatīs valdība.

Ziņu lente
0