Bloomberg pastāstīja par triecienu Polijas ekonomikai saistībā ar ukraiņu aizbraukšanu

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasУлица Краковское Предместье в центре Варшавы
Улица Краковское Предместье в центре Варшавы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šobrīd Polijas iekšējās robežas ir slēgtas koronavīrusa pandēmijas dēļ. Ārzemnieki steigšus brauc prom uz savām valstīm.

RĪGA, 28. marts – Sputnik. Eiropas Savienības robežu slēgšana koronavīrusa dēļ var sagraut vienu no Polijas ekonomikas nozarēm, raksta aģentūra Bloomberg.

Города мира. Берлин - Sputnik Latvija
Vācu ekonomists: Vācija izturēs vien divus mēnešus ilgu karantīnu

Raksta autors atzīmē, ka runa ir par būvniecības sektoru, kurā nodarbināti 40 tūkstoši cilvēku un kurš ražo 8% no Polijas IKP. Patlaban tas ir saskāries ar "bezprecedenta problēmu" ukraiņu darbaspēka dēļ. Koronavīrusa pandēmijas dēļ ukraiņi pakāpeniski brauc prom no Polijas uz dzimteni, savukārt citi strādnieki nevar iekļūt Polijā.

Šobrīd Polijas varasiestādes izstrādā ekonomikas stimulēšanas pasākumu kompleksu, lai izvairītos no recesijas un saglabātu darbavietas, savukārt celtniecības lobijs lūdz mīkstināt ierastos nosacījumus un īslaicīgi atcelt dažus nodokļus un nodevas.

Šobrīd republikā darbojas stingra karantīna, robežas ir slēgtas. Lai vismaz kaut kā mīkstinātu koronavīrusa sekas, Polijas varasiestādes pagarinājušas darba vīzas ārzemniekiem, kuri joprojām turpina palikt valstī.

Pēc Polijas būvniecības nozares pārstāvju sacītā, kuras apjomi vērtējami 200 miljardos zlotu (vairāk nekā 44 miljardi eiro), šobrīd no Polijas ir aizbraukuši aptuveni 20% ukraiņu, kuri strādāja šajā sektorā, un viņi neatgriezīsies līdz brīdim, kamēr netiks atvērtas robežas, un tas varētu aizņemt vairākus mēnešus. Saskaņā ar atsevišķiem aprēķiniem, līdz pandēmijai Polijā strādāja divi miljoni Ukrainas pilsoņu. Turklāt arvien vairāk strādnieku ņem slimības lapas.

Мужчине измеряют температуру тела на пограничном пункте Згожелец, Польша - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Aizvainojumu neaizmirsīsim". Eiropa gatavojas kārtot rēķinus pēc karantīnas

Šobrīd daudziem būvlaukumiem draud slēgšana, jo dažiem strādniekiem tiek atklāts koronavīruss, savukārt viņu kolēģiem nākas doties obligātā 14 dienu karantīnā.

Bloomberg raksta, ka šobrīd Polija atrodas vien gaidāmās saslimšanas karstākā punkta priekšvakarā, un ja epidēmija tajā noritēs pēc dažu Rietumeiropas valstu parauga, biznesam nāksies saskarties ar ļoti nopietnām problēmām.

Pasaules Veselības organizācija 11. martā pasludināja jaunās koronavīrusa infekcijas Covid-19 uzliesmojumu par pandēmiju. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, pasaulē ir inficējušies jau vairāk nekā 605 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 27 tūkstoši ir miruši.

Ziņu lente
0