Mūs gaida katastrofāla bedre: pārvadātāji nomainīs reģistrāciju vai aizies no tirgus

© AP Photo / Ted S. WarrenВодитель в кабине грузовика
Водитель в кабине грузовика - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mobilitātes paketes pieņemšana izraisīs smagu krīzi Latvijas kravu autopārvadātāju sektorā, uzskata nozares pārstāvji un ir gatavi tiesāties.

RĪGA, 15. jūlijs — Sputnik. Jaunie noteikumi, kas regulē kravu autopārvadātāju sektoru ES teritorijā, nogalinās nozari, ir pārliecināti Latvijā. Tā pārstāvji uzskata, ka jaunie noteikumi pieņemti Vecās Eiropas valstu interešu lobēšanas rezultātā, vēsta LTV7 pārraidē "Šovakar".

Jaunos noteikumus kravu pārvadājumu jomā Eiropas Parlaments apstiprināja jūlija sākumā.

Профессию дальнобойщика осваивали не только мальчики, но и девочки - Sputnik Latvija
Eirodeputāti nobalsoja par Baltijas tālbraucēju diskrimināciju

Uzņēmumu pienākums tagad ir organizēt grafiku tā, lai tālbraucēji regulāri varētu atgriezties mājās – ik pēc 3-4 nedēļām. Pie tam obligāto atpūtas laiku tagad aizliegts pavadīt kravas automašīnas kabīnē.

Pēc noteikumu stāšanās spēkā transporta kompānijai, kas reģistrēta jebkurā ES valstī, būs juridiski jāapstiprina vērā ņemams pārvadājumu apjoms konkrētajā valstī, turklāt automašīnai vismaz reizi divos mēnešos jāatgriežas uzņēmuma operāciju centra reģistrācijas valstī.

Kravas automašīnās obligāti jāuzstāda tahogrāfi, kas reģistrē ES valstu robežu šķērsošanu. Noteikumi attiecināti arī uz nelieliem transportlīdzekļiem ar masu līdz 2,5 tonnām.

Latvijas pārvadātāji uzskata, ka Rietumeiropas uzņēmumi tādējādi atbrīvojas no viņiem kā no konkurentiem.

"Mūsu autovadītāji, kompāniju vadītāji, loģisti ir uzņēmīgi, ar plašu redzesloku, tāpēc mēs radījām nopietnu konkurenci Rietumu pārvadātājiem, un tas viņiem nepatīk," konstatēja asociācijas "Latvijas Auto" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Pociluiko.

Kravu pārvadātāju pārstāvji kritizē virkni reformas noteikumu. Piemēram, noteiktā 45 stundu atpūta jāorganizē telpā, kur ir vieta miegam un ērtības. Varētu šķist, ka noteikums aizsargā autovadītājus, taču viss nav tik jauki, stāsta tālbraucējs Aleksandrs Mihaļčuks.

"Ja mašīnā ir krava, nav saprotams, kur tā stāvēs, lai ar to nekas nenotiktu? Ja es dzīvošu motelī, bet mašīna stāvēs pie šosejas, - tas nav normāli. Viņiem ir ļoti maz apsargājamu autostāvvietu," viņš teica.

Vēl viena prasība – kravas automašīnas atgriešanās reģistrācijas valstī reizi 8 nedēļās. Automašīnai jābūt tukšai, un pārvadātājam ir jāsedz izdevumi.

Asociācijas "Latvijas Auto" valdes loceklis Aleksandrs Čerkasovs prognozēja transporta līdzekļu "pieraksta" maiņu.

"Lai izvairītos no mašīnu atgriešanas, lielās firmas būs spiestas pārcelt jurisdikciju uz veco Eiropu vai Poliju, no turienes būs loģistiski izdevīgāk apkalpot maršrutus," viņš uzskata.

"Latvijas Auto" aplēsa, ka šī iemesla dēļ varētu slēgt durvis 40-50% Latvijas uzņēmumu.

Строители - Sputnik Latvija
Kā mainījies darba tirgus Latvijā: patlaban pieprasītākās profesijas

"Vajag kaut kā cīnīties, tomēr es nesaskatu perspektīvu biznesa attīstībai. Patiesībā man šķiet, viss nonāks katastrofālā bedrē," uzskata uzņēmuma "DDN Plus" direktors Dmitrijs Naprijenko.

Satiksmes ministrija uzskata, ka jaunie noteikumi ir diskriminējoši un tie sāpīgi skars Latvijas ekonomiku. Politiķi pat ir gatavi tiesāties, apliecināja SM Autotransporta departamenta direktora vietniece Annija Novikova.

"Piemēram, Lietuva, Bulgārija, Rumānija, Polija, - cik zinu, viņi jau ir iesnieguši tādu prasību. Mēs vēl konsultējamies ar kolēģiem un lemsim valsts līmenī – pievienoties citu valstu iesniegtajai prasībai, vai iesniegt to patstāvīgi," viņa paskaidroja.

Gan ministrija, gan asociācija atzīmē, ka jaunie noteikumi neatbilst arī ES "zaļajam" kursam. Liels skaits kravas automašīnu no visām ES valstīm tukšas braukās pa Eiropu, lai pildītu prasību – reizi 8 nedēļās atgriezties reģistrācijas vietā. Pētījums liecina, ka rezultātā CO2 izmeši pieaugs par 3,2 milj. tonnu gadā.

Ziņu lente
0