Tūrisma operatoru asociācijas vadītāja: ceļojumi vairs nebūs tādi, kādi tie bija

© Sputnik / Sergey MelkonovМеждународная выставка туриндустрии Balttour 2019
Международная выставка туриндустрии Balttour 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar laiku Latvijas, Eiropas un pasaules tūrisms atjaunosies, taču ceļojumu cenas būs jau pavisam citas.

RĪGA, 16. maijs – Sputnik. Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Inga Kavaca pastāstīja par Latvijas un pasaules tūrisma nozares tagadni un nākotni, raksta Baltic Course.

Амфитеатр Флавиев (Колизей) в Риме - Sputnik Latvija
Eiropa glābj tūrismu: kuras valstis tiek atvērtas un kā strādās transports

Pēc viņas sacītā, šobrīd vienīgais tūrisma operatoru un aģentu darbs ir mainīt jau rezervēto ceļojumu datumus uz vēlāku laiku. Visaktīvāk cilvēki mainīja datumus martā un līdz aprīļa vidum.

Finanšu situācija nozarē ir smaga, taču pagaidām neviena tūrisma kompānija Latvijā nav paziņojusi par darbības apturēšanu. Valsts atbalsts palīdz noturēties divus-trīs mēnešus.

Kas būs tālāk – tas ir atkarīgs no tā, cik ātri braucieni tiks atjaunoti pilnā apjomā. Kolīdz kļūs iespējami lidojumi un tiks atvērtas robežas, tūrisma operatori ir gatavi sniegt pakalpojumus un plāno sarīkot visus sezonas sākumā ieplānotos ceļojumus.

Tūrisma nozare atdzims pakāpeniski. Sākumā cilvēki ceļos apkārt Latvijai, pavadot dažas dienas viesnīcās un viesu namos, kas atbalstīs vietējo ekonomiku. Tagad, kad tika atvērtas robežas starp Baltijas valstīm, kļūs iespējami ceļojumi uz Igauniju un Lietuvu. Pēcāk tiks atvērtas ES iekšējās robežas un ceļot varēs apkārt visai tās teritorijai. Un par pēdējo posmu kļūs braucieni ārpus ES robežām.

Ceļotājus Latvijā, pēc Kavacas sacītā, var iedalīt divās grupās. Vieni ir gatavi braukt uzreiz, kolīdz tas būs iespējams, un uz turieni, uz kurieni plānoja, tai skaitā uz Itāliju. Citi atlika braucienus uz vēlāku laiku, lielākoties uz septembri-oktobri, ka Latvijā jau būs beigusies vasara. Šie mēneši, parasti, ir ceļojumiem pieprasītākie.

Cilvēki, kuri pagaidām nav gatavi izvēlēties datumu vai galamērķi, var iegādāties pie tūrisma operatoriem un aviokompānijām vaučerus par jau apmaksātu summu braucieniem vēlākam laikam. Tos varēs izmantot visu nākamo gadu.

Protams, tūristus ietekmēs arī ekonomiskā situācija. Cilvēkiem samazinās ienākumi, ir arī tādi, kas pazaudējuši darbu. Samazinās uzkrājumi, krīt pārliecinātība par rītdienu. Tas viss ļoti stipri ietekmē vēlmi un iespējas ceļot.

Kavaca uzskata, ka ceļošana vairs nekad nebūs tāda, kāda tā bijusi iepriekš – nopirki biļeti, iekāpi lidmašīnā un aizlidoji uz jebkuru pasaules malu.

Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Baltijas valstis no 15. maija atjauno satiksmi starp valstīm, taču ir zināmi nosacījumi

Iespējams, ar laiku tiks pārtaisītas lidmašīnas, salonos nāksies sēdēt divu metru attālumā vienam no otra. Un tas nozīmē, ka lidmašīnās būs daudz mazāk pasažieru.

Arī viesnīcas būs spiestas mainīties. Diez vai būs atļauts zviedru galds, būs jānodrošina individuāla apkalpošana. Katrs viesnīcas numurs būs jādezinficē. Ir ļoti daudz jautājumu un neskaidrību. Tas viss ļoti sadārdzinās ceļošanas izmaksas.

Citiem vārdiem sakot, kā jau iepriekš teica daudzi eksperti un tūrisma organizācijas visā pasaulē, ceļojumi kļūs dārgāki. Protams, daļa valstu, kuras ir īpaši atkarīgas no tūrisma nozares, samazinās cenas, lai piesaistītu ceļotājus, taču tas neturpināsies ilgi – strādāt zem pašizmaksas ilgstošākā laika periodā nav iespējams. Ilgtermiņa perspektīvā ceļojumi kļūs dārgāki – ja ne šogad, tad nākamgad noteikti.

Ziņu lente
0