Cilvēki izvēlēsies pabalstu: fermeri neatradīs strādniekus septembrī par 800 eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovКомбайн на уборке пшеницы
Комбайн на уборке пшеницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc pandēmijas laikā darbu zaudējušie cilvēki nesteidz aizpildīt vakantās vietas laukos un kāda lauksaimniecības nozare krīzē cietusi visvairāk.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Lauksaimniekiem Latvijā trūkst darba roku. Īpaši asi deficīts būs jūtams rudens sākumā, kad vairs nebūs iespējams piesaistīt studentus, skolēnus un skolotājus, vēsta lsm.lv.

Šosezon kopumā iespējams būs vajadzīgi 1-2 tūkstoši pagaidu strādnieku.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre pastāstīja, ka atsevišķos gadījumus lauksaimniecībā dodas strādāt cilvēki, kuri zaudējuši darbu Covid-19 krīzē, tomēr tā nav masveida parādība. Bruto alga sastāda 800-1000 eiro.

"Jebkurā gadījumā darbs ir pietiekoši smags un sociālās garantijas šobrīd tiek nodrošinātas pietiekoši augstā līmenī. Un mēs neredzam, ka cilvēkiem būtu lielāka motivācija doties strādāt, nevis saņemt dažādus pabalstus," piebilda Dzelzkalēja-Burmistre.

Pagaidām krīze nav būtiski ietekmējusi lauksaimniecību valstī, manāmi cietusi tikai piena nozare. Vidēji piena iepirkuma cenas kritušās par 10-20% un vēl joprojām nav atgriezušās agrākajā līmenī.

"(Piena cenas sarukušas – red.) ļoti atšķirīgi. Kā vienmēr Latvijā, tas ir atkarīgs no reģiona, piegādātāja, no saimniecību struktūras," norādīja Dzelzkalēja-Burmistre.

Iepriekš vēstīts, ka Ministru kabinets jau aprīlī rezervēja 45 miljonus eiro koronavīrusa krīzē cietušo zemnieku saimniecību atbalstam, lai arī lauksaimniecība nebija viena no nozarēm, kas pirmās izjuta pandēmijas triecienu.

Ziņu lente
0