Tirgotāju asociācija pieprasa pārskatīt slimības lapu apmaksas kārtību Latvijā

© Pixabay / Bru-nOФинансовые расчеты
Финансовые расчеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Latvijas tirgotāju domām, īslaicīgās darbnespējas lapu apmaksas jautājumā jāņem piemērs no Lietuvas un Igaunijas.

RĪGA, 17. februāris – Sputnik. Latvijas Tirgotāju asociācija uzstāj, ka ir jāpārskata īslaicīgās darbnespējas lapu apmaksas kārtība. Par to Lsm.lv intervijā pastāstīja asociācijas pārstāve Arta Alliu. Pēc viņas domām slimības lapu apmaksas dēļ mazumtirdzniecības nozare zaudē aptuveni 34 miljonus eiro gadā.

Открытие нового корпуса торгового центра Alfa - Sputnik Latvija
Latvijas darba devēji varēs netraucēti atlaist no darba invalīdus

Alliu paziņoja, ka, ja pielīdzina īslaicīgās darbnespējas perioda apmaksas nosacījumus Lietuvas un Igaunijas nosacījumiem, tas ļaus palielināt Latvijas tirdzniecības uzņēmumu konkurētspēju. Tostarp tas pozitīvi ietekmēs arī cenu politiku, kas ļaus patērētājiem tērēt mazāk.

"Visi uzņēmēji nes papildu izdevumus, kad saslimst kāds no darbiniekiem, taču tirgotājus tas ietekmē divas reizes vairāk: mēs bieži fiziski nevaram īslaicīgi atstāt darbavietu tukšu, kamēr darbinieks atgriezīsies. Mums vajag uzreiz atrast viņam aizvietotāju, samaksāt citam cilvēku. Tādēļ mūsu mērķis ir nevis, lai saslimušais saņem mazāk naudas, bet lai samazinās mūsu izdevumi," paskaidroja viņa.

Ko piedāvā

Pēc asociācijas pārstāves domām, ir jāsadala slimības lapu apmaksa starp darba devējiem un valsti, lai darba devēji, līdzīgi tam, kā tas jau ir pieņemts Lietuvā un Igaunijā, maksātu tikai par pirmajām trim darbinieka slimības dienām. Savukārt, sākot ar ceturto dienu, jau iesaistītos valsts.

Ребенок рисует - Sputnik Latvija
Sociālās aizsardzības izdevumi Latvijā ir vieni no zemākajiem ES

"Esošā slimības labu apmaksas kārtība nav pārskatīta kopš 2008. gada," uzsvēra ierēdne.

Ja Ministru kabinets būs pretimnākošs asociācijai, tad, pēc Alliu domām, šī iniciatīva būs izdevīga gan tirgotājiem, gan patērētājiem. Saskaņā ar asociācijas aprēķiniem, katrs patērētājs varētu ietaupīt aptuveni 6 eiro gadā.

Atgādināsim, ka patlaban Latvijā darbojas likums, saskaņā ar kuru darba devējam ir pienākums apmaksāt savam darbiniekam pirmās 10 dienas pēc īslaicīgās darbnespējas lapas, pēc tam šo funkciju uzņemas valsts. Tādējādi, saskaņā ar Tirgotāju asociācijas aprēķiniem, darba devēji cieš zaudējumus 19 miljonu eiro apmērā gadā, kā arī tiek zaudēti vēl aptuveni 15 miljoni eiro darba apmaksas dēļ vietās, kur nav iespējams sadalīt pienākumus. Šie izdevumi piespiedu kārtā ietekmē arī produkta gala cenu, ko maksā patērētājs. Asociācija pieprasa, lai jaunie slimības lapas apmaksas noteikumi tiek ieviesti jau no 2021. gada.

Ziņu lente
0