ASV ieviesīs stingrāku eksporta režīmu uz Krieviju

© Sputnik / Джереми Хоган / Pāriet pie mediju bankasИнаугурация 45-го президента США Д. Трампа в Вашингтоне
Инаугурация 45-го президента США Д. Трампа в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunie ierobežojumu skars kodolieroču neizplatīšanas nozari, raķešu sistēmas un bezpilota lidaparātus.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. ASV varasiestādes plāno noteikt stingrāku režīmu eksportam uz Krieviju, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz ASV Tirdzniecības ministrijas paziņojumu, kas publicēts federālā reģistra vietnē.

Jaunie ierobežojumu skars kodolieroču neizplatīšanas nozari, raķešu sistēmas un bezpilota lidaparātus.

Lēmumu pieņēmis Rūpniecības un drošības birojs, pārskatot eksporta režīmu visu grupu valstīm, lai panāktu tā atbilstību ASV ārpolitikai un nacionālajai drošībai. Izmaiņas skats eksportu un reeksportu precēm, kas saistītas ar tādām nozarēm, kā kodolieroču neizplatīšana, raķešu tehnoloģijas, ķīmiskie un bioloģiskie ieroči. Tagad eksportētājiem nāksies saņemt licenci noteikta tipa produkcijai.

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Politika
Jurkāns: ja Latvija paskatīsies Krievijas virzienā, tad uzreiz saņems ASV sankcijas

Piemēram, runa ir par produkciju, ko iespējams izmantot jebkādu raķešu sistēmu, tostarp ballistisko, spārnoto, kosmisko raķešu, zonžu, BPLA projektēšanai, izstrādāšanai un ražošanai.

"Pieteikumi licenču izsniegšanai tiks izskatīti no atteikuma prezumpcijas viedokļa," teikts dokumentā. Jaunos grozījumus resors pamato ar to, ka Krievija "nav pietiekamā mērā sadarbojusies ar ASV, veicot pārbaudes pirms licenču izsniegšanas vai pārbaudēm pēc ASV ražoto preču piegādes", savukārt atteikuma prezumpcija skaidrota ar "nopietnību, ar kādu Savienotās Valstis uztver Krievijas lēmumu izmantot nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Rūpniecības un drošības biroja vietnē norādīts, ka iestādi "joprojām satrauc viltotu kompāniju vai citu vidutāju darbības, kas nav gala patērētāji un pārsūta vai reeksportē ASV ražotās preces uz Krievijas Federāciju, pārkāpjot eksporta kontroles pasākumus".

Vienlaikus atzīmēts, ka preces no iepriekšminētajām nozarēm, kas paredzētas Krievijas un ASV sadarbības kosmosā atbalstam, "tiks izskatītas katrā konkrētajā gadījumā".

Iepriekš ASV jau ieviesa stingrāku eksporta kontroli attiecībās ar Krieviju. Ierobežojumi skāra Krievijas enerģētiku un aizsardzību.

Pie tam ieviesti ierobežojumi arī pret Jemenu. Runa ir par militārajiem resoriem paredzētu tehnoloģiju un programmatūras un mikročipu piegādēm.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Stājušās spēkā ASV sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

Jāatgādina, ka pērnā gada 4. jūlijā Lielbritānijas policija ziņoja par "nopietnu incidentu" Eimsberijā, kur uz diviem cilvēkiem "iedarbojusies nezināma viela". Viņi nogādāti slimnīcā kritiskā stāvoklī. 44 gadus vecā Dona Stērdžesa mirusi Solsberijas slimnīcā svētdienas vakarā, 45 gadus vecais Čārlijs Rou atveseļojās.

​Skotlendjarda terorisma apkarošanas nodaļas vadītājs Nils Basu paziņoja, ka cietušie Eimsberijā saindēti ar to pašu vielu, kas izmantota uzbrukumam britu specdienestu darbiniekam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai. Eimsberija atrodas netālu no Solsberijas, kur notika iepriekšējais incidents. Londona apsūdz Krieviju uzbrukumā Skripaļiem, taču Maskava šīs apsūdzības kategoriski noliedz.

Pie tam Krievijas ĀM pieķēra toreizējo Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju melos – viņa apgalvoja, ka inde, kas izmantota uzbrukumā Skripaļiem ražota Krievijā, taču ortondaunas laboratorija šo informāciju noliedza. Maija vidū bijušais Krievijas izlūkdienesta virsnieks pameta slimnīcu, viņa meita tika izrakstīja jau aprīļa vidū. Viņa apgalvoja, ka atgriezīsies Krievijā.

Ziņu lente
0