Saeima atļāvusi Latvijas bankām dzēst daļu hipotekāro parādu

CC0 / pixabay / moerschy / Ипотечное кредитование
Ипотечное кредитование - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neatgūstamo parādu dzēšana par kopējo summu līdz 600 miljoniem eiro skars aptuveni 13 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju.

RĪGA, 10. jūlijs – Sputnik. Latvijas bankas ir guvušas iespēju vienpusējā kārtā dzēst klienta parādus par hipotekāro kredītu, ja tiek ievērota virkne nosacījumu.

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma Kredītiestāžu likuma un Iedzīvotāju ienākumu nodokļa likuma grozījumus, kuri piešķir kredītiestādēm tiesības dzēst privātpersonu hipotekāro kredītu parādus, kas tika piešķirti pirms 2008. gada krīzes.

Покупка жилья - Sputnik Latvija
Banku "dāsnums": kā Latvijā palīdz kredītņēmējiem

Runa ir par gadījumiem, kad kredīts tika nodrošināts ar nekustamā īpašuma ķīlu, un parādnieks vai ieķīlātājs līdz 2018. gada 31. decembrim ir zaudējis nekustamā īpašuma īpašumtiesības hipotekārā kredīta parādsaistību dēļ. Atbalstītie grozījumi liecina, ka dzēstais parāds netiks aplikts ar ienākumu nodokli.

Ar piedāvājumu dzēst ilggadējos hipotekāros parādus, kuri faktiski ir neatgūstami, marta sākumā uzstājās Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks. Saskaņā ar ekspertu aprēķiniem, valstī ir aptuveni 13 tūkstoši parādnieku aizdevumos, kas tiks izsniegti līdz 2008. gadam nekustamā īpašuma būvniecībai vai iegādei, savukārt kopējas parāds sastāda aptuveni 600 miljonus eiro.

Latvijas Bankas un Finanšu nozares asociācijas speciālisti paziņoja, ka aizritējušajos 10 gados vienošanās ar bankām parakstīšanas rezultātā, kā arī maksātnespējas procesu gaitā tika dzēsta "ievērojami zemāka parādu summa". Kopumā Latvijā, saskaņā ar dažādiem aprēķiniem, ir līdz 1,2 miljoniem nedzēstu un kavētu parādsaistību par kopējo summu, kura pārsniedz 1,2 miljardus eiro.

Ziņu lente
0