Sliktāk, nekā tirdzniecības kari: eksperts novērtēja koronavīrusa ietekmi uz ekonomiku

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasДиректор Института США и Канады Российской академии наук (РАН) Валерий Гарбузов
Директор Института США и Канады Российской академии наук (РАН) Валерий Гарбузов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau šobrīd ir skaidrs, ka jaunais koronavīruss ir radījis triecienu Ķīnas un valstu ekonomikai, kurām bija ciešas tirdzniecības attiecības ar to, taču pilnā mērā vērtēt epidēmijas sekas vēl ir pāragri.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. Jaunā tipa koronavīrusa infekcijas epidēmijas trauksmes fonā krīt Eiropas un ASV biržu indeksi. ASV Federālā rezervju sistēma pirmo reizi kopš 2008. gada ievērojami samazinājusi kredītu procentu likmi.

Pasaules ekonomikai koronavīruss ir pavisam jauns faktors, paziņoja Krievijas Zinātņu akadēmijas ASV un Kanādas institūta direktors Valērijs Garbuzovs apaļā galda diskusijas laikā Starptautiskajā informācijas aģentūrā "Rossija segodņa".

"Kā attīstīsies koronavīruss, kā tas ietekmēs pasaules ekonomiku turpmāk – pagaidām nav zināms, taču jau šobrīd, absolūti noteikti, tas satricina Ķīnas ekonomiku, tātad arī tās valstis, kurām ir tirdzniecības attiecības ar Ķīnu. No tā cieš Krievija un ASV, jo līdz 80% virknē šo valstu preču eksportā sastāda Ķīnas produkcija," sacīja Garbuzovs.

Pēc viņa sacītā, kā koronavīrusa epidēmija ietekmēs ekonomiku turpmāk, ja turpinās attīstīties šādos tempos un to neizdosies apturēt, ir ļoti nopietns jautājums: "tas ir sliktāk, nekā tirdzniecības kari starp valstīm".

Грета Тунберг - Sputnik Latvija
"Vienmēr ir tie, kas ir nedaudz vienlīdzīgāki": Grēta Tūnberga pārkāpa EP karantīnu

Iepriekš ekonomiste Viktorija Perska paziņoja, ka zaudējumi pasaules ekonomikā jaunā koronavīrusa dēļ sastādīs līdz 500 miljardiem dolāru gadījumā, ja epidēmiju izdosies apturēt līdz marta beigām. Pēc Perskas sacītā, galvenie draudi ir tās pasaules ekonomikas atkarības pakāpē no Ķīnas, ko nodemonstrēja koronavīruss: pandēmijas gadījumā Ķīnas uzņēmumu darba apturēšana novedīs pie globālo ķēžu funkcionēšanas apstāšanās.

Ķīnas varasiestādes paziņoja par nezināmas pneimonijas uzliesmojumu pērnā gada beigās. Par slimības ierosinātāju kļuva jauna tipa koronavīruss COVID-19. Pasaules Veselības organizācija atzina uzliesmojumu par starptautiskas nozīmes ārkārtas situāciju.

Saskaņā ar šodienas datiem, jaunā tipa koronavīrusa infekcijas epidēmija skārusi 76 valstis, oficiāli ir apstiprināti 95 748 saslimšanas gadījumi, reģistrēti 3286 mirušie, zināms arī par 53 418 izārstētiem cilvēkiem. Ja epidēmijas sākumā nāves gadījumu skaita attiecība pret kopējo inficējušos skaitu nepārsniedza 2%, tad šobrīd šī attiecība ir 3,4%.

Похуже, чем торговые войны: Гарбузов о влиянии коронавируса на экономику
Ziņu lente
0