Pat ja tarifs būs nulle, kravu nekļūs vairāk: Latvijai nāksies dotēt LDz

© Sputnik / Sergey MelkonovГосударственное акционерное общество "Latvijas dzelzceļš"
Государственное акционерное общество Latvijas dzelzceļš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstij jebkurā gadījumā nāksies uzturēt dzelzceļu – ES likumi neļauj "Latvijas Dzelzceļam" izsludināt bankrotu.

RĪGA, 17. jūlijs – Sputnik. Ja Latvijas dzelzceļa kravas plūsma paliks tādā pašā līmenī kā pirmajā pusgadā, valstij atkal nāksies piešķirt uzņēmumam līdzekļus, paziņoja satiksmes ministrs Tālis Linkaits LTV7 Krievu apraides ēterā.

Ministru kabinets atbalstīja "Latvijas Dzelzceļa" pamatkapitāla palielināšanu par 32 422 016 eiro, uzņēmuma izmaksu kompensāciju par dzelzceļa pasažieru pārvadājumu nodrošināšanu 14 225 226 eiro apmērā un finanšu līdzsvara avansa maksājumu 13 011 000 eiro apmērā. Iemesls – kravu plūsmas samazināšanās.

Грузовые поезда на станции - Sputnik Latvija
Var arī līdz "jaunajam normālumam" neaizvilkt: kravu tranzīts Latvijā ir krities par 53%

Pa dzelzceļu pārvadāto kravu apjoms Latvijā šī gada pirmajos sešos mēnešos krities par 47,2%, salīdzinot ar analoģisko periodu pērn, - līdz 11,562 miljoniem tonnu. Tranzītkravu apjoms sastādīja 9,042 miljonus tonnu (-53,9%). Tas ir sliktākais pirmais pusgads Latvijas tranzīta vēsturē vismaz šajā gadsimtā (2000. gada janvārī – jūnijā ostas iekrāva 26,5 miljonus tonnu).

"Es redzu, ka jaunā LDz valde strādā pie tā, lai mazinātu izdevumus, mainītu tehnoloģiskos procesus, kā arī strādā pie jaunu kravu piesaistīšanas, kuras šobrīd iet uz Kaļiņingradu no Krievijas. Un no Mažeiķiem mēs arī izmantojam jauno līniju. Pat ja tarifs būtu vienāds ar nulli eiro – kravu nekļūtu vairāk," komentēja situāciju Tālis Linkaits.

Taču ministrs norādīja, ka "Latvijas Dzelzceļam" nedraud bankrots – ES likumi to neļauj.

Ziņu lente
0