SDG terminālis Skultē zaudējis pašvaldības atbalstu, tomēr projekts tiks turpināts

© Sputnik / Sergey MelkonovПорт Скулте
Порт Скулте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc Saulkrastu dome nolēmusi atcelt lēmumu par SDG termināļa būvdarbu atbalstu Skultē. Vai projektu iespējams īstenot citā vietā.

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Saulkrastu domes ārkārtas sēdē trešdien, 8.aprīlī tika atcelts 2016.gadā pieņemtais lēmums, ar kuru tika konceptuāli atbalstīta sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecība Skultes ostas akvatorijā, vēsta lsm.lv.

Par lēmuma "Par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa un gāzes pārvades cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecību" atcelšanu nobalsoja 14 deputāti, viens atturējās.

Ekoloģija ir vissvarīgākā

Domes priekšsēdētājs Normunds Līcis (Latvijas Reģionu apvienība) paskaidroja, ka projektu varēs atbalstīt tikai pēc tam, kad būs saņemts ietekmes uz vidi novērtējums, jo galvenais aspekts, kas jāņem vērā, ir vides aizsardzība.

Ральф Немиро - Sputnik Latvija
Atradīs piekāpīgu un nodrošinās obligāto SDG: Nemiro atstādina no ministra amata

Domes sēde sasaukta pēc astoņu Saulkrastu novada deputātu pieprasījuma, pamatojoties uz martā saņemto iedzīvotāju iniciatīvas grupas iesniegumu. Iedzīvotāju iniciatīvas grupa uzskata, ka iepriekš pieņemtais lēmums neatbilst normatīvo aktu prasībām.

Iedzīvotāji atsaucās uz ekologu pētījumiem, kuri norāda: viss SDG dzīves cikls, ieskaitot rūpniecības objektu būvdarbus, gāzes sagatavošanu, sašķidrināšanu, glabāšanu, transportēšanu un regazifikāciju, negatīvi ietekmē apkartējo vidi.

Projekts turpināsies

Neskatoties uz Saulkrastu domes lēmumu atteikties no atbalsta sniegšanas, SDG termināļa projekta īstenošana turpināsies, vēstīja AS "Skulte LNG Terminal" valdes loceklis Uldis Salmiņš, informē la.lv.

Viņš atzīmēja, ka vispirms ir jāiepazīstas ar domes lēmumu, tas jāizvērtē un tad varēs lemt par tālāko rīcību. Salmiņs norādīja, ka, pēc viņa domām, novada dome tikai vēlas sagaidīt ietekmes uz vidi novērtējumu.

Газовоз компании Anthony Veder - Sputnik Latvija
Ja nu tā būs Krievijas gāze: Latvijā nevēlas SDG termināli un līgumus uz 35 gadiem

"Varbūt viņu (deputātu – red.) ieskatā tas 2016.gada lēmums ir bijis pārsteidzīgs, un viņi grib redzēt šo novērtējumu," teica Salmiņš.

Viņš pastāstīja, ka ieguldījumi sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecība Skultes ostas akvatorijā ir veikti, tomēr to apjomu uzņēmums atklāt nevēlas.

Viņš uzsvēra, ka "Skulte LNG Terminal" projekta īstenošanai vajadzīgs valsts un pašvaldības konceptuāls atbalsts, bet finansiālu atbalstu uzņēmums neplāno lūgt.

"Šī vieta ir optimāla un projekta loģika paredz, ka tas tiek veidots tiešā Inčukalna pazemes gāzes krātuves tuvumā," skaidroja U.Salmiņš.

Iepriekš savu posteni zaudēja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, kurš atbalstīja lielu valsts kontraktu nodrošināšanu SDG terminālim Skultē. Viena no versijām par viņa atstādināšanas iemesliem ir saistīta ar pretošanos minētajam projektam.

Ziņu lente
0