Banka biznesam un uzkrājumiem: Šķēle un Šlesers nopirkuši MTB?

© Sputnik / Sergey MelkonovMeridian Trade Bank
Meridian Trade Bank - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
MTB bankas kapitāls, acīmredzot, nostiprinājies uz Aināra Šlesera un Andra Šķēles veikto ieguldījumu rēķina.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Latvijai pozitīvā Moneyval pārskata fonā Finanšu un kapitāla tirgus komisija, izskatās, spērusi soli pretim vietējā biznesa pārstāvjiem, izsniedzot atļauju Meridian Trade Bank (MTB) iegādei.

Солнечный камень - Офис Swedbanka - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji pastāstīja par savām iemīļotākajām bankām

Pērnā gada novembrī kļuva zināms, ka Meridian Trade Bank ir jāizpilda kapitāla pietiekamības prasības, pretējā gadījumā tā tiks slēgta.

Personu vidū, kas bija ieinteresētas bankas iegādē, presē tika saukti vietējā biznesa pārstāvju vārdi – Andris Šķēle un Ainārs Šlesers. 2019. gada novembrī tika ziņots, ka viņi bija gatavi papildināt bankas kapitālu ar uzņēmuma "MCH Investīcijas" starpniecību. Kompānija ir lielākais Rīgas ostas līdzīpašnieks, savukārt ar to saistītais Rīgas Centrālais termināls kopā ar uzņēmumu STREK (arī ir MTB akcionāru vidū) nodarbojas ar ogļu iekraušanu jaunajā terminālī Krievu salā.

Līdz 2019. gada beigām Finanšu un kapitāla tirgus komisijai bija jāizsniedz atļauja bankas kapitāldaļas pārdošanai. Visa 2019. gada garumā banka veica īpašnieku struktūras sakārtošanu, "attīrot" to no bijušajiem akcionāriem, ar kuriem tika veiktas tiesvedības.

Un kaut arī tagad Uzņēmumu reģistrs neuzrāda izmaiņas bankas akcionāru struktūrā, savukārt oficiālajā mājaslapā pagaidām ir norādītas visas tās pašas personas, kuras bija norādītas 2019. gada beigās, ir pamats uzskatīt, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija izsniedza atļauju iegādei.

Trešdien, 22. janvārī, banka oficiāli nomainīja savu nosaukumu uz Industra Banka, kā tas bija plānots pērnā gada beigās. Bankas paziņojumā norādīts, ka "jaunais nosaukums atspoguļo bankas darbības stratēģijas maiņu, fokusējoties uz sadarbību ar Latvijas un Baltijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un sniedzot tiem pakalpojumus, kas nepieciešami biznesa veiksmīgai attīstībai".

Банковские сейфы - Sputnik Latvija
Citadeles veiksmes josla: amerikāņu banka Latvijā pārņem Danske filiāli

Bankas darbības profila virziens, visticamāk, būs tieši nišas, tranzīta klientu apkalpošana. Gribētāju skaits, jādomā, nebūs mazs. Ņemot vērā nenoteiktību, ar kuru klientus, kuri īsteno biznesu NVS valstu teritorijā, apkalpo citas Latvijas bankas (principā, vispār neapkalpo), ne tikai kompānijas, kas ir saistītas ar iespējamajiem bankas kapitāldaļas pircējiem, bet arī citi tranzīta uzņēmumi būs priecīgi pāriet bankā ar adekvātu attieksmi pret klientiem.

Ziņu lente
0